Σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύγκρουση Σωκράτη Φάμελλου και Παύλου Πολάκη να βρίσκεται προ των πυλών, στη σκιά της εκλογικής συμπόρευσης με την ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα.
Χθες η ανάρτηση και η αποδημοσίευση «ποσταρίσματος» του Γιώργου Σιακαντάρη, στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, προκάλεσε έκρηξη στην Κουμουνδούρου. Ο Γιώργος Σιακαντάρης, ο άνθρωπος πίσω από τη σύνταξη της ιδρυτικής διακήρυξης της ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, καλωσόρισε τον Σωκράτη Φάμελλο στα social media, ωστόσο λίγο αργότερα έσπευσε να αποσύρει την ανάρτησή του.
Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει «γκρεμιστεί» δημοσκοπικά συνεδρίασε την Παρασκευή η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος και εκεί καταγράφηκε η νίκη του Σωκράτη Φάμελλου, καθώς πέρασε η εισήγησή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Στον πυρήνα αυτής βρέθηκε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέναντι στην ΕΛΑΣ του Αλέξη Τσίπρα, αφού «η διακήρυξη και η ίδρυση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης αποτελούν μείζον πολιτικό γεγονός. Είναι μία θετική πολιτική εξέλιξη, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν αντιμετωπίζει αντιπαραθετικά», σημείωσε ο κ. Φάμελλος.
Επιπλέον, ο ίδιος έκανε -και όχι τυχαία- λόγω για «μια πρωτοβουλία» και όχι ένα «κόμμα», «πρωτοβουλία που κινητοποιεί τους προοδευτικούς πολίτες, συμβάλλει θετικά στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου», όπως είπε, συμπληρώνοντας πως «στην προσπάθεια να φύγει αυτή η διεφθαρμένη και επικίνδυνη κυβέρνηση και να έχουμε προοδευτική κυβέρνηση, δεν περισσεύει κανείς. Θα ήταν στρατηγικό λάθος η αντιπαράθεση με την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη. Στεκόμαστε δίπλα σε αυτή την πρωτοβουλία, τη στηρίζουμε, δεν την βλέπουμε ανταγωνιστικά, αλλά συντροφικά».
Πυρά Πολάκη κατά Φάμελλου: Οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπικά ποσοστά 1%-1,5%
Με την εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε ο Παύλος Πολάκης απορρίπτοντας τη στρατηγική της ηγεσίας και ζήτησε συγκεκριμένες πολιτικές και οργανωτικές αποφάσεις που να αποδεικνύουν ότι το κόμμα μπαίνει σε τροχιά ανασυγκρότησης και προετοιμάζεται για αυτόνομη εκλογική παρουσία.
Η παρέμβασή του αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο πρώην υπουργός συμμετείχε κανονικά στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, παρά το γεγονός ότι έχει διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και ενώ το προηγούμενο διάστημα από την Κουμουνδούρου υποστηριζόταν ότι δεν μπορούσε να συμμετέχει στο συγκεκριμένο κομματικό όργανο.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Πολάκης υπερασπίστηκε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019, με ιδιαίτερες αναφορές στα επιτεύγματα στον χώρο της Υγείας. Παράλληλα, προχώρησε σε αναδρομή από το 2012 μέχρι σήμερα, αναδεικνύοντας –όπως υποστήριξε– τα σημεία ευθύνης της ηγεσίας για την πορεία του κόμματος.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην περίοδο 2019-2023, εκτιμώντας ότι δεν ασκήθηκε ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, για το διάστημα από το 2024 μέχρι σήμερα απέδωσε ευθύνες στη σημερινή ηγεσία, υποστηρίζοντας ότι η αδράνεια οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκοπικά ποσοστά της τάξης του 1%-1,5%.
Και ανάμεσα στα ενδοσυριζαϊκά πυρά που έπεφταν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο Γιώργος Σιακαντάρης σε ανάρτησή του χαρακτήρισε θετικό το ότι η εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε και ουσιαστικά… άνοιξε την πόρτα της ΕΛΑΣ στα στελέχη της Κουμουνδούρου.
«Πολύ θετική η εισήγηση του Σωκράτη Φάμελλου και ακόμη πιο θετική η πιθανή ένταξη της εμπειρίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο εγχείρημα της ΕΛΑΣ στο πλευρό της περαιτέρω πολιτικοποίησης του λόγου του νέου κόμματος» έγραψε.
Λίγη ώρα αργότερα βέβαια την διέγραψε την ανάρτηση, ωστόσο είχε ήδη προκαλέσει εκρήξεις. Ο Παύλος Πολάκης απάντησε με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο μέσα από δική του ανάρτηση και προανήγγειλε «μάχη» στην Κεντρική επιτροπή. Ο βουλευτής Χανίων έγραψε χαρακτηριστικά: «Ο εξευτελισμός δεν μαχεύεται με το κατέβασμα της ανάρτησης του Σιακαντάρη!!! Απλά ντροπή σε όσους υπηρετούν χωρίς αιδώ το σχέδιο ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ! Θα τα πούμε αύριο στην Κεντρική Επιτροπή».
Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «υπάρχει ανάγκη αλλαγών και όχι συνέχιση της στρατηγικής που έφτασε τον ΣΥΡΙΖΑ σε τόσο χαμηλά επίπεδα», προσθέτοντας πως «δεν δόθηκε καμία εξήγηση». Μάλιστα, ο Νίκος Παππάς κάλεσε τον Σωκράτη Φάμελλο να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα.
Δούρου: Λειτουργούμε χωρίς ενημέρωση, με παραπολιτικά με ψευδοδιλλήματα
«Τρεις μήνες τώρα λειτουργούμε χωρίς ενημέρωση με παραπολιτικά με ψευδοδιλλήματα με την εμπιστοσύνη να έχει διαρραγεί» τόνισε στην παρέμαβσή της η Ρένα Δούρου.
«Αυτή η εισήγηση που ήρθε είναι πιο πίσω από τον Μάρτιο. Με δεδομένο πως τρεις μήνες δεν συνεδριάσαμε θα πρέπει τη Δευτέρα το πρωί τα μέλη μας να έχουν εχέγγυα πως θα λειτουργήσουμε. Να συγκροτηθεί μια επιτροπή για το πώς θα δράσουμε, να υπάρχει χρονοδιάγραμμα και οι προτάσεις της να τεθούν στον Αλέξη Τσίπρα, στο ΠΑΣΟΚ και στα αλλα προοδευτικά κόμματα – σχηματισμούς» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Ρένα Δούρου αναμένεται να καταθέσει μαζί με τον Νίκο Παππά στην αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τροπολογία που θα ζητούν οδικό χάρτη συνεργασιών από τον Σωκράτη Φάμελλο.
Ζαχαριάδης: Αδιανόητο να υπάρξει αντιπαραθετικό ψηφοδέλτιο προς την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη
«Είναι αδιανόητο να υπάρξει αντιπαραθετικό προς την Ελληνική Αριστερή Συμπαράταξη ψηφοδέλτιο» σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης.
Σύμφωνα με την ανάγνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρακολουθήσει με θετικό τρόπο τις ανασυνθετικές διαδικασίες που συντελούνται και να συμβάλει σε αυτές – πόσω μάλλον που έχει παλέψει πολύ γι’ αυτές, όπως είπε.
