Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε ξανά για τον πόλεμο κατά του Ιράν και την πρόταση εκεχειρίας που απέστειλε το Πακιστάν σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης ενώπιον δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο την Δευτέρα (6/4).

Ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετήθηκε για την απάντηση της Τεχεράνης στην πρόταση εκεχειρίας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο. Επιμένει στο τελεσίγραφο.

Όταν ρωτήθηκε τι θα έλεγε στους Αμερικανούς που αντιτίθενται στον πόλεμο, ο Τραμπ απάντησε πως «είναι ανόητοι».

«Επειδή ο πόλεμος έχει να κάνει με ένα πράγμα – το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα», συνέχισε.

Ο Τραμπ επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι οι ΗΠΑ «εξαλείφουν» το Ιράν. «Και δεν μου αρέσει να το κάνω – αλλά το αφανίζουμε», είπε σε δημοσιογράφους.

«Δεν θα έχουν γέφυρες, δεν θα έχουν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Δεν θα έχουν τίποτα. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, γιατί υπάρχουν και άλλα πράγματα που είναι ακόμη χειρότερα από αυτά», πρόσθεσε.

«Επειδή είναι εκεί για να το πάρουν, δεν υπάρχει τίποτα που μπορούν να κάνουν γι’ αυτό», λέει ο Τραμπ για τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου του Ιράν.

«Δυστυχώς, ο αμερικανικός λαός θα ήθελε να μας δει να επιστρέφουμε σπίτι. Αν ήταν στο χέρι μου, θα έπαιρνα το πετρέλαιο. Θα κρατούσα το πετρέλαιο. Θα έβγαζα πολλά χρήματα», είπε.

Οι ΗΠΑ έστειλαν “πολλά όπλα” στο Ιράν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του «έστειλε όπλα» σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους διαδηλωτές στο Ιράν που συμμετείχαν σε μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

«Υποτίθεται ότι έπρεπε να απευθυνθούν στον λαό για να μπορέσουν να αντεπιτεθούν», είπε ο Τραμπ.

Συνέχισε προσθέτοντας ότι τα όπλα κρατούνταν από «μια ομάδα ανθρώπων» χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον αναφερόταν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι έχει «πολλές εναλλακτικές» καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

«Θα μπορούσαμε να φύγουμε τώρα και θα τους χρειαστούν 15 χρόνια για να ξαναχτίσουν αυτό που είχαν. Θα μπορούσαμε να φύγουμε τώρα, αλλά θέλω να το ολοκληρώσω», είπε. «Το Ιράν… δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα».

Ο Τραμπ δηλώνει ότι η προθεσμία της Τρίτης είναι οριστική, και πως η πρόταση του Ιράν «δεν είναι αρκετή».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα θέσει – και στη συνέχεια μεταθέσει – προθεσμίες για να απαντήσει το Ιράν στις απαιτήσεις του για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δηλώνει ότι η προθεσμία της Τρίτης για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ είναι οριστική.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι η απάντηση του Ιράν σε μια αμερικανική πρόταση για τον τερματισμό της σύγκρουσης ήταν σημαντική αλλά όχι επαρκής.

«Έκαναν μια πρόταση και είναι μια σημαντική πρόταση. Είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι αρκετά καλή», δήλωσε ο Τραμπ.

«Θα μπορούσε να τελειώσει πολύ γρήγορα, ο πόλεμος, αν κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν. Πρέπει να κάνουν ορισμένα πράγματα. Το γνωρίζουν, νομίζω ότι διαπραγματεύονται καλή τη πίστει.»