Ένας πρώην μηχανικός της ομάδας της McLaren F1 ξόδεψε 4 χρόνια εργασίας πάνω σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο δεν έχει κανένα σύγχρονο σύστημα υποβοήθησης.

Η μεταφορά ενός πρωτότυπου στην παραγωγή είναι ένα από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ίσως όχι τόσο για τις μεγάλες εταιρείες του χώρου, όσο για ανθρώπους που το παλεύουν σχεδόν… μόνοι τους να το καταφέρουν.

Ένας από αυτούς είναι ο Στιβ Νίκολς, ο οποίος σχεδίασε από λευκό χαρτί ένα roadster με V8 κινητήρα και το ονόμασε Nichols N1A. Το στοιχείο που κάνει το N1A να ξεχωρίζει δεν είναι μόνο η εντυπωσιακή αναλογία ισχύος ανά κιλό, αλλά κυρίως η φιλοσοφία του.

Σε μία εποχή όπου τα περισσότερα σπορ αυτοκίνητα έχουν προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα, το βρετανικό roadster ακολουθεί τον ακριβώς αντίθετο δρόμο.

Ο Στιβ Νίκολς σχεδίασε ένα αυτοκίνητο που απευθύνεται σε οδηγούς οι οποίοι αναζητούν την απόλυτη μηχανική σύνδεση με τον δρόμο. Για τον λόγο αυτό δεν διαθέτει συστήματα υποβοήθησης όπως ESP, προγράμματα οδήγησης ή άλλες ηλεκτρονικές παρεμβάσεις που φιλτράρουν την εμπειρία πίσω από το τιμόνι.

Η κατασκευή του βασίζεται σε ένα ελαφρύ πλαίσιο από συγκολλημένο αλουμίνιο και ανθρακονήματα, ενώ και τα πάνελ του αμαξώματος είναι κατασκευασμένα επίσης από carbon. Έτσι, το συνολικό βάρος διατηρείται κάτω από τα 900 κιλά, επίδοση που το καθιστά ελαφρύτερο ακόμη και από μικρά roadster παραγωγής.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην οδική συμπεριφορά. Το N1A διαθέτει ανεξάρτητη ανάρτηση εμπρός και πίσω με διπλά ψαλίδια, καθώς και ρυθμιζόμενα αμορτισέρ τεσσάρων σημείων.

Η πρόσφυση εξασφαλίζεται από ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup 2, πλάτους 245 χιλιοστών στον εμπρός άξονα και 305 χιλιοστών στον πίσω, στοιχεία που μαρτυρούν τις υψηλές δυνατότητές του τόσο στον δρόμο όσο και στην πίστα.

Η παραγωγή του θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την RML Group, εταιρεία με ρίζες στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Συνολικά θα κατασκευαστούν λιγότερες από 150 μονάδες, γεγονός που προσδίδει στο μοντέλο έντονο συλλεκτικό χαρακτήρα.

Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στις 450.000 λίρες, ενώ οι πρώτες 15 μονάδες θα ανήκουν στην ειδική έκδοση Icon 88, με κόστος από 500.000 λίρες.

Η συγκεκριμένη έκδοση αποτίει φόρο τιμής στην εμβληματική McLaren MP4/4 και στις 15 νίκες που πέτυχε κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 το 1988, μιας από τις πιο κυρίαρχες σεζόν που έχει γνωρίσει ποτέ το σπορ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Στην Ελλάδα τα δύο πρώτα νέα Honda Prelude

Αυτή είναι η αναβαθμισμένη Porsche Taycan

Έλληνας επιχειρηματίας πλήρωσε 270.000 ευρώ σε φόρους για την Ferrari Purosangue