Περίπου 125.000 στρέμματα αγροτικής εκμετάλλευσης, εκ των οποίων τα 55.000 στρέμματα ήταν καλλιεργημένα, είναι οι εκτάσεις που πλημμύρισαν στον Έβρο, σύμφωνα με την εικόνα που έχει σχηματίσει ο ΕΛΓΑ Θράκης, βάσει των επισημάνσεων και των δηλώσεων ζημιάς που υποβλήθηκαν.
«Πλημμυρισμένες εκτάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν, κυρίως στον βόρειο Έβρο και ειδικότερα στον δήμο Διδυμοτείχου, όπου, μέχρι και σήμερα, παραμένουν κατακλυσμένα πολλά στρέμματα», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Θράκης, Άννα Σταυροπούλου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας, από τα περίπου 55.000 καλλιεργημένα στρέμματα που πλημμύρισαν, τα 50.000 είχαν σιτηρά και τα υπόλοιπα 5.000 στρέμματα είχαν καλλιέργειες σπαραγγιών, μηδικής και κηπευτικών.
Τα περισσότερα βρίσκονται στον δήμο Διδυμοτείχου, όπου πλημμύρισαν 17.000 στρέμματα καλλιεργημένων χωραφιών, 13.000 είναι στον δήμο Ορεστιάδας, 12.000 στον δήμο Σουφλίου και 11.000 στον δήμο Αλεξανδρούπολης. Όπως εξήγησε η κα. Σταυροπούλου, δεν αποκλείεται να ανοίξουν νέες αναγγελίες ζημιάς, ενώ υπογράμμισε πως το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων μπορεί να γίνει μόνο σε εκτάσεις όπου τα νερά έχουν αποστραγγιστεί. Όσον αφορά τις αγροτικές εκτάσεις που έχουν ζημιές από επιχωματώσεις ή φερτά υλικά, η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Θράκης διευκρίνισε πως δεν προβλέπεται κάλυψη από τον κανονισμό του Οργανισμού.
