website analysis Αεροδρόμιο Μακεδονία: Τι συμβαίνει με τιμές εισιτηρίων, τέλη και υποδομές – Η σύγκριση με Σόφια και Τίρανα – Epikairo.gr

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης λόγω των συζητήσεων που έχουν προκύψει από την πλευρά κάποιων τουριστικών πρακτόρων της πόλης, αναφορικά με τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των τελών του αεροδρομίου, συγκρινόμενα με αεροδρόμια των Βαλκανίων και δη της Σόφιας, αλλά και αναφορικά με τις υποδομές που συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο και των επιβατών που δυσανασχετούν λέγοντας πως θα περίμεναν «περισσότερα από ένα σύγχρονο διεθνές αεροδρόμιο».

Το κόστος των εισιτηρίων

Πολύς λόγος γίνεται για το κόστος των εισιτηρίων, το οποίο -πέρα από τις χρεώσεις αεροδρομίου-, όπως συμφωνούν οι καλά γνωρίζοντες των τουριστικών ζητημάτων, είναι θέμα των αεροπορικών εταιρειών και της συχνότητας του πτητικού τους έργου σε κάθε προορισμό. Μάλιστα, η συζήτηση εντάθηκε το τελευταίο διάστημα καθώς κατ ´ επανάληψη έχει ακουστεί πως αρκετοί Θεσσαλονικείς στρέφονται στο αεροδρόμιο της Σόφιας γιατί βρίσκουν εισιτήρια για τους προορισμούς που επιθυμούν σε χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα κατέβαλαν αν πετούσαν από το «Μακεδονία».

«Δεν υπάρχει κάποιο κύμα Θεσσαλονικέων που μετακινούνται μέσω τω  βαλκανικών αεροδρομίων και δη της Σόφιας λόγω οικονομικότερων εισιτηρίων, όπως το τελευταίο διάστημα έχει ακουστεί. Ας μην ξεχνάμε πως θα πρέπει η ώρα του δρομολογίου του λεωφορείου, που πιθανόν θα χρειαστεί να πάρει ένας επιβάτης για να φτάσει στη Σόφια, να εξυπηρετεί και με την πτήση. Διαφορετικά, ενδεχομένως, θα χρειαστεί να διανυκτερεύσει στη Σόφια ανεβάζοντας το κόστος του ταξιδιού του» υπογραμμίζει εκπρόσωπος αεροπορικής εταιρείας, εξηγώντας πως «όσο πιο συχνές συνδέσεις υπάρχουν από και προς κάποιο αεροδρόμιο τόσο διευρύνεται η δυνατότητα προσφερόμενων οικονομικότερων εισιτηρίων».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως κάνοντας αναζήτηση για τις ίδιες ημέρες και τους ίδιους προορισμούς σε αεροπορικές εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη, τη Σόφια και τα Τίρανα προκύπτει πως οι τιμές των εισιτηρίων σε κάποιες περιπτώσεις είναι υψηλότερες σε σχέση με αυτές που φεύγουν από τα αεροδρόμια των δύο βαλκανικών πρωτευουσών.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι τιμές στα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικές καθώς αναπροσαρμόζονται τακτικά, ενώ όσο πιο μεγάλη χρονική απόσταση υπάρχει από την ημέρα έκδοσης του εισιτηρίου με την ημέρα του ταξιδιού τόσο πιο οικονομικές τιμές μπορεί να εξασφαλίσει ο ενδιαφερόμενος.

Για παράδειγμα, από τη Θεσσαλονίκη, για το διάστημα 9 με 11 Ιουνίου, το κόστος του εισιτηρίου με επιστροφή, low cost εταιρείας προς το Μιλάνο και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της μικρής γειτονικής πόλης Μπέργκαμο (χωρίς θέση και αποσκευή), κοστίζει 108,8 ευρώ. Από το αεροδρόμιο της Σόφιας προς το Μιλάνο και αντίστροφα η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στα 71 ευρώ, ενώ αντίστοιχα Τίρανα – Μιλάνο, με επιστροφή, είναι στα 46,14 ευρώ.

