Οι αριθμοί «8647» εμφανίστηκαν χαραγμένοι στο γρασίδι του Εθνικού Πάρκου στην Ουάσιγκτον, γνωστό ως National Mall, προκαλώντας έντονη πολιτική και αστυνομική κινητοποίηση λίγες ημέρες πριν από μεγάλο event με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο εμβληματικός χώρος στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας είναι σε ετοιμασίες για μια μεγάλη πολιτική και αθλητική εκδήλωση με αγώνα UFC την Κυριακή, ημερομηνία που συμπίπτει με τα γενέθλια του προέδρου Τραμπ.

Οι αριθμοί «8647» έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολιτικά συμφραζόμενα ως σύμβολο αντίθεσης προς τον Tραμπ. Συγκεκριμένα, το «86» είναι αμερικανική αργκό που προέρχεται από τον χώρο της εστίασης και σημαίνει «απομακρύνω», «ακυρώνω» ή «βγάζω κάτι εκτός», ενώ το «47» παραπέμπει στον αριθμό προεδρικής θητείας του Ντόναλντ Τραμπ ως 47ου προέδρου. Ο συνδυασμός των δύο αριθμών έχει αποκτήσει πολιτική φόρτιση και έχει ερμηνευτεί από τις αρχές ως πιθανό μήνυμα απειλής, αν και άλλοι τον θεωρούν απλώς πολιτική έκφραση.

Οι εικόνες από κάμερες και λήψεις από ψηλά έδειξαν τους αριθμούς να σχηματίζονται ως αποχρωματισμένο, νεκρό γρασίδι σε εκτεταμένο τμήμα του National Mall, ανατολικά του Μνημείου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με φωτογραφίες και υλικό από το σημείο, τα σημάδια δεν ήταν εύκολα ορατά από το επίπεδο του εδάφους, ενώ μάρτυρες ανέφεραν το μεσημέρι της Πέμπτης ότι αρκετά οχήματα έκτακτης ανάγκης απέκλεισαν την περιοχή, μεταδίδει το CNN.

Δεν έχει διευκρινιστεί πότε ακριβώς δημιουργήθηκαν οι αριθμοί, ενώ συγκριτικές φωτογραφίες από τις 5 Ιουνίου δείχνουν το γρασίδι χωρίς τα συγκεκριμένα σημάδια.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο CNN ότι «όποιος εμπλέκεται ή υποστηρίζει την πολιτική βία ή την κουλτούρα των δολοφονιών πρέπει να καταδικαστεί με τους αυστηρότερους δυνατούς όρους», υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το περιστατικό.

Οι μυστικές υπηρεσίες και το FBI παρέπεμψαν την υπόθεση στην Αστυνομία Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ, η οποία έχει αναλάβει την έρευνα. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν μεταξύ τους μόλις εντοπιστεί ο υπεύθυνος ενώ έχουν ήδη ληφθεί δείγματα από το σημείο για εργαστηριακή ανάλυση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, που διαχειρίζεται το National Mall, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «παράλογο βανδαλισμό» που «δεν θα γίνει ανεκτός». Παράλληλα τόνισε ότι οποιαδήποτε απειλή κατά του προέδρου αντιμετωπίζεται με τη μέγιστη σοβαρότητα και ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Η αστυνομία του πάρκου, από την πλευρά της, ανέφερε ότι η αιτία του αποχρωματισμού του γρασιδιού παραμένει αδιευκρίνιστη και ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.