O Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν μέχρι το καθεστώς να πει ναι σε μια συμφωνία που θα απαντά στις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, σε συνέντευξή του στο Channel 12.
Να διατηρήσει τον ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει στο Ιράν σχεδιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο, τα σχόλια του Τραμπ συνιστούν απόρριψη της ιρανικής πρότασης που διαβιβάστηκε στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και περιελάμβανε την επίτευξη συμφωνίας για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ και την άρση του ναυτικού αποκλεισμού πρώτα, αναβάλλοντας παράλληλα τις πυρηνικές συνομιλίες για μεταγενέστερο στάδιο.
Στη συνέντευξη, ο Τραμπ αρνήθηκε να συζητήσει πιθανή στρατιωτική δράση.
Ωστόσο την Τετάρτη, δημοσίευσε στο Truth Social μια εικόνα που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία ο ίδιος κρατούσε ένα όπλο καθώς βόμβες εκρήγνυνται στο βάθος στο Ιράν.
«Το Ιράν δεν μπορεί να συνέλθει. Δεν ξέρουν πώς να υπογράψουν μια μη πυρηνική συμφωνία. Καλύτερα να συνέλθουν σύντομα!», έγραψε στην ανάρτηση.
«Ο ναυτικός αποκλεισμός, σε κάποιο βαθμό, είναι πιο αποτελεσματικός από τους βομβαρδισμούς. Οι Ιρανοί ασφυκτιούν – σαν παχύσαρκο γουρούνι. Και θα είναι χειρότερα γι’ αυτούς. Δεν μπορούν να έχουν πυρηνικά όπλα», είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη στο Channel 12.
Πρόσθεσε ότι το Ιράν θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα άρει τις κυρώσεις. «Θέλουν μια συμφωνία. Δεν θέλουν να διατηρήσω τις κυρώσεις. Δεν θέλω να το κάνω αυτό (να άρω τις κυρώσεις) επειδή δεν θέλω να έχουν πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ο Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα αποθέματα πετρελαίου και οι αγωγοί του Ιράν «θα εκραγούν σύντομα» επειδή το Ιράν δεν μπορεί να εξάγει πετρέλαιο λόγω του αποκλεισμού.
Τουλάχιστον έξι πλοία –ένα κλάσμα της συνήθους κίνησης– διέπλευσαν τα Στενά του Ορμούζ το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με ναυτιλιακά στοιχεία, την ώρα που συνεχίζεται το αδιέξοδο μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν για το πώς θα μπορούσε να ξανανοίξει αυτός ο κρίσιμος για την παγκόσμια οικονομία δίαυλος.
Τα πλοία πέρασαν κυρίως από τα ιρανικά χωρικά ύδατα και μεταξύ αυτών ήταν και το τάνκερ χημικών προϊόντων Vast Plus, στο οποίο έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας εντοπισμού πλοίων Kpler και δορυφορική ανάλυση της SynMax. Τα περισσότερα ήταν πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου. Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να εξακριβώσει εάν πέρασαν και άλλα πλοία, πέραν των έξι. Κατά μέσο όρο, τις τελευταίες ημέρες, περνούν καθημερινά επτά πλοία.
Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τη συνήθη κίνηση στον Κόλπο. Πριν από τον πόλεμο που ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου, περνούσαν καθημερινά 125-140 πλοία.
Η πρόταση του Ιράν για διόδια στο Ορμούζ και η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ρίξει στο τραπέζι μια πρόταση για την επιβολή διοδίων στα πλοία που πλέουν μέσω των Στενών.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προειδοποίησε την Τρίτη ότι κινδυνεύουν με κυρώσεις εκείνες οι ναυτιλιακές εταιρείες που πληρώνουν την κυβέρνηση του Ιράν ή τους Φρουρούς της Επανάστασης για να διασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους από το Ορμούζ.
Η πιθανότητα παρατεταμένου αποκλεισμού των ιρανικών λιμανιών «επί πολλούς μήνες» αναφέρθηκε από τον Τραμπ στη συνάντηση που είχε με στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών την Τρίτη, επιβεβαίωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
