Ολοένα κι εντονότερη είναι η παγκόσμια ανησυχία για την κλιμάκωση της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή, την ώρα που απρόβλεπτες είναι οι συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο με φόντο το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ από την Τεχεράνη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν προχωρήσει σε ναρκοθέτηση των Στενών. Ads ⁠Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης του Ιράν, Ebrahim Zolfaqari δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να ελέγξουν τις τιμές του πετρελαίου.
Διαβάστε: Axios / Πέντε σενάρια για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράν
«Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα λίτρο πετρελαίου να φτάσει στις ΗΠΑ, το [Ισραήλ] και τους ⁠συνεργάτες τους. Κάθε πλοίο ή δεξαμενόπλοιο που πλέει προς αυτούς θα ⁠είναι νόμιμος στόχος», ⁠δήλωσε. Ads Διαβάστε: Bloomberg / Πάνω από 3% ο πληθωρισμός στην ΕΕ λόγω Μέσης Ανατολής
«Ετοιμαστείτε για το βαρέλι πετρελαίου να φτάσει τα 200 δολάρια, ‌επειδή η τιμή του πετρελαίου εξαρτάται από την περιφερειακή ‌ασφάλεια, ‌την οποία έχετε αποσταθεροποιήσει».
Διαβάστε: NYT / Προκαταρκτική έρευνα «δείχνει» τις ΗΠΑ για την επίθεση στο σχολείο θηλέων
Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Ζητά να απελευθερωθούν συνολικά 400 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου
Την ίδια στιγμή, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) θα δώσει το πράσινο φως για την αποδέσμευση 400 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου για να αντισταθμίσει την απώλεια εφοδιασμού λόγω του «ουσιαστικού κλεισίματος» των Στενών του Ορμούζ, ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του, Φατίχ Μπιρόλ.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι χώρες του IEA ψήφισαν «ομόφωνα» για να ξεκινήσουν τη «μεγαλύτερη απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου έκτακτης ανάγκης στην ιστορία του οργανισμού μας».
Η απελευθέρωση θα γίνει σε χρονοδιάγραμμα που θα είναι κατάλληλο για τις εθνικές συνθήκες κάθε χώρας μέλους, ανέφερε ακόμη ο IEA.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη αποδέσμευση στην ιστορία του οργανισμού καθώς το 2022, οι χώρες μέλη του IEA απελευθέρωσαν 182,7 εκατομμύρια βαρέλια σε δύο στάδια, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι τρεις όροι του Ιράν
Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δήλωσε ότι η λήξη του πολέμου μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον αναγνωριστούν τα «νόμιμα δικαιώματα» της χώρας του, καταβληθούν αποζημιώσεις και δοθούν ισχυρές διεθνείς εγγυήσεις που θα αποτρέψουν μελλοντικές επιθετικές ενέργειες εναντίον του Ιράν, όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. Talking to leaders of Russia and Pakistan, I reaffirmed Iran’s commitment to peace in the region. The only way to end this war—ignited by the Zionist regime & US—is recognizing Iran’s legitimate rights, payment of reparations, and firm int’l guarantees against future aggression.
— Masoud Pezeshkian (@drpezeshkian) March 11, 2026

Τραμπ: «Η επιχείρηση στο Ιράν θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράν αποτελούν «μια μικρής διάρκειας επιχείρηση που θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν η αντιπαράθεση ΗΠΑ και Ισραήλ με το Ιράν συνιστά «μικρή επιχείρηση» ή «πόλεμο», ο ίδιος σημείωσε ότι πρόκειται και για τα δύο.
Όπως εξήγησε, «είναι μια επιχείρηση που θα μας κρατήσει μακριά από έναν μεγαλύτερο πόλεμο». Παράλληλα πρόσθεσε ότι «για εκείνους πρόκειται για πόλεμο, ενώ για εμάς αποδείχθηκε ευκολότερο απ’ όσο αρχικά περιμέναμε».
Νωρίτερα, είχε δηλώσει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει «σύντομα», επειδή «πρακτικά δεν έχει απομείνει τίποτα για να στοχοποιηθεί» στο Ιράν.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ίσραελ Κατς δήλωνε ότι η επίθεση που πραγματοποιείται από κοινού από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά του Ιράν θα συνεχισθεί «χωρίς χρονικό όριο» και διαβεβαίωσε ότι έχουν προκληθεί βαριές απώλειες στις ιρανικές δυνάμεις.