Σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης βρίσκεται ο πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ηνωμένες Πολιτείες, με αντικρουόμενα μηνύματα για πιθανές διαπραγματεύσεις και σκληρή πολεμική ρητορική.

Η Τεχεράνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Από την άλλη πλευρά, ο Λευκός Οίκος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διαλόγου, αλλά υπό αυστηρούς όρους.

Το κλίμα επιβαρύνουν οι ευθείες απειλές από την αμερικανική πλευρά, με προειδοποιήσεις ότι εάν το Ιράν δεν αποδεχθεί τις απαιτήσεις, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «εξαπολύσουν την κόλαση», στέλνοντας μήνυμα πλήρους στρατιωτικής ετοιμότητας.

Ο Τζέισον Κάμπελ, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η δήλωση της Ουάσινγκτον φαίνεται να αφορά περισσότερο την προσποίηση παρά την εντατικοποίηση των επιθέσεων.

«Μέρος της πρόθεσης (σ.σ. του Τραμπ) εδώ είναι να μην είναι και τόσο συγκεκριμένος στις λεπτομέρειες», είπε.

«Θέλει το ιρανικό καθεστώς να πιστεύει ότι είναι ικανός να το κάνει αυτό και ότι θα το κάνει».

Ο Κάμπελ συμπλήρωσε, ότι παρόλο που ο Τραμπ έχει εντείνει τη ρητορική του για την επέκταση των επιχειρήσεων και ακόμη και για την επίθεση σε στόχους πολιτικών υποδομών, όπως οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, δεν υπήρξε η ίδια προθυμία να προχωρήσει στην πραγματικότητα.

Διαβάστε εδώ τη live ενημέρωση της «Ζούγκλας» με τις εξελίξεις της Τετάρτης 25 Μαρτίου.

CENTCOM: «Καταστρέψαμε τα 2/3 της πολεμικής ιρανικής μηχανής»

Την ίδια ώρα, η CENTCOM παρουσιάζει μια εικόνα εκτεταμένων καταστροφών στις στρατιωτικές υποδομές του Ιράν.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ναύαρχος Μπραντ Κούπερ, δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός έχει πλήξει πάνω από 10.000 στόχους από την έναρξη του πολέμου.

🚨 Comandante do CENTCOM, Brad Cooper:
Atingimos mais de 10.000 alvos militares.
Destruímos 92% dos maiores navios de guerra do Irã. Eles perderam a capacidade de projetar poder naval de forma significativa.
As forças americanas mantêm a superioridade aérea sobre o espaço… pic.twitter.com/2wSpjkQmSx
— Vox Liberdade  (@VoxLiberdade) March 25, 2026

«Χτυπήσαμε τον 10.000ό στόχο πριν από λίγες ώρες», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις του Ισραήλ, έχουν πληγεί χιλιάδες ακόμη στόχοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Έχει καταστραφεί το 92% των μεγάλων σκαφών του ιρανικού ναυτικού
Έχουν πληγεί πάνω από τα 2/3 των εγκαταστάσεων παραγωγής όπλων
Ο ρυθμός επιθέσεων με πυραύλους και drones έχει μειωθεί κατά 90%

«Δεν πλέουν πλέον. Το Ιράν έχει χάσει την ικανότητα να προβάλλει ουσιαστική ναυτική ισχύ», τόνισε, εκτιμώντας ότι η στρατιωτική επιρροή της Τεχεράνης έχει δεχθεί καίριο πλήγμα.

Ο Αμερικανός ναύαρχος υποστήριξε ότι οι επιθέσεις έχουν «απτά αποτελέσματα», επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν υποβαθμίσει όχι μόνο τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ιράν, αλλά και τη δυνατότητά του να τις ανακατασκευάσει.

