Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας στο iefimerida μετά την κόντρα που είχε με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο σε επιτροπή της Βουλής.
«Όσοι επένδυσαν στο μπάχαλο και την ένταση έχασαν. Αυτή η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από επαγγελματίες συνδικαλιστές του ταξί ή οποιουδήποτε κλάδου», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών.
Χθες, σε επιτροπή της Βουλής, καταγράφηκε ακόμα μία κόντρα Κυρανάκη-Λυμπερόπουλου, με τον πρόεδρο του ΣΑΤΑ να ανεβάζει τους τόνους και να επιτίθεται στον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών.
Από την πλευρά του, ο Κ. Κυρανάκης έχει τονίσει πως είναι ανοιχτός στον διάλογο με τους αυτοκινητιστές, ωστόσο υπάρχουν τρία ζητήματα τα οποία μένουν εκτός διαλόγου. Πρόκειται για τρία αιτήματα του ΣΑΤΑ που αντίκεινται στο δημόσιο συμφέρον:
δεν μπορεί να επιτραπεί ελεύθερη χρήση λεωφορειολωρίδων, που προορίζονται για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τη βελτίωση της παρεχόμενης υπηρεσίας τους,δεν μπορεί να χαλαρώσει το πλαίσιο ποινικού μητρώου ώστε να επιστρέφουν στο επάγγελμα άτομα με καταδίκες για σοβαρά αδικήματα, όπως είναι ο ξυλοδαρμός, η κλοπή, η απόπειρα βιασμού,δεν μπορεί να υπάρξει αύξηση στο κόμιστρο σε επίπεδα που θα μετατρέψουν το ταξί σε είδος πολυτελείας για τους πολίτες.
Στις δηλώσεις στο iefimerida, ο κ. Κυρανάκης πρόσθεσε ότι «νομοθετούμε δίνοντας λύσεις για τους πολλούς, όχι για τους λίγους, και θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα. Χωρίς εκπτώσεις, κόντρα σε παθογένειες που κρατούσαν πίσω τη χώρα εδώ και δεκαετίες».
Πηγές από το υπουργείο Μεταφορών αναφέρουν πως οι συνεχείς κινητοποιήσεις δεν εκφράζουν το σύνολο των επαγγελματιών οδηγών και προσθέτουν πως υπάρχουν καταγγελίες για πιέσεις και εκφοβισμό σε οδηγούς που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στις απεργίες, ενώ πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο της άδειας για κάθε ημέρα απεργίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο των ταξί με πραγματικές λύσεις και όχι με παραπλανητικές εντυπώσεις. Στόχος είναι μια αγορά μεταφορών που λειτουργεί με κανόνες, προστατεύει τους επαγγελματίες οδηγούς και εξυπηρετεί τους πολίτες.
Άλλωστε, το νομοσχέδιο, συνεχίζουν, δεν «εξοντώνει» το ταξί και ευνοεί τα ΕΙΧ. Η πραγματικότητα είναι ότι το ίδιο το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που ικανοποιούν χρόνια αιτήματα του κλάδου των ταξί.
Έτσι, μεταξύ άλλων:
δίνεται δυνατότητα μετατροπής άδειας ταξί από 6θέσια σε 9θέσια, με κατάργηση του χρονικού περιορισμού των πέντε ετών για δυνατότητα επαναφοράς της 9θέσιου ταξί σε 6θέσιο,επιλύονται ζητήματα συγκυριότητας και κληρονομιάς αδειών,δημιουργείται ψηφιακό μητρώο που βάζει τέλος στις «μαϊμού» άδειες.
Όπως τονίζεται, πρόκειται για παρεμβάσεις που ζητούσαν οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου των ταξί εδώ και χρόνια και γίνονται πράξη για πρώτη φορά.
