Με νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καταργείται οριστικά η περικοπή των συντάξεων χηρείας μετά την πάροδο της τριετίας, που προβλέπεται στον Νόμο Κατρούγκαλου για όλους τους συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά τον νόμο αυτό.
Συντάξεις χηρείας: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις το φθινόπωρο – Τα «ψιλά γράμματα» της νέας νομοθετικής ρύθμισης Με νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, καταργείται οριστικά η περικοπή 50% στις συντάξεις χηρείας μετά την τριετία, όπως προέβλεπε ο Νόμος Κατρούγκαλου, διασφαλίζοντας ότι οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος. Η ρύθμιση, που αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο, απαλλάσσει επίσης τους δικαιούχους από την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών ποσών και διατηρεί τη δυνατότητα λήψης δύο εθνικών συντάξεων σε περιπτώσεις συσσώρευσης διαφορετικών δικαιωμάτων. EN Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 07:25, Παρασκευή 03 Ιουλίου 2026 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07:25, Παρασκευή 03 Ιουλίου 2026 Oικονομία
ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ Τα βασικά σημεία του άρθρου Καταργείται οριστικά η περικοπή των συντάξεων χηρείας κατά 50% μετά την τριετία, όπως προέβλεπε ο Νόμος Κατρούγκαλου. Οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος. Όλοι οι συνταξιούχοι χηρείας μετά τον νόμο Κατρούγκαλου απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών ποσών. Επίσης, θα συνεχιστεί κανονικά η καταβολή δύο εθνικών συντάξεων. Όσοι είχαν ήδη υποστεί τη μείωση του νόμου Κατρούγκαλου, θα δουν τη σύνταξή τους να ανεβαίνει στο 70%. Η ρύθμιση αυτή κλείνει οριστικά μία εκκρεμότητα πολλών ετών. Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του ENIKOS
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Google Προσθέστε το ENIKOS ως προτιμώμενη πηγή στη Google
Σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως οι συντάξεις χηρείας δεν θα κόβονται κατά 50% μετά την τριετία. Έτσι εάν κάποιος παίρνει δική του σύνταξη θα λαμβάνει κανονικά και το 70% του ή της συζύγου που έχει αποβιώσει.
Google Προσθέστε το ENIKOS στην Google
Επίσης, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αναδρομικών ποσών όλοι οι συνταξιούχοι χηρείας μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, για τους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί έως σήμερα η περικοπή αυτή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή και θα ισχύσει κατά πάσα πιθανότητα από τον Σεπτέμβριο θα προβλέπει ότι θα συνεχίσει κανονικά η καταβολή δύο εθνικών συντάξεων στις περιπτώσεις όπως οι συντάξεις χηρείας, όπου η σώρευση των δύο εθνικών συντάξεων πηγάζει από διαφορετικά δικαιώματα.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Ν. Κεραμέως ότι όλοι οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που υπάγονται στο ισχύον πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου, θα εξακολουθούν να λαμβάνουν και μετά την πάροδο της τριετίας το 70% της σύνταξης του θανόντος, χωρίς τη μείωση στο 35%, δεν θα οφείλουν ούτε ένα ευρώ αναδρομικά και στην περίπτωση της σώρευσης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν δύο εθνικές συντάξεις. Όσοι είχαν ήδη υποστεί τη μείωση του νόμου Κατρούγκαλου, θα δουν τη σύνταξή τους να ανεβαίνει στο 70%, ενώ όσοι αγωνιούσαν ότι θα μειωθεί η σύνταξη χηρείας το επόμενο διάστημα, δεν θα μειωθεί καθόλου, θα παραμείνει στο 70%.
Η υπουργός υπενθύμισε ότι η υπεραπόδοση που πέτυχε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πέρυσι, σε σχέση με τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, σημειώνοντας υπέρβαση κατά 800 εκατ. περίπου, επέτρεψε να κατευθυνθεί σημαντικό μέρος του μερίσματος στη μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών από 1/1/26 και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους, ένα αίτημα πολλών χρόνων.
Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε «φέτος, από την μέχρι τώρα παρακολούθηση της πορείας εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων για το διάστημα Ιανουάριο – Απρίλιο 2026 προκύπτει ότι μόλις από τους 4 πρώτους μήνες υπερβαίνουμε ήδη τον στόχο του μεσοπρόθεσμου κατά 517 εκατ. χάρη κυρίως στην τολμηρή εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε 2,5 πλέον εκ. εργαζομένους. Αυτές οι επιδόσεις μας επιτρέπουν σήμερα να προχωρήσουμε σε μία ακόμη σημαντική κοινωνική παρέμβαση» τόνισε η Υπουργός προσθέτοντας ότι «με τη ρύθμιση αυτή κλείνει οριστικά μία εκκρεμότητα πολλών ετών. Χιλιάδες δικαιούχοι σύνταξης χηρείας απαλλάσσονται από ένα καθεστώς αβεβαιότητας και ομηρίας, αποκαθίσταται η ασφάλεια δικαίου και ενισχύεται η προστασία των οικογενειών που έχασαν τον άνθρωπό τους. Και όλα αυτά γίνονται χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος, γιατί αποτελούν καρπό της ανάπτυξης, της αύξησης της νόμιμης απασχόλησης και της αποτελεσματικότερης λειτουργίας του ασφαλιστικού μας συστήματος».
