Το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ συμφώνησαν σε εκεχειρία που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σήμερα στις 4 το απόγευμα δήλωσε στο Reuters ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.
«Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ συμφώνησαν σε εκεχειρία» δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και του Κατάρ κατέληξαν στη συμφωνία αυτή με τη βοήθεια του Ιράν.
Μια συνολική εκεχειρία έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από σήμερα σε όλα τα μέτωπα του πολέμου με το Ιράν, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, σύμφωνα με τη συμφωνία-πλαίσιο που συνήφθη μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Ωστόσο, το Ισραήλ επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές του νότιου Λιβάνου, αναφέροντας ότι σκότωσε «δεκάδες τρομοκράτες της Χεζμπολάχ».
Λιβανέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών υπήρχαν γυναίκες και παιδιά.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «απάντηση στις επιθέσεις της Χεζμπολάχ», που στοίχισαν τη ζωή σε τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες.
Το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ ότι επιθυμεί έναν «διαρκή πόλεμο»
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι επιδιώκει έναν «διαρκή πόλεμο», μετά τη δήλωση του ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο οποίος μετά τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών είπε ότι «όλος ο Λίβανος πρέπει να καεί».
«Αυτό δεν είναι το παραλήρημα ενός τυχαίου τρελού γενοκτόνου. Είναι μια δημόσια δήλωση του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας του ισραηλινού καθεστώτος», έγραψε ο Αραγτσί στο X.
«Η γενοκτονική αίρεση θανάτου, με έδρα της το Τελ Αβίβ, αποτελεί μια απειλή για όλη την ανθρωπότητα… Ο μοναδικός της στόχος είναι ένας διαρκής πόλεμος», πρόσθεσε ο Αραγτσί.
Παράλληλα, η Τεχεράνη καταδίκασε τις ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο και προειδοποίησε για τις συνέπειές τους για την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ φέρουν άμεση ευθύνη για την κατάσταση.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο κατανόησης ΗΠΑ-Ιράν που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, δήλωσε ότι η διακοπή του πολέμου στον Λίβανο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα και πρόσθεσε ότι το Ιράν θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τους συμμάχους του.
