Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μία ακόμη επιχείρηση αφαίμαξης των εισοδημάτων των πολιτών και διάλυσης μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. Το όχημα είναι αυτή τη φορά η νέα μέθοδος ανακύκλωσης με τα σπιτάκια, τα οποία ανταγωνίζονται να αναλάβουν τρεις ξένες εταιρείες, σε έναν αδυσώπητο πόλεμο σε βάρος της κοινωνίας. Ads Με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, θα έπρεπε ήδη να είχαν τοποθετηθεί σπιτάκια ανακύκλωσης σε 3.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα, όπου οι καταναλωτές θα προσκομίζουν τα άδεια πλαστικά και τενεκεδένια μπουκάλια και ότι άλλο για ανακύκλωση. Ads Υποτίθεται ότι το σύστημα θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει, γιατί τα πρόστιμα από την ΕΕ συνεχίζονται, αλλά ο πόλεμος των εταιρειών για την χρυσοφόρο εργολαβία έχει καθυστερήσει την υλοποίηση του. Τα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι. Αλλά όπως θα δούμε, δεν είναι μόνο τα πρόστιμα που θα πληρώσουν. Ads Ποιος παράτησε και γιατί τους μπλε κάδους;
Το νέο σύστημα ανακύκλωσης φιλοδοξεί να αντικαταστήσει τους μπλε κάδους, που θεωρούνται αποτυχημένοι. «Η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση τους, ενώ θα μπορούσε, προφανώς γιατί ήταν ήδη εγκατεστημένοι και δεν προσφέρονται για μίζες», λέει γνώστης του παρασκήνιου. «Τα σπιτάκια είναι αντίθετα μια νέα και επικερδής επιχείρηση». Ads Ηδη το σκάνδαλο όσων ήδη τοποθετήθηκαν πειραματικά, ερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Γιατί κοστολογήθηκαν προς 300.000 ευρώ ανά μονάδα, ενώ στην αγορά υπήρχαν αντίστοιχα προϊόντα που κόστιζαν έως και το 1/5 αυτού του ποσού (περίπου 66.000 ευρώ). Αλλά το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει ως γνωστόν από τέτοιες κατηγορίες, όταν τα λεφτά είναι πολλά.

Οι ιθαγενείς με τα μπουκάλια τους
Με βάση λοιπόν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, θα πρέπει να τοποθετηθούν τα σπιτάκια ανά την επικράτεια, βασικά έξω από τα σουπερμάρκετ. Το σχεδόν σουρεαλιστικό σχέδιο προβλέπει ότι οι ιθαγενείς θα προσέρχονται με τα μπουκάλια τους, που θα πρέπει να είναι ατσαλάκωτα για να φαίνεται ο κωδικός (Barcode) τους.
Σε αντάλλαγμα θα παίρνουν ένα κουπόνι με την αξία των μπουκαλιών, το οποίο θα εξαργυρώνουν στο σουπερμάρκετ. Δηλαδή θα πρέπει ο καθένας μας να φυλάει στο μπαλκόνι ή στην αυλή του τα μπουκάλια, ύστερα να τα κουβαλάει με το αυτοκίνητο ή με όποιο άλλο μέσο στο σπιτάκι, που μπορεί να βρίσκεται – αν υπάρχει- πολλά χιλιόμετρα από το δικό του τσαρδάκι στο χωριό ή στην κωμόπολη.
Κατόπιν θα περιμένει βρέξει-χιονίσει στην ουρά. Και αν δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα, χαλάσει ή γεμίσει το μηχάνημα, αργήσει ο υπάλληλος του σουπερμάρκετ να το αδειάσει ή οτιδήποτε άλλο, θα παίρνει το κουπόνι του (και όχι μετρητά για να βγάλουν και κάτι οι κυβερνητικοί φίλοι του καρτέλ των σουπερμάρκετ).
Ο εφιάλτης του καταναλωτή
Γιατί όμως κάποιος, αφού ξεπεράσει τα εμπόδια, θα παίρνει με κάποιο τρόπο χρήματα πίσω; Γιατί θα αυξηθούν οι τιμές του νερού και των κάθε λογής πορτοκαλάδων, αλκοολούχων κλπ ποτών που μπαίνουν στα μπουκάλια.
Δηλαδή ο εγκέφαλος που σκέφτηκε το σύστημα θεώρησε ότι οι κάθε λογής τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, ιδίως την τουριστική περίοδο, από τα χιλιάδες εστιατόρια και τις ταβέρνες μέχρι τα beach bar, θα συγκεντρώνουν κάθε μέρα τα χιλιάδες μπουκάλια που πουλάνε, θα τα αποθηκεύουν προσωρινά και μετά θα τα πηγαίνουν στο σπιτάκι, που μπορεί να απέχει (αν υπάρχει) και 20 χιλιόμετρα.
