Ο Χάρης Δούκας θα συμμετάσχει την Πέμπτη σε εκδήλωση που διοργανώνει η LEFT και ο Κώστας Αρβανίτης με τίτλο «Ανοχύρωτη Δημοκρατία- Κράτος Δικαίου σε κρίση». Όμως αυτή η είδηση και, συνολικά, η κοινή παρουσία στο πάνελ του Δημάρχου Αθηναίων με τον Αντιπρόεδρο της LEFT φαίνεται να προκαλεί αρκετά μεγάλη ενόχληση στη ΝΔ και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης.

Θα περίμενε κανείς ότι μια δημόσια συζήτηση για το κράτος δικαίου, τη λειτουργία των θεσμών και την ποιότητα της δημοκρατίας θα αποτελούσε πεδίο γόνιμου διαλόγου. Όμως τόσο η θεματολογία της εκδήλωσης όσο και ο κοινός βηματισμός Αρβανίτη – Δούκα φαίνεται να προκαλούν δυσφορία στη Δεξιά, η οποία αντιδρά με κριτική και απαξίωση απέναντι σε μια πρωτοβουλία που αγγίζει ακριβώς τα ζητήματα για τα οποία η χώρα δέχεται τα τελευταία χρόνια συνεχείς παρατηρήσεις και επικρίσεις από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Η αντίδραση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο όπου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται μια έντονη σύγκρουση γύρω από τη συνεδριακή του απόφαση περί μη συνεργασίας με τη ΝΔ -με επιμονή Δούκα- και τις αντικρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Χάρης Δούκας φαίνεται ότι δεν έχει απωλέσει τη σοσιαλιστική του ταυτότητα αλλά, αντίστοιχα, και ο Κώστας Αρβανίτης τη δική του αριστερή ταυτότητα. Η κοινή παρουσία τους φαίνεται να εδράζεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών που αναδεικνύουν κοινές ανησυχίες και προτεραιότητες.

Οι δύο τους συνυπήρξαν στην εκδήλωση «Πόλεις και Κράτος Δικαίου» στις Βρυξέλλες, που διοργανώθηκε από Σοσιαλιστές-Πράσινους-Αριστερά, στην εκδήλωση της LEFT στην Αθήνα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και τα εργατικά δυστυχήματα, ενώ τώρα θα βρεθούν ξανά στο ίδιο βήμα, μαζί με τον πρώην πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, σε μια συζήτηση για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Ο Χάρης Δούκας έχει δείξει και στην πράξη, κατά τη θητεία του στον Δήμο Αθηναίων, ότι επιδιώκει στρατηγικά ευρύτερες προοδευτικές συνθέσεις, όπως το γεγονός ότι κατεβαίνει στις γειτονιές και μιλά με τους πολίτες απευθείας, ότι τιμά τη συμμαχία του με την Ανοιχτή Πόλη και συνολικά την Αριστερά στην Αθήνα, ότι συγκρούεται με τις ακροδεξιές αντιλήψεις και πρακτικές στον Δήμο, ότι στηρίζει τον αγώνα των πολιτών για τα Προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας.

Από την άλλη, ο Κώστας Αρβανίτης ως Αντιπρόεδρος της LEFT και ως ευρωβουλευτής αποδεδειγμένα αναζητεί τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου, της οποίας υπήρξε εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία εγκρίθηκε με ευρύτατη διακομματική πλειοψηφία.

Ίσως τελικά αυτό να είναι που ενοχλεί περισσότερο τη Νέα Δημοκρατία: όχι μια εκδήλωση για το κράτος δικαίου, αλλά η δυνατότητα να διαμορφώνονται κοινά πεδία δράσης και συνεννόησης μεταξύ διαφορετικών προοδευτικών δυνάμεων γύρω από ζητήματα δημοκρατίας, θεσμών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η εκδήλωση της Πέμπτης με τίτλο «Ανοχύρωτη Δημοκρατία – Κράτος Δικαίου σε κρίση», που διοργανώνει η LEFT στις 19.30 στο Πάρκο Ελευθερίας, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη πολιτική σημασία. Όχι μόνο για όσα θα ειπωθούν, αλλά και για την ενόχληση που ήδη έχει προκαλέσει.