ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι αποκαλύψεις που οδήγησαν σε «καρατομήσεις» και μίνι ανασχηματισμό – Τι αναφέρεται στις δικογραφίες

Οι αποκαλύψεις των νέων δικογραφιών για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ οδήγησαν σε αποπομπές υπουργών και υφυπουργών από την κυβέρνηση, ενώ καρατομήθηκε και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας. Σε καθένα από τα πρωτοκλασάτα «γαλάζια» στελέχη, οι δικογραφίες αποδίδουν πιέσεις για ρουσφέτια και παρατυπίες.

Με καρατομήσεις των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται ή ακόμη και αναφέρονται στις νέες δικογραφίες για τον ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε ο μίνι-ανασχηματισμός με εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, τα τηλέφωνα χτύπησαν σε υπουργούς και υφυπουργούς από τις 10:00 έως της 11:30 το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι αποφάσεις είχαν παρθεί στοχευμένα από τον Πρωθυπουργό.

Ο Κώστας Τσιάρας παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου με δυσκολία αποφάσισε την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τελικά αποπέμφθηκε. Με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας την περίοδο που ο κ. Τσιάρας ήταν υπουργός Δικαιοσύνης, ένας συνεργάτης του επικοινώνησε με περιφερειακό προϊστάμενο του ΟΠΕΚΕΠΕ Λάρισας για ενίσχυση αγρότη ώστε να λάβει καλύτερη επιδότηση.

Για τον πρώην υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Γιάννη Κεφαλογιάννη, η δικογραφία φαίνεται να «δείχνει» συνομιλίες ενός στενού του συνεργάτη ο οποίος επικοινωνεί με τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Δημήτρη Μελά, και ζητεί να πληρωθούν συγκεκριμένοι αγρότες. «Προσέξτε τους, είναι δικοί μας» φέρεται να είπε ο συνεργάτης του κ. Κεφαλογιάννη.

Ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, φέρεται να έστειλε σε ανώτατο στέλεχος την υπόθεση ενός πολίτη της εκλογικής του περιφέρειας, συνοδευόμενη με το μήνυμα «δες το αν μπορείς». Σύμφωνα με πληροφορίες μένει να διαπιστωθεί αν αυτό συνέβη υπό πίεση ή ως απλή αναφορά.

Για τον Κώστα Σκρέκα φέρεται να υπάρχει συνομιλία με τον τότε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να εξυπηρετηθεί για ρουσφέτι ένα πρόσωπο ακόμη και με παράκαμψη της ηλεκτρονικής υποδοχής αιτημάτων. Σύμφωνα με τον Τάσο Τέλλογλου, «εκεί έγινε μία ανταλλαγή ρουσφετιών που προέκυψε από ένα στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο ακούγεται να διαβιβάζει το αίτημα στον υπάλληλο του οργανισμού, που του απαντάει “εγώ τι θα  πάρω;”».

Από την πλευρά του, ο Νότης Μηταράκης φέρεται να προώθησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ένα υπόμνημα που του εστάλη από δασολόγο-σύμβουλο αγροτών από την εκλογική του περιφέρεια, την Χίο, για υποθέσεις που καθυστερούσαν.

Ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστος Κέλλας, συμπεριλήφθηκε στα πρόσωπα που αποχωρούν, αν και το όνομά του δεν φαίνεται να υπάρχει σε κάποια από τις δύο δικογραφίες. «Δεν φεύγω λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο Πρωθυπουργός με ενημέρωσε ότι πρέπει να αντικαταστήσει στον ανασχηματισμό» δήλωσε ο κ. Κέλλας.

Το όνομα του βουλευτή της ΝΔ, Χαράλαμπου Αθανασίου, φέρεται να υπάρχει στην 4η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ο ίδιος σε δήλωσή του αναφέρει οτι δεν ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί σε παράνομη πράξη αλλά να αποκατασταθεί μια αδικία.

Στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για την δικογραφία που αφορά τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παναγιώτη Λιβανό και την πρώην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, αναφέρεται ότι «προέκυψαν στοιχεία  για την αξιόποινη πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση, η οποία φέρεται τελεσθείσα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην Αθήνα κατά το έτος 2021».

Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, «ο κ. Λιβανός παράλαβε μία κατάσταση 37 παραγωγών από την Αλιστράτη Σερρών που ζητούσαν να ενταχθούν σε πρόγραμμα βιολογική κτηνοτροφίας. Αυτό απαιτούσε να διαβιβαστούν κάποια παραστατικά. Αυτά τα δικαιολογητικά ανέλαβε να τα ανεβάσει ένα ΚΥΔ, αλλά δεν ανέβηκαν λόγω ασθένειας του υπεύθυνού του. Τα δικαιολογητικά των παραγωγών μπήκαν τελικά εκπρόθεσμα και με απόφαση του κ. Λιβανού δόθηκαν 224.000 ευρώ σε αυτούς τους παραγωγούς. Ήταν αίτημα από το γραφείο του κ. Καραμανλή».

«Η κ. Αραμπατζή ελέγχεται διότι φέρεται να ζήτησε να πληρωθούν παραγωγοί εκτός σειράς» πρόσθεσε.