Μια νέα πτυχή στην υπόθεση των υποκλοπών αναδεικνύει ο δικηγόρος θυμάτων του λογισμικού Predator, Ζαχαρίας Κεσσές, ο οποίος συνδέει την παρακολούθηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με το ενδεχόμενο κατηγορίας για κατασκοπεία σε βάρος των τεσσάρων προσώπων που έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως για τις παράνομες παρακολουθήσεις.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Κεσσές αναφέρει ότι ο Νίκος Δένδιας παγιδεύτηκε με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator στις 20 Απριλίου 2021. Εκείνη την ημέρα, όπως σημειώνει, ο τότε υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία μαζί με τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπογράφηκε συμφωνία για το καθεστώς παρουσίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (Status of Forces Agreement), ενώ συμφωνήθηκε και η ανάπτυξη ελληνικής πυροβολαρχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών εγκαταστάσεων από τρομοκρατικές απειλές. Παράλληλα, υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, με την επίσκεψη να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική σε γεωστρατηγικό επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών φέρεται να παγιδεύτηκε με κατασκοπευτικό λογισμικό κατά τη διάρκεια μιας τόσο σημαντικής αποστολής συνιστά, όπως υποστηρίζει, χαρακτηριστική περίπτωση κατασκοπείας, καθώς μπορεί να αφορά παραβίαση κρατικών απορρήτων και διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών. Ο κ. Κεσσές υπενθυμίζει ότι ως κρατικό απόρρητο θεωρείται κάθε πληροφορία στην οποία έχουν πρόσβαση συγκεκριμένα πρόσωπα και η οποία προστατεύεται ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εδαφική ακεραιότητα, η αμυντική ικανότητα, οι διεθνείς σχέσεις ή τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας, σύμφωνα με τα άρθρα 146-149 του Ποινικού Κώδικα.
Τέλος, ο δικηγόρος των θυμάτων του Predator αναφέρεται και στην προσωπική σχέση που, όπως σημειώνει, συνδέει τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο με τον επιχειρηματία Γιάννη Λαβράνο, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για την υπόθεση των υποκλοπών. Στην ίδια ανάρτηση δημοσιοποίησε επίσης το μήνυμα μέσω του οποίου φέρεται να παγιδεύτηκε το κινητό τηλέφωνο του Νίκου Δένδια.
Ολόκληρη η ανάρτηση του Ζαχαρία Κεσσέ έχει ως εξής:
«Η εθνική ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η νοημοσύνη δεν είναι επιτραπέζια παιχνίδια. Επειδή κάποιοι εξακολουθούν να τα αντιμετωπίζουν ως τέτοια, οφείλω να δημοσιοποιήσω κάτι για πρώτη φορά.
Ο Νίκος Δένδιας ως Υπουργός Εξωτερικών παγιδεύτηκε με κατασκοπευτικό λογισμικό predator στις 20.4.2021. Εκείνη την ημέρα συνόδευε τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο σε επίσημη κοινή επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.
Κατά την επίσκεψη υπεγράφη συμφωνία για το καθεστώς παρουσίας ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (Status of Forces Agreement) και συμφωνήθηκε η ανάπτυξη ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικού συστήματος Patriot για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών από τρομοκρατικές απειλές. Υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου και η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ως μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.
Εδώ έχουμε τον ορισμό της κατασκοπείας, της παραβίασης των μυστικών της πολιτείας και της διαρροής κρατικών απόρρητων. Θυμίζω ότι κρατικό απόρρητο θεωρείται οποιοδήποτε γεγονός, αντικείμενο ή πληροφορία, η πρόσβαση στα οποία είναι δυνατή σε ένα προσδιορισμένο κύκλο προσώπων και που χαρακτηρίζονται ως μυστικά για να αποφευχθεί ο κίνδυνος προσβολής της εδαφικής ακεραιότητας, της αμυντικής ικανότητας, των διεθνών σχέσεων ή των οικονομικών συμφερόντων του ελληνικού κράτους και της διεθνούς ειρήνης (άρθρα 146-149 Ποινικού Κώδικα).
Για να μην υπάρχουν απορίες επίσης θυμίζω ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος είναι κουμπάρος με τον Γ. Λαβράνο, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης 126 ετών για την παγίδευση δεκάδων προσώπων μεταξύ των οποίων του Ν. Δένδια.
Επισυνάπτω το μήνυμα παγίδευσης και το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επίμαχη επίσκεψη».
Η εθνική ασφάλεια, η δικαιοσύνη και η νοημοσύνη δεν είναι επιτραπέζια παιχνίδια. Επειδή κάποιοι εξακολουθούν να τα αντιμετωπίζουν ως τέτοια, οφείλω να δημοσιοποιήσω κάτι για πρώτη φορά.
Ο Νίκος Δένδιας ως Υπουργός Εξωτερικών παγιδεύτηκε με κατασκοπευτικό λογισμικό predator στις… pic.twitter.com/ua7j4ADmU9
— Zac Kesses (@ZacKesses) March 10, 2026
