website analysis Κρήτη: Δύο συλλήψεις διακινητών για το πολύνεκρο ναυάγιο – Στο νοσοκομείο δύο μετανάστες – Epikairo.gr

Κατά τη διενεργούμενη προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, αναγνωρίστηκαν δύο αλλοδαποί, ένας 25χρονος (υπήκοος Νότιου Σουδάν) και ένας 19χρονος (υπήκοος Σουδάν), ως οι διακινητές των υπολοίπων και συνελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 «Παράνομη είσοδος στη χώρα», του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 «Διευκόλυνση» σε συνδυασμό με το άρθρο 45 του Π.Κ. «Συναυτουργία», του άρθρου 306 Π.Κ. «Έκθεση», του άρθρου 277 του Π.Κ. «Πρόκληση ναυαγίου» και του άρθρου 302 του Π.Κ. «Ανθρωποκτονία από αμέλεια». Σύμφωνα με τους διασωθέντες, στην λέμβο επέβαιναν πενήντα (50) άτομα και εκκίνησαν τις βραδινές ώρες την 19.02.26 από την περιοχή του Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα χρηματικά ποσά μεταξύ των 4.000.000 λιρών Σουδάν και 220.000 γκίνε Αιγύπτου».

Κρήτη: Δύο συλλήψεις διακινητών για το πολύνεκρο ναυάγιο – Στο νοσοκομείο δύο μετανάστες

Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές για το πολύνεκρο ναυάγιο με θύματα μετανάστες που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, στην Κρήτη. Ένας 25χρονος και ένας 19χρονος από το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν αντίστοιχα, αναγνωρίστηκαν ως οι διακινητές,  καθώς φέρεται να ταυτοποιήθηκαν από τις καταθέσεις των διασωθέντων.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους περιλαμβάνει αδικήματα όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια,  πρόκληση ναυαγίου και παράνομη είσοδο στη χώρα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων, το μοιραίο ταξίδι ξεκίνησε το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου από το Τομπρούκ της Λιβύης, με τη λέμβο να μεταφέρει συνολικά 50 άτομα. Για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα, οι μετανάστες φέρεται να κατέβαλαν υπέρογκα ποσά, τα οποία κυμαίνονταν από 4 εκατομμύρια λίρες Σουδάν έως και 220.000 λίρες Αιγύπτου ανά άτομο.

Όλα συνέβησαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν μια λέμβος με δεκάδες μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου 20 ναυτικά μίλια νότια των Καλών Λιμένων. Παρά τους ισχυρούς νότιους ανέμους, τέσσερα παραπλέοντα πλοία και ένα σκάφος της Frontex έσπευσαν στο σημείο. Ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά εντόπισε τη λέμβο 15 μίλια από την ακτή, όμως η επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε σε εφιάλτη: η μετακίνηση των μεταναστών προς τη μία πλευρά, σε συνδυασμό με τον κυματισμό, οδήγησε στην ανατροπή της λέμβου. Συνολικά 20 άτομα (16 άνδρες και 4 ανήλικοι από την Αίγυπτο και το Σουδάν) σώθηκαν, όμως τρεις άνδρες ανασύρθηκαν νεκροί. Οι επιζώντες οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ οι σοροί μεταφέρθηκαν για ιατροδικαστική εξέταση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα patris.gr, δύο από τους συνολικά 20 διασωθέντες χρειάστηκε να διακομιστούν χθες το βράδυ στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. Μετά την άφιξή τους στο Ηράκλειο και κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων ιατρικών εξετάσεων, ένας άνδρας παρουσίασε υψηλό πυρετό, ενώ ένας δεύτερος έφερε τραύμα στο χέρι. Ως εκ τούτου, κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή τους στην παθολογική και την ορθοπεδική κλινική αντίστοιχα.

«Σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στη θαλάσσια περιοχή 15 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης. Στο σημείο επιχειρούν μία Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα σκάφος της Δύναμης Frontex, ένα μη επανδρωμένο σκάφος της Δύναμης Frontex, καθώς και παραπλέοντα πλοία. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί είκοσι αλλοδαποί (16 άνδρες και 4 ανήλικοι) και έχουν περισυλλεγεί τρεις σοροί ανδρών.

Ειδικότερα, τις βραδινές ώρες χθες ενημερώθηκαν οι Λιμενικές Αρχές της Αγίας Γαλήνης και των Καλών Λιμένων από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για λέμβο σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 20 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και στο σημείο μετέβησαν τέσσερα παραπλέοντα πλοία και ένα σκάφος της Δύναμης Frontex. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν ήταν δυσμενείς με νότιους ανέμους εντάσεως 5 BF.

Η λέμβος εντοπίστηκε από ένα φορτηγό (Φ/Γ) πλοίο σημαίας Παναμά 15 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων. Κατά τη διαδικασία επιβίβασης των αλλοδαπών στο Φ/Γ, η λέμβος ανατράπηκε λόγω του υψηλού κυματισμού και της μετακίνησης των επιβαινόντων στην μια πλευρά αυτής, με αποτέλεσμα να βρεθούν στη θάλασσα. Είκοσι (20) αλλοδαποί (16 άνδρες και 4 ανήλικοι) διασώθηκαν από το πλήρωμα του Φ/Γ πλοίου, ενώ τρεις σοροί ανδρών ανασύρθηκαν από το σκάφος της Δύναμης Frontex. Οι διασωθέντες και οι σοροί μεταφέρθηκαν στου Καλούς Λιμένες και στη συνέχεια στο λιμάνι του Ηρακλείου, ενώ οι 3 σοροί μεταφέρθηκαν στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικών ερευνών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ταυτόχρονα, το Λιμενικό αναφέρει ότι το πρωί του Σαββάτου, η Λιμενική Αρχή των Καλών Λιμένων ενημερώθηκε από το σκάφος της Δύναμης Frontex, για τον εντοπισμό λέμβου σε δυσχερή θέση και την διάσωση των 67 επιβαινόντων της (όλοι άνδρες) από τη θαλάσσια περιοχή 14,5 ν.μ. νότια των Καλών Λιμένων.

Στη συνέχεια, οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν αρχικά στους Καλούς Λιμένες και στη συνέχεια στο λιμάνι του Ηρακλείου. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ένας 21χρονος αλλοδαπός (υπήκοος Νότιου Σουδάν), ως ο διακινητής των υπολοίπων, για παράβαση του άρθρου 83 του Ν. 3386/2005 (Παράνομη είσοδος στη χώρα), του άρθρου 25 του Ν. 5038/2023 (Διευκόλυνση) και του άρθρου 306 Π.Κ. (Έκθεση). Σύμφωνα με δήλωση των αλλοδαπών, εκκίνησαν τις απογευματινές ώρες την 19.02.26 από την περιοχή του Τομπρούκ της Λιβύης, καταβάλλοντας το χρηματικό ποσό μεταξύ των 5.000 και των 15.000 δηναρίων Λιβύης, για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.