Για το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα πρέπει να αναφερθεί πως από τη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται 4 ημέρες την εβδομάδα, μια φορά την ημέρα, από τη Σοφία έξι ημέρες την εβδομάδα και τρεις φορές την ημέρα, ενώ από τα Τίρανα καθημερινά, τέσσερις φορές την ημέρα.

Σε άλλη περίπτωση δρομολογίου, με επιστροφή Θεσσαλονίκη – Λονδίνο το διάστημα 10 με 15 Ιουνίου, με μη low cost αεροπορική εταιρεία, η τιμή του εισιτηρίου είναι στα 283 ευρώ, ενώ με τα αντίστοιχα κριτήρια για Σόφια – Λονδίνο είναι στα 251 ευρώ.

Για να είναι, βέβαια, πιο σωστή η σύγκριση θα πρέπει να προστεθεί και το κόστος της μεταφοράς από τη Θεσσαλονίκη για τη Σόφια, που είναι μεταξύ 35-40 ευρώ, ενώ, όπως προαναφέρθηκε, θα πρέπει η άφιξη στη βουλγαρική πρωτεύουσα να ταιριάζει με την ώρα αναχώρησης από το αεροδρόμιό της.

Τα τέλη αεροδρομίου

Και εδώ αρχίζει η συζήτηση για το αν και κατά πόσο ακριβό είναι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» (αναφορικά με τα τέλη αεροδρομίου). Είναι ενδεικτικό πως ο επιβάτης στο εισιτήριο από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης θα πληρώσει πέρα από την τιμή του εισιτηρίου τέλη αεροδρομίου που φθάνουν στα 22,2 ευρώ. Στη Σόφια θα καταβάλει 17,8 ευρώ τέλη αεροδρομίου, ενώ στα Τίρανα -σημειώνεται πως είναι κρατικό αεροδρόμιο- 15 ευρώ. Συγκρίνοντας τα τέλη άλλων αεροδρομίων, από την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη αυτή τη φορά, προκύπτει πως το «Μακεδονία» είναι σημαντικά οικονομικότερο. Για παράδειγμα τα τέλη αεροδρομίου στο Μόναχο είναι στα 51,65 ευρώ, ενώ στο Παρίσι είναι στα 38,27 ευρώ.

Όπως εξηγούν πηγές της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου Μακεδονία, Fraport Greece, «τα τέλη αεροδρομίου έχουν διαμορφωθεί και είναι υπογεγραμμένα στη σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου από το ελληνικό δημόσιο. Υπάρχουν χρεώσεις που προβλέπονται και είναι ανελαστικές, δεν επιβάλλονται εν μια νυκτί. Οι ετήσιες αυξήσεις στις αεροπορικές χρεώσεις αναπροσαρμόζονται βάσει του πληθωρισμού. Οι τιμές των εισιτηρίων δεν έχουν να κάνουν με το εκάστοτε αεροδρόμιο, αλλά με τις αεροπορικές εταιρείες». Σπεύδουν, δε, να συμπληρώσουν πως οι τιμές των εισιτηρίων από τον κορωνοϊό και μετά έχουν αυξηθεί περί το 35% και ανάλογα πάντα με την εταιρεία.

Όσο για τις επιδόσεις του αεροδρομίου αναφορικά με την επιβατική κίνηση, υπογραμμίζουν πως το «Μακεδονία» ήταν μεταξύ των αεροδρομίων που επλήγησαν σημαντικά εξαιτίας του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα έχασε, όπως λένε, λόγω των συρράξεων στην Ουκρανία περίπου 1,5 εκατ. επιβάτες προερχόμενους από Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία.

Επιπρόσθετα έχασε δυο αεροπορικές εταιρείες, την Elinair και την Astra Airlines -όταν αυτές έβαλαν λουκέτο-, οι οποίες είχαν σημαντικό πτητικό έργο από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Επιβατική κίνηση και συνδέσεις

