- Πύρινη κόλαση σε Ελλάδα και Τουρκία, με δεκάδες μέτωπα να παραμένουν ενεργά και τον καπνό να σκεπάζει το Αιγαίο, φτάνοντας μέχρι την Αττική και την Κρήτη. Την ίδια ώρα, Ρέθυμνο και Πλωμάρι δίνουν μάχη με τις φλόγες, ενώ η χώρα θρηνεί τρεις πυροσβέστες που έπεσαν στο καθήκον.
Πολλά είναι τα ενεργά μέτωπα πυρκαγιών που συνεχίζουν να μαίνονται στην Τουρκία, με τον καπνό να μεταφέρεται μέσω του Αιγαίου και να γίνεται αισθητός σε περιοχές από τα Δωδεκάνησα μέχρι την Αττική και την Κρήτη.
Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν αδιάκοπα σε πολλαπλά μέτωπα, ενώ η Ελλάδα πενθεί για τον θάνατο τριών πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους.
Στον Άγιο Βασίλειο Ρεθύμνου, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς τα πύρινα μέτωπα δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες, επιχειρώντας να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς και να προστατεύσουν κατοίκους, ζώα, κατοικίες και βοηθητικούς χώρους.
Ιδιαίτερα δύσκολες ώρες έζησαν και οι κάτοικοι του Πλωμαρίου, όπου η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης εξακολούθησε να απασχολεί τις δυνάμεις κατάσβεσης. Πυροσβέστες, εθελοντές και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας παρέμειναν όλη τη νύχτα στην πρώτη γραμμή, προσπαθώντας να περιορίσουν την πυρκαγιά.
Την ίδια στιγμή, ανησυχία έχει προκαλέσει η έντονη μυρωδιά καμένου που έγινε αντιληπτή σε αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Αττική.
Σύμφωνα με την εικόνα που έχει καταγραφεί, ο καπνός από μεγάλη πυρκαγιά που βρίσκεται στα τουρκικά παράλια έχει μεταφερθεί προς το Αιγαίο, επηρεάζοντας αρκετά νησιά, την περιοχή της Αθήνας, αλλά και την Εύβοια.
Στη γειτονική Τουρκία, εκατοντάδες πυροσβέστες συνέχισαν την Τετάρτη να επιχειρούν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει κοντά στις ακτές στα νότια της χώρας. Οι φωτιές οδήγησαν στην απομάκρυνση εκατοντάδων κατοίκων από τις περιοχές που κρίθηκαν επικίνδυνες.
Το μεγαλύτερο μέτωπο καταγράφηκε στην επαρχία Μούγλα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν περισσότερα από 20 αεροσκάφη και ελικόπτερα, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού.
Η ένταση της πυρκαγιάς και η πυκνή παρουσία καπνού προκάλεσαν, μάλιστα, προβλήματα στις μετακινήσεις, καθώς έκλεισε ο βασικός οδικός άξονας που συνδέει την τουριστική περιοχή της Αττάλειας με το δημοφιλές παραθαλάσσιο θέρετρο Φετιγιέ.
Massive fast-moving forest fire in Seydikemer, Muğla Province, Turkey 🇹🇷 (29.07.2026) pic.twitter.com/wPwvacjShd
— Disaster News (@Top_Disaster) July 29, 2026

Turkey: A fast-moving forest fire in Seydikemer, Muğla has spread to the Seydikemer–Fethiye highway. Strong winds are making it really difficult for the firefighters. pic.twitter.com/qmxa8vv8KG
— Volcaholic 🌋 (@volcaholic1) July 29, 2026