«Δεν επιβάλλεται μαζικά η ηλεκτροκίνηση στα ταξί από το 2026»
Σε ένα άλλο ζήτημα που έχει λάβει διαστάσεις, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι είναι παραπλανητική η εικόνα ότι θα επιβληθεί μαζικά η ηλεκτροκίνηση στα ταξί από φέτος.
Όπως προσθέτουν, η υποχρέωση μετάβασης σε ταξί μηδενικών ρύπων έχει ψηφιστεί ήδη από το 2021 με μεταβατική περίοδο 5 ετών.
Στην πράξη, το 2026 αφορά μόλις 270 ταξί σε σύνολο περίπου 29.000 αδειών πανελλαδικά, δηλαδή λιγότερο από το 1% του στόλου.
Επιπλέον, με το ερανιστικό νομοσχέδιο:
εξαιρούνται από την υποχρέωση οι οδηγοί άνω των 62 ετών, προβλέπεται νέα ισχυρή επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού ταξί πριν από την αγορά, αναστέλλεται η υποχρέωση αντικατάστασης με ταξί μηδενικών ρύπων μέχρι να τρέξει το νέο πρόγραμμα επιδότησης. Εξαιρούνται τα ταξί που έχουν αγοραστεί βάσει παραστατικού αγοράς εκδοθέντος έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025, ανεξαρτήτως του χρόνου ταξινόμησής τους. Προχωρά η εγκατάσταση φορτιστών σε πιάτσες ταξί. Υπάρχουν ήδη 3.600 δημόσια σημεία φόρτισης.
Άρα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν υφίσταται ούτε μαζική ούτε αιφνιδιαστική υποχρέωση και κατ’ επέκταση καμία «βίαιη μετάβαση».
Όσο για τους ισχυρισμούς ότι το υπουργείο δεν συζητά με τον κλάδο των ταξί, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο διάλογος με τους επαγγελματίες ταξί είναι συνεχής και σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί:
Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι «το νομοσχέδιο απελευθερώνει την αγορά των μεταφορών», οι πηγές του υπουργείου Μεταφορών αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τονίζοντας ότι η εκμίσθωση επιβατηγών οχημάτων με οδηγό (ΕΙΧ) δεν αποτελεί νέο θεσμό, ούτε δημιουργείται τώρα. Πρόκειται για δραστηριότητα που λειτουργεί ήδη με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο συνεχίζει να ισχύει και δεν αλλάζει ως προς τη βασική του φιλοσοφία.
Έτσι, σήμερα τα ΕΙΧ με οδηγό εξακολουθούν να λειτουργούν με ελάχιστο χρόνο προκράτησης της διαδρομής, με ελάχιστο τίμημα και με ελάχιστη ώρα μίσθωσης, τα οποία θα ρυθμίζονται με υπουργική απόφαση.
Λειτουργούν, δηλαδή, συνολικά με διαφορετικό τρόπο και διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο από το ταξί, δεν δικαιούνται να λειτουργούν ως ταξί, ούτε να αντικαταστήσουν το ρόλο του ταξί στην άμεση αστική μεταφορά.
Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Μεταφορών, διατηρείται ο σαφής διαχωρισμός των δύο υπηρεσιών, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Η πραγματικότητα είναι ότι το νομοσχέδιο δεν αυξάνει τον αριθμό των ταξί, δεν αλλάζει το καθεστώς των αδειών ταξί, δεν καταργεί τα δικαιώματα των επαγγελματιών οδηγών ταξί, λένε οι ίδιες πηγές.
Αντίθετα, «περιλαμβάνει ρυθμίσεις που λύνουν χρόνια προβλήματα του κλάδου και ενισχύουν τη διαφάνεια και την οργάνωση της αγοράς. Η μόνη, ουσιαστικά, αλλαγή στο πλαίσιο για τα ΕΙΧ είναι η κατάργηση της άσκοπης μετακίνησης αδειών οχημάτων για ”επιστροφή στην έδρα”, η οποία επιβαρύνει το κυκλοφοριακό».
