Αγαπηδάκη: Ενθαρρυντικά δεδομένα για τη θεραπεία του καρκίνου με αμιβανταμάμπη

Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2026, 9:03 πμ

Για την αμιβανταμάμπη και τις προοπτικές που ανοίγουν οι διεθνείς έρευνες στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μιλώντας στον Real FM 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή τα νεότερα δεδομένα από διεθνείς κλινικές μελέτες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, τόνισε ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, διευκρινίζοντας όμως ότι πρόκειται ακόμη για ερευνητικό στάδιο.

Όπως ανέφερε, το υπουργείο Υγείας διαθέτει τους αρμόδιους μηχανισμούς αξιολόγησης και κάθε καινοτόμος θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί στη χώρα μόνο αφού ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες αδειοδότησης και λάβει την απαραίτητη έγκριση.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι, παρότι η αμιβανταμάμπη θεωρείται πολλά υποσχόμενη, απαιτείται η πλήρης ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν περάσει από το στάδιο της έρευνας στην ευρεία κλινική χρήση.

Η τοποθέτησή της έγινε με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε διεθνή μελέτη, σύμφωνα με την οποία η amivantamab παρουσίασε σημαντικές αποκρίσεις σε ασθενείς με καρκίνο που δεν ανταποκρίνονταν πλέον στις διαθέσιμες θεραπείες.

Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι, παρότι η επιστημονική πρόοδος δημιουργεί προσδοκίες, είναι απαραίτητο να προηγείται πλήρης αξιολόγηση, έλεγχος ασφάλειας και κανονιστική έγκριση πριν από οποιαδήποτε ευρεία εφαρμογή.