Το κόστος μεταφοράς και εργατικών θα μεταφερθεί δηλαδή στον καταναλωτή. Και επειδή στην επαρχία τα σπιτάκια θα αργήσουν ή δεν θα εγκατασταθούν ποτέ, η ζημιά είναι διπλή: και οικολογική, καθώς τα πλαστικά θα ριχτούν στα «κανονικά» σκουπίδια κι από εκεί ίσως σε καμιά χωματερή. Και το θύμα ο πελάτης θα πληρώνει πολύ περισσότερα για το ίδιο προϊόν.
Δεν φτάνει που ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τρέχει πρώτος στην ΕΕ, θα ενισχυθεί και από τις αυξήσεις αυτές. Σε βάρος φυσικά και του τουρισμού. «Είναι ο νέος εφιάλτης του καταναλωτή», σχολιάζει γνώστης της υπόθεσης.
Γνώστες των διεθνών συστημάτων ανακύκλωσης, είπαν επίσης στο Τvxs ότι όπου έχει εφαρμοστεί, το σύστημα λειτούργησε λόγω της γεωγραφίας, του κλίματος, των συγκοινωνιακών υποδομών και της διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης, όπως στη Γερμανία Στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία από αυτές τις προϋποθέσεις.
Πολυεθνικές: με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια
Πέρα από τους καταναλωτές, το άλλο θύμα των αλλαγών είναι οι μικρές αλλά και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Το νέο σύστημα διοικείται από τον φορέα DRS Ελλάς στο οποίο βασικά συμμετέχουν επιχειρήσεις όπως η CocaCola, η (πρώην) Αθηναϊκή Ζυθοποιία , τα σουπερμάρκετ καθώς και μεγάλες εταιρίες εμφιαλωμένου νερού.
Ένα από τα μεγάλα σκάνδαλα της υπόθεσης είναι ότι, με βάση τον ιδρυτικό νόμο του DRS Ελλάς, απαγορεύεται να συμμετέχουν στη διοίκηση του εταιρείες που έχουν τιμωρηθεί στη χώρα τους για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού. Τόσο η CocaCola, όσο και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχουν τιμωρηθεί. Το θέμα έχει τεθεί στο αρμόδιο υπουργείο, χωρίς ανταπόκριση, μέχρι στιγμής τουλάχιστον..
Αυτές οι μεγάλες, σχεδόν μονοπωλιακές εταιρείες που έχουν εμπλακεί και κυριαρχούν στη διοίκηση του DRS Ελλάς , σκοπεύουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Το κέρδος που θα προκύψει από το νέο σύστημα και συγχρόνως τη συρρίκνωση ή και εξαφάνιση των ελληνικών επιχειρήσεων που παράγουν παρεμφερή προϊόντα.
Οι τελευταίες θα υποστούν ζημιά πρώτα από την αναπόφευκτη μείωση της κατανάλωσης εμφιαλωμένου νερού, λόγω της αύξησης των τιμών. Στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται και μικρές εταιρείες που θα πληγούν περισσότερο, ενώ ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Αυτά θα αυξηθούν καθώς θα πρέπει να προκαταβάλουν αμέσως στο κράτος το φόρο για τις πωλήσεις τους. (ενώ για να πληρωθούν παίρνει 3 ή και παραπάνω μήνες)
Λόγω της αύξησης της τιμής, ο φόρος αυτός θα είναι τώρα μεγαλύτερος, προκαλώντας οικονομική ασφυξία. Ακόμη και μεσαίου μεγέθους υγιείς επιχειρήσεις, είπαν στο Tvxs ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα, τη στιγμή που φυσικά οι μεγάλες πολυεθνικές διαθέτουν απεριόριστα κεφάλαια κίνησης.
Ο κυβερνητικός εγκλωβισμός
Βάσει του αρχικού νόμου, το σύστημα έπρεπε να λειτουργεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2023. Μετά πήγε για τα τέλη του 2025, κατόπιν για την πρώτη Μαρτίου και στη συνέχεια μετατέθηκε για την 1η Ιουνίου 2026.
Αλλά στο μεταξύ ο πόλεμος μαίνεται ανάμεσα στις εταιρείες, κυρίως μια αμερικανική και μια νορβηγική που εμπορεύονται τα σπιτάκια. Είναι τέτοια η σφοδρότητα των μαχών, που τέσσερα κορυφαία στελέχη του φορέα DRS Ελλάς παραιτήθηκαν.
Εγκλωβισμένη ανάμεσα σε συμφέροντα και μίζες, η κυβέρνηση παρακολουθεί τον πόλεμο από το Μέγαρο Μαξίμου. Ολα δείχνουν ότι το σύστημα δεν προλαβαίνει να λειτουργήσει τον Ιούνιο. Αλλά δεν υπάρχει ανησυχία για τα πρόστιμα. Θα τα πληρώσουν οι πολίτες.