Ντυμένοι με άδεια μπουκάλια νερού εμφανίστηκαν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Αίγινας οι κάτοικοι που έχουν φτάσει στα όρια τους και νιώθουν να εμπαίζονται από τον δήμο και την κεντρική πολιτεία όπως δήλωσαν σε κάθε τόνο.
Από τον Δεκέμβρη, το νερό στις βρύσες τους δεν είναι απλά ακατάλληλο προς βρώση όπως είχε πει αρχικά ο δήμαρχος, αλλά για κάθε χρήση υγιεινής όπως έδειξαν οι αναλύσεις της μελέτης της Περιφέρειας Αττικής. Αιτία, η δεύτερη βλάβη στον υποθαλάσσιο αγωγό, τον οποίο είχαν δεσμευτεί πως θα επιδιορθώσουν όταν προς δύο χρόνια είχε ξανά διαρραγεί.
«Από τον Δεκέμβριο, ο κόσμος άρχισε να έχει προβλήματα υγείας, να παθαίνουν βλεφαρίτιδες τα μάτια τους. Δεν ξέραμε από τι είναι γιατί πιστεύαμε ότι είχαμε το νερό που είχαμε πάντα» είπε ομιλήτρια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Αίγινας δίνοντας έμφαση στο ότι ο δήμος δεν ενημέρωσε τους πολίτες ώστε να προφυλαχτούν.
«Το αυτονόητο δικαίωμα μας σε καθαρό και φθηνό νερό έχει μετατραπεί σε πεδίο πολιτικών παιχνιδιών και κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων» είπε εκπρόσωπος του Σωματείου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχοϋπαλλήλων προσθέτοντας πως:
«Το νερό είναι επικίνδυνο παρόλα αυτά το χρυσοπληρώνουμε σαν να ήταν πόσιμο!… Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, αδυνατούν να φέρουν νερό σε ένα νησί. Όσο για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης, παίζουν το μπαλάκι του πινγκ πονγκ.
«Ένα έργο πνοής για την Αίγινα κινδυνεύει να αποδειχθεί κόσκινο. Κυβέρνηση, Περιφέρεια και επιλεγμένος κατασκευαστής θάψανε 25 εκατομμύρια στον πάτο της θάλασσας» είπε άλλος κάτοικος. «Ο δήμος αντί να σταθεί μαζί μας καταγγέλλοντας την κεντρική εξουσία τους λιβανίζει» προσθέτει βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κατσαφάδο.
«Όσοι πρόλαβαν να το μάθουν ήταν τυχεροί. Οι λοιποί πολίτες κάτοικοι του νησιού και αλλοδαποί έμειναν απληροφόρητοι. Το έγκλημα του δήμου είναι η σιωπή που κράτησε για την παροχή επικίνδυνοι νερού» είπε ο γιατρός κ. Πουλάκης. Στις 10-2-26 το νησί κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη λόγω υδροδότησης αλλά ο δήμος στο διάστημα αυτό συνέχισε να διοχετεύει στους πολίτες μέσω του δικτύου το ακατάλληλο νερό των γεωτρήσεων λέγοντας πως δεν είναι πόσιμο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις. Αυτό το διέψευσε η περιφέρεια Αττικής».
Οι κάτοικοι μίλησαν αναλυτικά για τι επικίνδυνες ουσίες του νερού όπως το αρσενικό, την ταλαιπωρία στην καθημερινότητα τους και το κόστος που έχει έως σήμερα αυτή η επικίνδυνη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Τόνισαν δε την έκπληξη τους για την αδράνεια ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης.
«Που είναι ο εισαγγελέας τόσο καιρό που φωνάζουμε πως αρρωσταίνουμε από το επικίνδυνο νερό;» είπε χαρακτηριστικά ενεργός πολίτης, προσθέτοντας πως βλέπει συχνά παρεμβάσεις για λιγότερο σοβαρούς λόγους από την πλευρά δικαστικών λειτουργών.
