Οι διαπραγματεύσεις Ισραήλ-Λιβάνου αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με πήγη που έχει γνώση των σχεδίων.

Τι ξέρουμε για τις επικείμενες συνομλίες Ισραήλ – Λιβάνου.

Οι συνομιλίες, όπως αναφέρει το AP, αναμένεται να διεξαχθούν από την αμερικανική πλευρά από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στον Λίβανο, Μισέλ Ίσα, και από την ισραηλινή πλευρά από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Γεχιέλ Λάιτερ, σύμφωνα με την πηγή, η οποία μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της λεπτότητας της κατάστασης.

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής ποιον θα στείλει ο Λίβανος στις διαπραγματεύσης.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίτερα το απόγευμα της Μ. Πέμπτης ότι έδωσε εντολή στο υπουργικό συμβούλιο να ξεκινήσει «απευθείας συνομιλίες» με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον αφοπλισμό της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και την επίτευξη ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

«Λόγω των επανειλημμένων αιτημάτων του Λιβάνου για έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ, έδωσα χθες εντολή στο υπουργικό συμβούλιο να ξεκινήσει άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Οι διαπραγματεύσεις θα επικεντρωθούν στον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και στην εγκαθίδρυση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου».

Μια ώρα πριν από τη δήλωση του Νετανιάχου, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, δήλωσε ότι «η μόνη λύση για την κατάσταση στον Λίβανο είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, ακολουθούμενη από άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ τους». Πρόσθεσε ότι υπάρχει μια διπλωματική διαδικασία για το ζήτημα, η οποία αρχίζει να θεωρείται «θετική» από τους διεθνείς παράγοντες.

Το Ισραήλ ξεκίνησε μια ανανεωμένη επίθεση κατά της Χεζμπολάχ μετά την έναρξη πυρών από την πολιτοφυλακή υποστηριζόμενη από το Ιράν στις 2 Μαρτίου. Οι ισραηλινές επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο περίπου 1.700 ατόμων και τον εκτοπισμό περισσότερων από ένα εκατομμύριο ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το πρωί της Μ. Τετάρτης, ότι οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός στη Βηρυτό είχαν σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του Αλί Γιουσούφ Χαρσί, προσωπικού γραμματέα του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός ισχυρίστηκε ότι ο Χάρσι ήταν «στενός συνεργάτης και προσωπικός σύμβουλος» του Κασέμ, καθώς και ανιψιός του.

«Ο Χαρσί ήταν στενός συνεργάτης και προσωπικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ και έπαιξε κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του γραφείου του και της ασφάλειάς του», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο Χαρσί έχασε τη ζωή του σε βομβαρδισμό σε γειτονιά της Βηρυτού την Τετάρτη.

Ο IDF ισχυρίστηκε επίσης ότι επιτέθηκε σε δύο «βασικά σημεία διέλευσης» πάνω από τον ποταμό Λιτάνι, καθώς και σε υποδομές της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο. 🔴ELIMINATED: Ali Yusuf Harshi, the personal secretary to Hezbollah Secretary-General Naim Qassem in Beirut.
A close associate and personal advisor, Harshi played a key role in managing and securing Qassem’s office.
The IDF also struck two key crossings used by Hezbollah to…— Israel Defense Forces (@IDF) April 9, 2026