«Βρισκόμαστε σε πορεία για την πλήρη εξάλειψη του ευρύτερου στρατιωτικού βιομηχανικού μηχανισμού του Ιράν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εκτίμηση αυτή, ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές, ενώ η Τεχεράνη συνεχίζει να δηλώνει ότι διατηρεί επιχειρησιακή ικανότητα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Το Ιράν απέρριψε την πρόταση των Ηνωμένες Πολιτείες για κατάπαυση του πυρός, αντιπροτείνοντας το δικό του πλαίσιο διαπραγμάτευσης, την ώρα που ενδιάμεσοι παράγοντες επιχειρούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, ανώνυμος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Τεχεράνη απέρριψε το σχέδιο που διαβιβάστηκε μέσω Πακιστάν, ξεκαθαρίζοντας πως «ο πόλεμος θα τερματιστεί όταν το αποφασίσει το Ιράν και υπό τους δικούς του όρους». Μέχρι τότε, όπως σημείωσε, οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, επιβεβαίωσε ότι οι προτάσεις έχουν διαβιβαστεί στις ανώτερες αρχές της χώρας, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση διαπραγμάτευσης στην παρούσα φάση».

Το πεντασέλιδο σχέδιο που φέρεται να προτείνει η ιρανική πλευρά περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό των εχθροπραξιών, εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει νέα επίθεση κατά του Ιράν, αποζημιώσεις για τις ζημιές της σύγκρουσης, καθώς και ενίσχυση του ιρανικού ελέγχου στο Στενό του Ορμούζ.

Παρά την ουσιαστική απόρριψη της αμερικανικής πρότασης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, υποστήριξε ότι οι επαφές συνεχίζονται και παραμένουν παραγωγικές. Όπως δήλωσε, «είναι σαφές ότι το Ιράν θέλει να συνομιλήσει και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόθυμος να ακούσει».

Η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να κινείται εντός του αρχικού χρονοδιαγράμματος των τεσσάρων έως έξι εβδομάδων για τον τερματισμό του πολέμου, κάνοντας λόγο για «ηχηρή νίκη» μέχρι στιγμής. Την ίδια ώρα, η ανακοίνωση ότι το ταξίδι του Τραμπ στο Πεκίνο θα πραγματοποιηθεί στις 14 Μαΐου ενισχύει τα σενάρια ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να έχει ολοκληρωθεί η σύγκρουση έως τότε.

Την ίδια στιγμή, η κρίση επεκτείνεται και σε στρατηγικά σημεία, όπως το Στενό του Ορμούζ, όπου η ναυσιπλοΐα έχει επηρεαστεί, προκαλώντας αναταράξεις στην παγκόσμια ενέργεια και το εμπόριο.

Το βασικό ερώτημα πλέον είναι αν οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν σε διάλογο ή σε πλήρη σύγκρουση.

Η εικόνα που διαμορφώνεται είναι αντιφατική αλλά επικίνδυνη.

Σε αυτό το περιβάλλον, η επόμενη κίνηση οποιασδήποτε πλευράς μπορεί να καθορίσει όχι μόνο την έκβαση του πολέμου, αλλά και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
01:08
Αμερικανική αεροπορική επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ
00:57
Δήμαρχος Τεχεράνης: «2 χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες λόγω των επιδρομών»
00:40
Σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο – Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες
00:30
Το αεροδρόμιο Λαμέρντ του Ιράν επλήγη από πυραύλους
01:08
Αμερικανική αεροπορική επίθεση σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ
Οι αρχές της Βαγδάτης ανάφεραν νωρίτερα, ότι μια αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ σε στρατιωτική βάση στην Άνμπαρ σκότωσε επτά στρατιώτες και τραυμάτισε 13, σε μια επίθεση που χαρακτήρισαν παραβίαση του διεθνούς δικαίου εν μέσω κλιμακούμενων επιθέσεων εναντίον δυνάμεων που συνδέονται με το Ιράν στη χώρα.
Δείτε το βίντεο από την επίθεση:

