Με ελεγχόμενη έκρηξη εξουδετέρωσε ο στρατός μέρος των εκρηκτικών που έφερε το θαλάσσιο drone που εντοπίστηκε στη Λευκάδα.

Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφηκαν από την ελεγχόμενη ανατίναξη μέρους των εκρηκτικών που μετέφερε το θαλάσσιο drone, το οποίο εντοπίστηκε σε σπηλιά στη θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας την περασμένη Παρασκευή.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή του Αστακού, παρουσία ειδικών πυροτεχνουργών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές προχώρησαν στην εξουδετέρωση μέρους από τα περίπου 300 κιλά εκρηκτικών που βρίσκονταν τοποθετημένα σε βαρέλι στην πλώρη του μη επανδρωμένου σκάφους.

Στο βίντεο, που δημοσίευσε το Mega, ακούγεται αρχικά ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ενώ αμέσως μετά εκτινάσσεται τεράστιος όγκος νερού από τη θάλασσα.

Ο ναύαρχος ε.α. του Λιμενικού, Νίκος Σπανός, σχολιάζοντας τις εικόνες, ανέφερε ότι το μέγεθος του ωστικού κύματος δείχνει τη μεγάλη ισχύ των εκρηκτικών. Όπως σημείωσε, σε τόσο μικρό βάθος και σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από την ακτή, η χρήση εκρηκτικών τύπου TNT αποτυπώνει τι θα μπορούσε να συμβεί εάν το drone έπληττε κάποιον στόχο με ολόκληρο το φορτίο του.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν όλα τα δεδομένα σχετικά με την προέλευση, την κατασκευή και τον τρόπο χειρισμού του θαλάσσιου drone.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας ουκρανικής τεχνολογίας.

Ωστόσο, τα υλικά κατασκευής του χαρακτηρίζονται «διπλής χρήσης», γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να διατεθούν και μέσω εμπορικών δικτύων, κάτι που δυσκολεύει την πλήρη ταυτοποίησή του.