Για την απουσία –με ελάχιστες εξαιρέσεις– οργανωμένης πρόληψης και άμεσης παρέμβασης από τους αρμόδιους μηχανισμούς κάνει λόγο, σε σημερινή ανακοίνωσή της, η αστική, μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, με αφορμή τον θάνατο τριών αρκούδων στη Δυτική Μακεδονία μέσα σε μόλις 48 ώρες: δύο από πυροβόλο όπλο και μία από δηλητηριασμένο δόλωμα. Επισημαίνει, δε, πως οι κάτοικοι, στις περισσότερες ων περιπτώσεων καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνοι τους καταστάσεις που αφορούν την παρουσία της αρκούδας σε οικισμούς.

Νεκρή και η Κίρκη, το αρκουδάκι που περιέθαλψε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ – Πέθανε από δηλητηριασμένο δόλωμα Η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την απουσία οργανωμένης πρόληψης και άμεσης παρέμβασης από τους αρμόδιους μηχανισμούς, με αφορμή τον θάνατο τριών αρκούδων στη Δυτική Μακεδονία μέσα σε 48 ώρες, μεταξύ των οποίων και η Κίρκη, που πέθανε από δηλητηριασμένο δόλωμα. EN ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Εύη Κατσώλη ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 14:13, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:56, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026 Κοινωνία

ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ Τα βασικά σημεία του άρθρου Τρεις αρκούδες βρέθηκαν νεκρές μέσα σε μόλις δύο ημέρες στη Δυτική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και η Κίρκη, το αρκουδάκι που περιέθαλψε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η οποία πέθανε από δηλητηριασμένο δόλωμα. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κάνει λόγο για απουσία οργανωμένης πρόληψης και άμεσης παρέμβασης από τους αρμόδιους μηχανισμούς, τονίζοντας πως η έγκαιρη ανταπόκριση δεν αποτελεί ζήτημα διακριτικής ευχέρειας, αλλά «θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας». Η συνύπαρξη ανθρώπου και αρκούδας είναι εφικτή, αρκεί να εφαρμόζονται συστηματικά μέτρα πρόληψης και να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες Αρχές για την παρουσία αρκούδας σε οικισμούς. Το κείμενο κάθε σύνοψης ελέγχεται από δημοσιογράφους του enikos.gr

Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, τρεις αρκούδες βρέθηκαν νεκρές. Η πρώτη στο χωριό Πυλωρί του Δήμου Βοΐου, όπου αρσενική αρκούδα ηλικίας περίπου 2,5 ετών θανατώθηκε με τρεις σφαίρες στο κεφάλι. Στο Αρμενοχώρι Φλώρινας, μία άλλη αρκούδα βρέθηκε νεκρή, επίσης πυροβολημένη στο σώμα και το κεφάλι, ενώ νεκρή βρέθηκε και η Κίρκη, η νεαρή αρκούδα που περιέθαλψε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ για περίπου ένα έτος και επέστρεψε στη φύση πριν από λίγο καιρό. Ο θάνατός της, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, προκλήθηκε από δηλητηριασμένο δόλωμα.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, δεν πρόκειται για «ατυχή περιστατικά», ενώ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Κίρκης τονίζει πως παρά την έγκαιρη ενημέρωση των αρμόδιων αρχών, δεν υπήρξε η προβλεπόμενη άμεση κινητοποίηση για τη διαχείριση του συμβάντος, παρά μόνο έπειτα από τρεις ημέρες.

«Ένα δηλητηριασμένο ζώο που παραμένει εκτεθειμένο στο πεδίο μπορεί να αποτελέσει δευτερογενή πηγή δηλητηρίασης για άλλα άγρια ή οικόσιτα ζώα», σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση, τονίζοντας ότι η έγκαιρη ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών σε τέτοια περιστατικά δεν αποτελεί ζήτημα διακριτικής ευχέρειας, αλλά «θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας και βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική προστασία της βιοποικιλότητας και την αποτροπή περαιτέρω απωλειών».

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ αναφέρει επίσης ότι «η ανάκαμψη του πληθυσμού της καφέ αρκούδας αποτελεί αναμφισβήτητη επιτυχία της Ελλάδας στην προστασία της φύσης», επισημαίνοντας ωστόσο ότι η πιο συχνή παρουσία αρκούδων σε ορισμένες περιοχές «δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την απουσία ουσιαστικής διαχείρισης ούτε ως εύκολη εξήγηση για κάθε περιστατικό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του φαινόμενου προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές υπάρχουν ήδη, αλλά «αυτό που εξακολουθεί να απουσιάζει είναι η συνεπής εφαρμογή τους και η επαρκής επιχειρησιακή υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών» στη σχετική ανακοίνωση.

Υπογραμμίζεται, δε, πως «η συνύπαρξη ανθρώπου και Αρκούδας είναι εφικτή», αρκεί να εφαρμόζονται συστηματικά μέτρα πρόληψης, όπως η ορθή διαχείριση των απορριμμάτων σε καλά κλεισμένους κάδους, να μην αποθηκεύονται ή αφήνονται τρόφιμα για κατοικίδια σε εξωτερικούς χώρους, να συλλέγονται οι καρποί των οπωροφόρων δέντρων από τις αυλές των σπιτιών στις ορεινές περιοχές και τα πεσμένα φρούτα να απομακρύνονται άμεσα από το έδαφος. Επίσης, να τοποθετηθούν ηλεκτροφόρες περιφράξεις στις αγροτικές εγκαταστάσεις κι όπου απαιτείται, να χρησιμοποιούνται συσκευές απώθησης άγριων ζώων.

Τέλος, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ καλεί τους πολίτες «να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες Αρχές όταν αντιλαμβάνονται παρουσία αρκούδας σε οικισμούς και να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε εξοικείωση των ζώων με τον άνθρωπο».

Η προστασία των πολιτών και η προστασία της αρκούδας δεν είναι αντικρουόμενοι στόχοι, επισημαίνει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει στην πλήρη στελέχωση και επιχειρησιακή λειτουργία των Ομάδων Άμεσης Επέμβασης και στην εφαρμογή μέτρων πρόληψης στις περιοχές όπου το φαινόμενο έχει πλέον παγιωθεί.