Η κυβέρνηση του Ιράκ ενέκρινε νωρίς την Τετάρτη 25/3, οι πολιτοφυλακές και άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της να ενεργούν σε αυτοάμυνα καθώς αντιμετωπίζει επιθέσεις.
Οι κρατικά επικυρωμένες, (κυρίως σιιτικές) πολιτοφυλακές, γνωστές ως Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, έχουν εξελιχθεί σε μια ισχυρή πολιτική παράταξη εντός του Ιράκ.
Έχουν γίνει στόχος επιθέσεων μετά από επιθέσεις σιιτικών πολιτοφυλακών σε τοποθεσίες που συνδέονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ιράκ.
Η κίνηση φαίνεται να στοχεύει στην εξασφάλιση του ασταθούς κυβερνητικού συνασπισμού που έχει πλέον τον έλεγχο στο Ιράκ, καθώς εξισορροπεί ανταγωνιστικές δυνάμεις εντός της χώρας. 00:57
Δήμαρχος Τεχεράνης: «2 χιλιάδες οικογένειες έχουν μείνει άστεγες λόγω των επιδρομών»
Τουλάχιστον 2.000 οικογένειες στην πρωτεύουσα του Ιράν, έχουν μείνει άστεγες από τότε που οι ΗΠΑ και το Ισραήλ άρχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη, λέει ο δήμαρχός της.
«Σκότωσαν τους απλούς συμπολίτες μας στην Τεχεράνη», λέει ο Alireza Zakani ανέφερε  σε δήλωση του που αρχικά ήταν στα περσικά.
Ο ίδιος ανάφερε  επίσης ότι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι έχουν δει τα σπίτια τους να καταστρέφονται ολοκληρωτικά.
Ο Δήμαρχος της Τεχεράνης Alireza Zakani 00:40
Σφοδρές ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο – Δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες
Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τρία άτομα και τραυμάτισαν τέσσερα σε επίθεση στην Κουνίνε, στην περιοχή Μπιντ Τζμπέιλ του νότιου Λιβάνου, σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης του λιβανέζικου υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με το NNA.
Οι ισραηλινές επιδρομές στην Τουλέν στην περιοχή Μαρτζαγιούν τραυμάτισαν επίσης επτά άτομα, ανέφερε το υπουργείο σε ξεχωριστή ανακοίνωση.
Οι ενημερώσεις ήρθαν καθώς οι συνάδελφοί μας επί τόπου αναφέρουν έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε αρκετές πόλεις στο νότιο Λίβανο.
Περιλαμβάνουν πόλεις στο κυβερνείο Ναμπατιέχ, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Μπιντ Τζμπάιλ.
Το NNA ανέφερε επίσης ότι ισραηλινά αεροσκάφη εξαπέλυσαν δύο επιδρομές με στόχο την πόλη Ντέιρ Άμας στην περιοχή Τύρος.
Όπως έχουμε αναφέρει, το Ισραήλ απειλεί να εισβάλει και να καταλάβει το νότιο Λίβανο έως και τα 30 χιλιόμετρα  εντός των νότιων συνόρων της χώρας.
Καπνός υψώνεται στο χωριό Ντέιρ Σιριάν στο νότιο Λίβανο μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση την Τετάρτη 25 Μαρτίου
Το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου NNA,  ανέφερε ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που στόχευε την πόλη Χαρούφ, στην περιοχή Ναμπατιέχ του νότιου Λιβάνου.
Σύμφωνα με την αναφορά, η αεροπορική επιδρομή άφησε πίσω της επίσης οκτώ τραυματίες.
Τις τελευταίες ώρες ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στο νότιο Λίβανο έχουν σκοτώσει τρία άτομα και τραυματίσει άλλα 11. 00:30
Το αεροδρόμιο Λαμέρντ του Ιράν επλήγη από πυραύλους
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Λαμέρντ στη νοτιοδυτική επαρχία Φαρς του Ιράν επλήγη από βλήματα σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ-Ισραήλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων IRNA.
Οι αρχικές εκτιμήσεις έδειξαν ότι η επίθεση δεν  έχουν ανακοινωθεί θύματα ή τραυματισμοί από την επίθεση.