website analysis Αγρότες / Στον «αέρα» η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – «Η κυβέρνηση μάς εμπαίζει» – Epikairo.gr

Ορατός είναι ο κίνδυνος πλήρους ρήξης μεταξύ αγροτών και κυβέρνησης, με τις αυριανές συναντήσεις να βρίσκονται στον «αέρα». Αιτία, ο αριθμός και η σύνθεση της αγροτικής αντιπροσωπείας, ζήτημα που εξελίσσεται σε βασικό αγκάθι και ενδέχεται να τινάξει στον αέρα το ραντεβού με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει πως αποδέχεται «καλή τη πίστει» τη συνάντηση με δύο επιτροπές, επιμένει στη φόρμουλα των 20+20 εκπροσώπων, απορρίπτοντας την πρόταση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για 25+10 άτομα. Οι αγρότες είχαν προτείνει δύο διακριτές επιτροπές: μία αποκλειστικά αγροτών και μία δεύτερη με τη συμμετοχή κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων, ώστε να τεθούν αναλυτικά τα προβλήματα κάθε κλάδου.

Η πρόταση της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από την Πανελλαδική Επιτροπή «προσχηματική», καθώς –όπως υποστηρίζουν– ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή μπλόκων που έχουν αποστασιοποιηθεί από τις συλλογικές αποφάσεις, όπως το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια και ομάδες αγροτών από την Κρήτη, οι οποίοι είχαν προηγουμένως επαφές με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.

Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Επιτροπής κάνουν λόγο για ξεκάθαρη απόπειρα «διχασμού» του αγροτικού κινήματος, προκειμένου όσοι επιμείνουν στην πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους να εμφανιστούν ως «ακραίοι» ή «αδιάλλακτοι», σε αντιδιαστολή με πιο «συμβιβαστικές» φωνές.

Οι αγρότες τηρούν στάση αναμονής μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά τους για τον αριθμό και τη σύνθεση των επιτροπών, δεν πρόκειται να περάσουν το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου.

Ανεστίδης: «Η κυβέρνηση μας εμπαίζει – Να μείνουμε στους δρόμους»

Ο Κώστας Ανεστίδης από το μπλόκο των Μαλγάρων, μιλώντας στο OPEN, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να «σπάσει» το αγροτικό μέτωπο. Όπως τόνισε, ο διάλογος υπό αυτές τις προϋποθέσεις είναι προσχηματικός, καλώντας τους αγρότες να πουν ένα ηχηρό «όχι» και να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Λάρισας, Ιορδάνης Ιωαννίδης, ο οποίος δήλωσε πως το σενάριο ρήξης είναι απολύτως υπαρκτό. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί επικοινωνιακές «φούσκες», τονίζοντας ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους.

Αιχμηρός εμφανίστηκε και ο Σωκράτης Αλειφτήρας από το μπλόκο της Λάρισας, μιλώντας στον ANT1. Όπως σημείωσε, η δεύτερη επιτροπή που προτείνει η κυβέρνηση αποτελείται από μπλόκα εκτός Πανελλαδικής Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν υπάρξει αποδοχή της πρότασης των αγροτών, τα μπλόκα θα συνεδριάσουν εκ νέου και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Κατηγορηματικός ήταν και ο Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος μιλώντας στο Action24 δήλωσε πως οι αγρότες δεν πρόκειται να συμμετάσχουν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εάν δεν γίνουν αποδεκτά τα μέλη που έχουν ορίσει οι ίδιοι.

«Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρες αποφάσεις και να ξεκαθαρίσει το τοπίο άμεσα», τόνισε χαρακτηριστικά.