«Αγκάθι» τα παγωμένα κεφάλαια του Ιράν: Εσωτερικές πιέσεις στις ΗΠΑ καθυστερούν τη συμφωνία Οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ιράν παραμένουν σε αδιέξοδο, 100 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, λόγω των εσωτερικών πολιτικών πιέσεων που δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Και οι δύο πλευρές επιθυμούν μια συμφωνία, αλλά το βασικό εμπόδιο είναι η αποδέσμευση των παγωμένων ιρανικών κεφαλαίων ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην οποία αντιτίθενται πολιτικοί και από τα δύο κόμματα στις ΗΠΑ. EN ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Κατερίνα Χαμαλέλη ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 15:34, Κυριακή 07 Ιουνίου 2026 Διεθνή Νέα Φωτογραφία: Evan Vucci/REUTERS

Συμπληρώνονται 100 ημέρες από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εξαπέλυσαν τον πόλεμο κατά του Ιράν, με τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας να παραμένουν σε αδιέξοδο εξαιτίας των πολιτικών πιέσεων που δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.\n- Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τεχεράνη έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, καθώς «και οι δύο πλευρές θέλουν συμφωνία».\n- Σημαντικό εμπόδιο παραμένει η εσωτερική πολιτική πίεση στον Λευκό Οίκο, με αρκετούς πολιτικούς να αντιτίθενται στην αποδέσμευση των 24 δισ. δολαρίων σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν.

ΣΥΝΟΨΗ ΑΡΘΡΟΥ

Τα βασικά σημεία του άρθρου

Συμπληρώνονται σήμερα 100 ημέρες από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εξαπέλυσαν τον πόλεμο κατά του Ιράν, με τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας συμφωνίας να παραμένουν σε αδιέξοδο εξαιτίας των πολιτικών πιέσεων που δέχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
«Και οι δύο πλευρές θέλουν συμφωνία»
Σύμφωνα με τον Φουάντ Ιζαντί από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Τεχεράνη έχουν πλέον καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.
«Αν δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή τη σύγκρουση, θα μπορούσαμε να είμαστε σε καλή θέση, καθώς και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται ουσιαστικά για μια συμφωνία. Το Ιράν επιδίωκε μια συμφωνία ακόμη και πριν ο Τραμπ και ο Νετανιάχου επιτεθούν στη χώρα τον Φεβρουάριο», δήλωσε στο Al Jazeera.
Όπως υποστήριξε, η αμερικανική πλευρά έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν δεν πρόκειται να αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Νομίζω ότι και οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το «αγκάθι» των 24 δισ. δολαρίων
Παρά το κοινό ενδιαφέρον για μια συμφωνία, ο Ιζαντί εκτιμά ότι σημαντικό εμπόδιο παραμένει η εσωτερική πολιτική πίεση που ασκείται στον Λευκό Οίκο, τόσο από Ρεπουμπλικανούς όσο και από Δημοκρατικούς.
Όπως εξήγησε, αρκετοί πολιτικοί στις ΗΠΑ αντιτίθενται σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Τεχεράνη. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Λίβανος: Δύο νεκροί και 11 τραυματίες από ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό – Νέο πλήγμα στις προσπάθειες για ειρήνευση Τραμπ: «Θα συνεργαστούμε με το Ιράν για να καταστρέψουμε το ουράνιό του» – Παραμένουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή Εύβοια: Σε Δαφνούσα και Προκόπι οι μεγαλύτερες ζημιές από τους σεισμούς – Οι μαρτυρίες των κατοίκων για τον «χορό» των Ρίχτερ   Ιρανός αξιωματούχος απειλεί με αντίποινα μετά το πλήγμα στη Βηρυτό: «Απόψε, κοιτάξτε τον ουρανό των κατεχόμενων εδαφών» «Το Ιράν διαθέτει περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια σε δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία και οι Δημοκρατικοί λένε στην κυβέρνηση Τραμπ ότι αυτά τα χρήματα δεν πρέπει να αποδεσμευτούν. Παράλληλα, υπάρχουν πολλοί σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικανοί που συμφωνούν με αυτή τη θέση», σημείωσε.
Εσωτερικές δυσκολίες στην Ουάσιγκτον
Ο αναλυτής εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση καλείται πρώτα να επιλύσει τις εσωτερικές πολιτικές διαφωνίες προτού μπορέσει να προχωρήσει σε μια τελική συμφωνία με το Ιράν.
«Υπάρχουν εσωτερικές δυσκολίες στην Ουάσιγκτον που πρέπει να βρουν τρόπο να επιλύσουν και μέχρι να συμβεί αυτό δεν πιστεύω ότι θα δούμε συμφωνία», κατέληξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