website analysis Τέμπη / «Τα καθίσματα ήταν σκέτο πανί» λέει ο Λακαφώσης – Τι καταγγέλλει ο Ψαρόπουλος, πατέρας της Μάρθης – Epikairo.gr

Συνέντευξη τύπου πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη, μετά το αποκαλυπτικό πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σχετικά με την πυραντοχή των καθισμάτων της επιβατικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στην πολύνεκρη σύγκρουση.

«Τα καθίσματα στο μοιραίο βαγόνι Β2 ήταν σκέτο πανί», περιέγραψε ο πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης, μέλος της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών.

«Το βαγόνι Β2 είναι αυτό που φαίνεται καμένο. Πρόκειται για το βαγόνι της β’ θέσης που κάηκε ολοσχερώς σε χρόνο μεταγενέστερο της σύγκρουσης. Από αυτό έχουμε έντεκα θύματα και 35 επιζώντες», εξήγησε στη συνέχεια ο Κ. Λακαφώσης, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν ήταν πυράντοχο, αλλά λειτούργησε ως «προσάναμμα», επεκτείνοντας δηλαδή τη φωτιά.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Ψαρόπουλος, πατέρας της Μάρθης, κατήγγειλε «απροθυμία» να ελεγχθεί το θέμα πυρασφάλειας των καθισμάτων κατά την ανάκριση.

«Έχω πάρα πολλά παράπονα από τις δικαστικές αρχές», είπε χαρακτηριστικά. «Όταν ζητήθηκε από την ανάκριση να γίνει δειγματοληψία, όντως υλοποιήθηκε. Αλλά όταν ζητήθηκε πραγματογνωμοσύνη, υπήρξε απορριπτική απάντηση», αποκάλυψε, υποστηρίζοντας πως η ανάκριση δεν ήταν επαρκής.

«Αυτό είχε ως συνέπεια, να υποβάλλουμε αίτημα στον ΕΟΔΑΣΑΑΜ, προκειμένου αυτός να επιμεληθεί της πυρανθεκτικότητας των καθισμάτων. Ελήφθησαν δείγματα, στάλθηκαν στο εξειδικευμένο εργαστήριο του εξωτερικού. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί αρκετά πριν κλείσει η ανάκριση», συνέχισε, για να προσθέσει πως «κακώς περατώθηκε όταν περατώθηκε. Ο ανακριτής θα έπρεπε να αναμένει τα αποτελέσματα».

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να «διενεργήσουν τις απαραίτητες δικαστικές ενέργειες για να βρουν ποιοι φταίνε για τον θάνατο των ανθρώπων που επέβαιναν τουλάχιστον στο συγκεκριμένο βαγόνι και όσους τραυματίστηκαν».

«Αυτή τη στιγμή άγνωστος αριθμός βαγονιών κυκλοφορεί με τις ίδιες ιδιότητες, που δεν παρέχουν καμία απολύτως πυρασφάλεια, αντιθέτως συνετέλεσαν στην αναζωπύρωση της πυρκαγιάς», κατέληξε.