Σημειώνεται πως το 2024 το αεροδρόμιο Μακεδονία κατάφερε να επανακάμψει με την επιβατική κίνηση να αγγίζει τους 7,38 εκατ. επιβάτες, αριθμός ενισχυμένος κατά 5% σε σχέση με το 2023. Από το σύνολο της επιβατικής κίνησης τα 4,9 εκατ. ήταν απευθείας διεθνείς αφίξεις. Για τη φετινή χρονιά οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, σύμφωνα με πηγές από τη Fraport, κάνουν λόγο για νέα αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα αεροδρόμια της Σόφιας, των Τιράνων και των Σκοπίων παρουσιάσουν σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η εικόνα έχει ως εξής: Η Σόφια το 2024 εξυπηρέτησε 7,92 εκατ. επιβάτες έναντι 7 εκατ. το 2023, καταγράφοντας αύξηση κατά 13,1%. Το αεροδρόμιο των Τιράνων άγγιξε πέρυσι τους 10,7 εκατ. επιβάτες, όταν το 2023 η επιβατική κίνηση ήταν στα 7,25 εκατ., ενώ στα Σκόπια πέρυσι η αεροπορική επιβατική κίνηση άγγιξε τα 2,95 εκατ. έναντι 2,88 εκατ. το 2023.

Σε ό,τι αφορά τις συνδέσεις με το εξωτερικό, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης συνδέεται με 30 χώρες και με πάνω από 80 απευθείας διεθνείς προορισμούς, την ώρα που το αεροδρόμιο της Σόφιας συνδέεται με 31 χώρες και 84 διεθνείς προορισμούς. Το αεροδρόμιο των Τιράνων συνδέεται με 29 χώρες και 95 διεθνείς προορισμούς. Ο αριθμός των προορισμών και των δρομολογίων αυξάνεται κατά τη θερινή σεζόν, συνήθως από τον Απρίλιο και με μεγαλύτερη έμφαση από τον Μάιο και μετά.  

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως, σε αντίθεση με το αεροδρόμιο Μακεδονία, τα εν λόγω αεροδρόμια στα Βαλκάνια, της Σόφιας και των Τιράνων, είναι αεροδρόμια πρωτευουσών που ως γνωστόν συγκεντρώνουν και τον μεγαλύτερο αριθμό της επιβατικής κίνησης μιας χώρας.

Τα έργα υποδομών

Η Fraport Greece ανέλαβε τη διαχείριση του αεροδρομίου «Μακεδονία» μαζί με άλλα 13 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας το 2017. Από τότε μέχρι σήμερα η εικόνα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης έχει αλλάξει σημαντικά με αποτέλεσμα μάλιστα να λάβει και σχετικές διακρίσεις από το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI). Παρά, όμως, τις διακρίσεις υπάρχουν ελλείψεις.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά επιβάτες και τουριστικοί πράκτορες, «δεν έχει φυσούνες, μπάζει νερά από την οροφή όταν βρέχει, ενώ διαθέτει ελάχιστες τουαλέτες στις αφίξεις».

Από την πλευρά πάντως της διαχειρίστριας εταιρείας επισημαίνεται πως οι αναβαθμίσεις στο αεροδρόμιο δεν σταματούν και οι όποιες προσθήκες επιτρέπεται να γίνουν κατασκευαστικά θα υλοποιηθούν.

Όσο, δε, για τις κατ´ επανάληψη επισημάνσεις από ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες και όλους τους εμπλεκόμενους με τον τουρισμό για επιπλέον πτήσεις και προορισμούς, αυτό που επισημαίνεται είναι πως γίνονται συνεχώς προσπάθειες για την εισαγωγή και νέων δρομολογίων.

Ειδικά για τη συζήτηση που γίνεται για τις υπερατλαντικές πτήσεις, μετά και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως «όταν μια πτήση από τις ΗΠΑ έρχεται γεμάτη θα πρέπει να φεύγει και γεμάτη, ώστε να μπορεί να δικαιολογεί την ύπαρξή της». Μάλιστα επισημαίνεται πως για την ανάπτυξη μιας διαδρομής χρειάζονται περίπου 3-5 χρόνια για να ξεκινήσει.

Σύμφωνα με τη Fraport Greece, σε μια προσπάθεια εισαγωγής νέων διεθνών δρομολογίων κατά τους χειμερινούς μήνες, η διαχειρίστρια εταιρεία του «Μακεδονία» προσφέρει στους αερομεταφορείς σημαντική επιδότηση στις χρεώσεις των αεροδρομίων που διαχειρίζεται και κυμαίνεται από 25% έως 50%.