Η πόρτα της Κίνας «θα συνεχίσει να ανοίγει όλο και περισσότερο», υποσχέθηκε είπε ο Κινέζος πρόεδρος στους επικεφαλής αμερικανικών επιχειρήσεων – Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο
Ο Σι δήλωσε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η οικοδόμηση μιας εποικοδομητικής, στρατηγικά σταθερής σχέσης θα καθοδηγήσει τις διμερείς σχέσεις τα επόμενα τρία χρόνια και πέραν αυτών, μετέδωσε το CCTV.
Trump ile birlikte Çin’i ziyaret eden Elon Musk, telefonuyla dönerek video çekmeye başladı. pic.twitter.com/KzRlslYkCD— Conflict (@ConflictTR) May 14, 2026 Τι συζητήθηκε στη συνάντηση
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους στο Πεκίνο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο. Όπως ανέφερε το Πεκίνο σε επίσημη ανακοίνωση, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για «σημαντικά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», σε μια περίοδο αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας.
Παραμένει ωστόσο ασαφές εάν ο Αμερικανός πρόεδρος κατάφερε να πείσει τον Κινέζο ομόλογό του να ασκήσει πίεση προς το Ιράν για αποκλιμάκωση της κρίσης, καθώς η Κίνα αποτελεί στενό σύμμαχο της Τεχεράνης και τον μεγαλύτερο αγοραστή ιρανικού πετρελαίου παγκοσμίως.
Κόκκινο χαλί
Πέρα από τον εξαιρετικό χαρακτήρα της επίσκεψης, της πρώτης Αμερικανού προέδρου έπειτα από εκείνη που είχε πραγματοποιήσει ο Τραμπ το 2017, η σύνοδος κορυφής παρουσιάζεται ευρέως ως η ευκαιρία για τα δύο μέρη για να διατηρηθεί μια κάποια σταθερότητα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις και να μην επιδεινωθούν οι υφιστάμενες κρίσεις.
Ο Σι ξεδίπλωσε το κόκκινο χαλί για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την άφιξή του στο μνημειώδες Μέγαρο του Λαού, κέντρο της εξουσίας στην καρδιά της πρωτεύουσας δίπλα στην απέραντη πλατεία Τιενανμέν που είχε στρωθεί με τα χρώματα της Κίνας και των ΗΠΑ.
Αφού επιθεώρησαν ένα στρατιωτικό άγημα υπό τον ήχο κανονιοβολισμών και μετά χαιρέτισαν ένα πλήθος από παιδιά που κρατούσαν λουλούδια και σημαίες των δύο χωρών φωνάζοντας «καλωσόρισες, καλωσόρισες, θερμό καλωσόρισες!», οι Σι και Τραμπ άρχισαν γρήγορα να εξετάζουν τα θέματα που προκαλούν εντάσεις.
🇺🇸 🇨🇳 President Trump and Xi Jinping walking a red carpet in Beijing amid rows of Chinese schoolchildren enthusiastically jumping, waving US and Chinese flags, and holding flowers 🌺 pic.twitter.com/TqnJpvi83m— Jose Asenjo (@AsenjoX) May 14, 2026 «Σταθερότητα»
Πριν κλείσουν οι πόρτες για τους δημοσιογράφους, ο Τραμπ, ο οποίος πιστεύει πως τα καταφέρνει καλά στις προσωπικές σχέσεις μεταξύ ισχυρών και υπογραμμίζει την εγγύτητά του με τον Σι, δήλωσε πως είναι «τιμή (του) που βρίσκεται δίπλα» στο κινέζο ηγέτη και «τιμή (του) να είναι φίλος» του.
«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι καλύτερες παρά ποτέ», δήλωσε. «Θα έχουμε μαζί ένα υπέροχο μέλλον», πρόσθεσε.
«Έχω τόσο σεβασμό για την Κίνα, για τη δουλειά που έχετε κάνει. Είστε ένας μεγάλος ηγέτης, το λέω σε όλους», είπε ακόμα.
Ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε ειδικά σε κανέναν από τους καβγάδες της στιγμής, επικεντρώνοντας στις δουλειές που ελπίζει να κάνουν οι πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων που τον συνοδεύουν.
Ψηλά στον κατάλογο των επιδιώξεων της Ουάσινγκτον είναι, για παράδειγμα, συμφωνίες στον τομέα της γεωργίας και ίσως η επικύρωση μιας μαζικής παραγγελίας αεροπλάνων στην Boeing.
Ο Τραμπ ελπίζει επίσης σε μια υπόσχεση για κινεζικές επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Πεκίνο επέμενε, ενόψει της συνόδου κορυφής, στην αναζήτηση «σταθερότητας».
Οι δύο υπερδυνάμεις επιδόθηκαν το 2025 σε έναν άγριο εμπορικό πόλεμο με πλανητικό αντίκτυπο, επιβάλλοντας εξωφρενικούς τελωνειακούς δασμούς και πολλαπλούς περιορισμούς, αμέσως μετά την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
President Trump and Chinese President Xi Jinping are meeting in Beijing as the two countries aim to stabilize their trading relationship.In his opening remarks, President Trump praised the U.S. and China’s “fantastic relationship” and called Xi a “great leader.””It’s an honor… pic.twitter.com/Za6bPneAGW— CBS News (@CBSNews) May 14, 2026 «Όχι αντίπαλοι»
Οι Σι και Τραμπ συνήψαν τον Οκτώβριο μια εκεχειρία, η συνέχεια της οποίας αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη διάσκεψη κορυφής.
Από τον Οκτώβριο, η Κίνα αισθάνεται άμεσα τον αντίκτυπο από άλλες πολιτικές του Τραμπ, στη Βενεζουέλα και ακόμα περισσότερο στο Ιράν.
«Οφείλουμε να είμαστε εταίροι, όχι αντίπαλοι», είπε ο Σι στον Τραμπ.
«Μπορούμε άραγε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις και να φέρουμε μια μεγαλύτερη σταθερότητα στον κόσμο;», ρώτησε επικαλούμενος τα διδάγματα του Θουκυδίδη, ο οποίος έγραψε για τον κίνδυνο πολέμου όταν μια αναδυόμενη δύναμη έρχεται σε αντιπαλότητα με μια κυρίαρχη δύναμη.
Ο Σι Τζινπίνγκ δεν προχώρησε σε διαχύσεις, στις οποίες δεν είναι συνηθισμένος δημόσια, αν και ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στα μέσα Απριλίου πως ο κινέζος πρόεδρος θα του έκανε μια «μεγάλη αγκαλιά» στο Πεκίνο.
Ο Σι παρέθεσε χθες, Πέμπτη, το βράδυ δείπνο προς τιμήν του Τραμπ. Σήμερα θα πάρουν μαζί το τσάι τους και στη συνέχεια θα γευματίσουν μαζί.
Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ο Τραμπ θέλει να ασκήσει πίεση ώστε η Κίνα, πρωταρχικός στρατηγικός και οικονομικός εταίρος του Ιράν -είναι η κύρια χώρα που εισάγει το πετρέλαιό του- να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να υπάρξει μια διέξοδος στην κρίση στον Κόλπο.
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies
Μάθετε περισσότερα εδώ
Αποδοχή
