Οι προγραμματισμένες για το Σάββατο (21/2) εκταφές θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη δεν θα πραγματοποιηθούν, καθώς η διαδικασία ανεστάλη. Ads Σϋμφωνα με τις πληροφορίες, ανακαλείται η δικαστική εντολή της περασμένης Δευτέρας που αφορούσε σε έξι εκταφές, ενώ ανακαλείται και άλλη μία εντολή εκταφής, όπως προκύπτει από έγγραφο προς τον κ. Αντώνη Ψαρόπουλο, πατέρα της νεκρής Μάρθης – συνολικά ανακαλούνται επτά εκταφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμόδια εισαγγελέας, Αικατερίνη Παπαϊωάννου, δεν προχώρησε στις απαιτούμενες ενέργειες, ενώ δεν υπήρξε απάντηση στα εξώδικα που είχαν αποστείλει οι οικογένειες των θυμάτων – καθώς η εισαγγελέας έλειπε από το γραφείο της, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Η αναβολή έρχεται σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα, καθώς οι συγγενείς διαφωνούν με τον τρόπο που σχεδιάζεται να διεξαχθούν οι εξετάσεις στα εκταφέντα δείγματα. Ads Διαφωνία για τα εργαστήρια – Ελλάδα ή εξωτερικό;
Στην καρδιά της αντιπαράθεσης βρίσκεται το ζήτημα του πού θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις DNA και οι ιστολογικές και τοξικολογικές αναλύσεις.
Οι οικογένειες ζητούν ρητά τα δείγματα να αποσταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, θεωρώντας ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η πληρότητα και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.
Αντίθετα, η Δικαιοσύνη – σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά – προτείνει η ανάλυση του DNA να γίνει αποκλειστικά σε ελληνικά εργαστήρια.
Οι δύο πρώτες εκταφές που είχαν προγραμματιστεί αφορούσαν τη Μάρθη Ψαροπούλου, κόρη της Μαρίας Καρυστιανού, και τη Φρατζέσκα Μπέζα, με τόπο τη Θεσσαλονίκη.
Το εξώδικο των συγγενών και το τελεσίγραφο
Συγγενείς θυμάτων απέστειλαν εξώδικο προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, θέτοντας προθεσμία έως τις 12:00 το μεσημέρι της Παρασκευής για να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
Στο έγγραφο – το οποίο υπογράφουν μεταξύ άλλων η Μαρία Καρυστιανού και ο Αντώνης Ψαρόπουλος – ζητείται ο άμεσος ορισμός πραγματογνωμοσύνης, η αποστολή των σορών ή των δειγμάτων σε εξειδικευμένα εργαστήρια του εξωτερικού, και η πλήρης και ανεξάρτητη διερεύνηση κάθε πτυχής της υπόθεσης.
Οι συγγενείς κάνουν λόγο για «κοροϊδία» και «εμπαιγμό», υποστηρίζοντας ότι ενώ αρχικά έγινε δεκτό το αίτημά τους για εκταφή, στη συνέχεια ενημερώθηκαν πως δεν θα επιτραπεί η αποστολή δειγμάτων εκτός Ελλάδας.
Οι εντολές και οι διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας είχε διατάξει εκταφές για συνολικά εννέα σορούς.
Οι οικογένειες είχαν ήδη λάβει έγγραφο από την Αστυνομία, με το οποίο ζητείται από τον αρμόδιο δήμο του κοιμητηρίου να διαθέσει τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό για τη διαδικασία.
Παράλληλα, η Υπηρεσία Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδας είχε κληθεί να καταγράψει την εκταφή με βίντεο και φωτογραφίες, ενώ θα παρίστατο πραγματογνώμονας ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών.
Καλούνταν επίσης οι ιατροδικαστές της Λάρισας που είχαν χειριστεί τις αρχικές υποθέσεις στα Τέμπη.
Στα σχετικά έγγραφα, ωστόσο, δεν προσδιοριζόταν ο χώρος μεταφοράς των σορών μετά την εκταφή, στοιχείο που ενίσχυσε την καχυποψία των συγγενών.
Επιστημονικές ενστάσεις για το εύρος των εξετάσεων
Οι οικογένειες επικαλούνται έγγραφο πραγματογνώμονα ιατροδικαστή, σύμφωνα με το οποίο οι απαιτούμενες τοξικολογικές και ιατροδικαστικές εξετάσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν αποτελεσματικά σε ελληνικά εργαστήρια.
Ειδικότερα, επισημαίνονται σοβαρές ελλείψεις στην εισαγγελική παραγγελία, κυρίως ως προς το εύρος των αναλύσεων, όπως και το είδος και το φάσμα των χημικών ουσιών που πρέπει να ανιχνευθούν.
Οι συγγενείς τονίζουν ότι χωρίς πλήρη και εξειδικευμένο έλεγχο, η εκταφή δεν θα αποδώσει τα αναγκαία στοιχεία για την ουσιαστική διαλεύκανση της τραγωδίας.
