Μετωπική επίθεση στους Ευρωπαίους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών εξαπέλυσε ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκσεθ από τις Βρυξέλλες, προαναγγέλλοντας παράλληλα μια συνολική επανεξέταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε ανακατατάξεις δυνάμεων και βάσεων.

Μιλώντας στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Χέγκσεθ κατηγόρησε ευθέως πολλές ευρωπαϊκές χώρες ότι εξακολουθούν να στηρίζονται υπερβολικά στην αμερικανική στρατιωτική ισχύ, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη οφείλει πλέον να αναλάβει το κύριο βάρος της δικής της άμυνας.

«Η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε για να εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Υποτίθεται ότι θα αποτελούσε μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη και έναν ισότιμο σύμμαχο μιας ισχυρής Αμερικής», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ τα προηγούμενα χρόνια απομακρύνθηκε από τον βασικό του σκοπό, που είναι η άμυνα της Ευρώπης, εμπλεκόμενο σε επιχειρήσεις και ζητήματα εκτός της κύριας αποστολής του.

Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε και στη συμφωνία για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ, η οποία αποφασίστηκε στη Σύνοδο της Χάγης, τονίζοντας ότι ορισμένα κράτη-μέλη έχουν ήδη ανταποκριθεί στις αμερικανικές απαιτήσεις.

«Κάποιοι σύμμαχοι άκουσαν το μήνυμα και προχώρησαν στις απαραίτητες κινήσεις. Ξέρουν ποιοι είναι και το εκτιμούμε ιδιαίτερα», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τους στόχους δαπανών της Συμμαχίας.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται πλήρως το μήνυμα της Ουάσιγκτον, αφήνοντας σαφείς αιχμές προς χώρες όπως η Ισπανία.

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε και για τη στάση αρκετών συμμάχων κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Όπως είπε, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τη συνδρομή των συμμάχων τους για επιχειρήσεις εναντίον ιρανικών στόχων, πολλές χώρες αρνήθηκαν να διευκολύνουν αμερικανικές στρατιωτικές αποστολές.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε στους συμμάχους μας μια απλή δοκιμασία: να σταθούν στο πλευρό της Αμερικής όταν τους ζητήθηκε. Πάρα πολλοί απέτυχαν», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Χέγκσεθ, η Ουάσιγκτον ζήτησε να μπορεί να χρησιμοποιεί ευρωπαϊκές βάσεις και λιμάνια για επιχειρήσεις που, όπως υποστήριξε, εξυπηρετούσαν και ευρωπαϊκά συμφέροντα.

«Πολλοί είπαν “όχι”, άλλοι προσπάθησαν να μας μπλέξουν σε ατελείωτες νομικές διαδικασίες και κάποιοι μας επέκριναν δημόσια επειδή κάναμε αυτό που οι ίδιοι δεν ήταν πρόθυμοι ή ικανοί να κάνουν. Αυτό ήταν ντροπιαστικό», τόνισε.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να μεταφέρουν κρίσιμες στρατιωτικές δυνατότητες από μία χώρα σε άλλη ή ακόμη και εκτός εδάφους κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

Στο πιο σημαντικό μέρος της ομιλίας του, ο επικεφαλής του Πενταγώνου ανακοίνωσε την έναρξη μιας εξάμηνης στρατηγικής αξιολόγησης της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη, την οποία ονόμασε «NATO 3.0 Review».

Η διαδικασία θα εξετάσει το σύνολο των αμερικανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων, των βάσεων και της ανάπτυξης δυνάμεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη συμμετοχή των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ.

«Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για μια πραγματική αξιολόγηση ευθυνών», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε, στόχος της αναθεώρησης είναι να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ θα κινηθεί οριστικά προς ένα μοντέλο στο οποίο η Ευρώπη θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην άμυνά της και δεν θα βασίζεται πρωτίστως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Χέγκσεθ έστειλε και ένα σαφές μήνυμα προς τις χώρες που δεν ανταποκρίνονται στους στόχους αμυντικών δαπανών.

Όπως είπε, στο μέλλον η αμερικανική συνεισφορά στη Συμμαχία θα συνδέεται άμεσα με το κατά πόσο οι υπόλοιποι σύμμαχοι τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις.

«Όπου οι σύμμαχοι δεν δαπανούν με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, οι δικές μας συνεισφορές θα μειώνονται», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να λειτουργεί ως σχέση αμοιβαίων υποχρεώσεων και όχι ως σύστημα στο οποίο η Ουάσιγκτον επωμίζεται δυσανάλογο βάρος.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν ακόμη και «μη συμβατικές επιλογές» στο πλαίσιο της αναθεώρησης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν μπορούμε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την άμυνα της Ευρώπης απ’ όσο ενδιαφέρονται οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι», κατέληξε, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον θα παρακολουθεί στενά τη στάση κάθε συμμάχου το επόμενο διάστημα.