Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν αποφάσισε να διακόψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και την διαδικασία ανταλλαγής μηνυμάτων μέσω διπλωματών με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν / EPA / HANDOUT
Τις τελευταίες ώρες αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ιράν προειδοποίησαν τις ΗΠΑ ότι οι επιθέσεις που εξαπολύει το Ισραήλ όχι μόνο στον νότιο Λίβανο αλλά και στα νότια προάστια της Βηρυτού, θέτουν σε κίνδυνο την κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ωστόσο φαίνεται ότι τα πολλαπλά μηνύματα της Ισλαμικής Δημοκρατίας «έπεσαν στο κενό», αφού οι ΗΠΑ δεν φάνηκαν διατεθειμένες να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ να σταματήσει το μπαράζ βομβαρδισμών στον Λίβανο, κάτι που δεν άφησε άλλη επιλογή στην Τεχεράνη.
Στο πλαίσιο αυτό, η διαπραγματευτική ομάδα του Ιράν αποφάσισε να διακόψει την ανταλλαγή μηνυμάτων με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των μεσολαβητών εξαιτίας των ισραηλινών επιθέσεων στον Λίβανο, όπως μετέδωσε σήμερα (01.06.2026) το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ειδικότερα, το Tasnin ανέφερε πως μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κατάπασυης του πυρός αλλά και της τρέχουσας κατάστασης στον Λίβανο, κάθε επαφή με την αμερικανική πλευρά έχει «παγώσει» όπως και οι ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι να τηρηθούν όλοι οι όροι της κατάπαυσης του πυρός.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Τεχεράνη εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αποκλείσει ξανά πλήρως τα Στενά του Ορμούζ, καθώς και τα Στενά Μπαμπ ελ-Μαντέμπ.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί πως αν παραβιαστεί η εκεχειρία σε ένα μέτωπο, όπως π.χ στον Λίβανο, τότε η εκεχειρία παραβιάζεται σε όλα τα μέτωπα.
Η νέα δήλωση του Αραγτσί οφείλεται στην εντολή που έδωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στα ισραηλινά στρατεύματα να βομβαρδίσουν τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, που είναι προπύργιο της Χεζμπολάχ.
للتنبيه العاجل:وقف إطلاق النار بين إيران والولايات المتحدة يُعدّ، من دون أي لبس، وقفاً شاملاً لإطلاق النار في جميع الجبهات، بما في ذلك لبنان.وإن انتهاك هذا الوقف في أي من الجبهات يُعد انتهاكاً له في جميع الجبهات.وتتحمل الولايات المتحدة وإسرائيل مسؤولية تبعات أي انتهاك للهدنة. https://t.co/ib3qupctnk
— Seyed Abbas Araghchi (@araghchi) June 1, 2026
«Παραβίαση της εκεχειρίας σε ένα μέτωπο αποτελεί παραβίαση της εκεχειρίας σε όλα τα μέτωπα. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες αυτής της παραβίασης», προειδοποιεί ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.
Προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ έστειλε μέσω του Χ και ο Μοχάμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας στις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον και επανεκλεγείς πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, κατηγορώντας ευθέως την Ουάσινγκτον για υπονόμευση της διαδικασίας εξόδου από την κρίση:
«Ο ναυτικός αποκλεισμός από τις ΗΠΑ και η κλιμάκωση των εγκλημάτων πολέμου στον Λίβανο από το Ισραήλ αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη για την μη τήρηση της εκεχειρίας εκ μέρους των ΗΠΑ».
«Κάθε επιλογή έχει το τίμημά της και ο λογαριασμός έρχεται στο τέλος. Ολα θα τακτοποιηθούν», έγραψε σε απειλητικό τόνο ο Ιρανός αξιωματούχος.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το σχόλιο που έκανε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ: «Επιμένουμε ότι η εκεχειρία στον Λίβανο είναι βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συμφωνία που αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου».
Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, δήλωσε σήμερα (01.06.2026) ότι η χώρα του αντιμετωπίζει «μια θηριώδη και καταδικαστέα επιθετικότητα από το Ισραήλ», το οποίο εντείνει την επίθεσή του εναντίον της Χεζμπολάχ.
