website analysis ΠΑΜΘ: Συζήτηση και αντιπαραθέσεις για το Τουριστικό πρόγραμμα 2026 – Epikairo.gr

Στόχοι, δείκτες και αντιδράσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο – Σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή, στρατηγικός στόχος είναι η ανάδειξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε προορισμό τεσσάρων εποχών                  

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο το τουριστικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΑΜΘ), στο πλαίσιο της συζήτησης για τη στρατηγική ανάπτυξης και προβολής της Περιφέρειας ως προορισμού τεσσάρων εποχών.
«Με εκτεταμένες ακτογραμμές, ορεινούς όγκους, αρχαιολογικούς χώρους και ζωντανές τοπικές κοινότητες, η Περιφέρεια διαμορφώνει έναν πολυθεματικό καμβά εμπειριών, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο και αυθεντικό τουριστικό προϊόν. Το φυσικό της απόθεμα -δάση, λίμνες, παραλίες, νησιά και προστατευόμενες περιοχές- συνιστά τουριστικό χαρτοφυλάκιο υψηλής αξίας και διεθνούς ενδιαφέροντος» όπως ανέφερε ο αντιπεριφειάρχης Τουρισμού Παναγιώτης Αρχοντής.
Στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή, είναι η ανάδειξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε προορισμό τεσσάρων εποχών, με υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και εμπειρίες που προσθέτουν αξία στον επισκέπτη. Παράλληλα, αξιοποιώντας τη δυναμική του Brand Greece και τη διεθνή ζήτηση για αυθεντικούς προορισμούς, η ΑΜΘ φιλοδοξεί να αναδειχθεί ως αναδυόμενος τουριστικός προορισμός με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Στόχοι και δείκτες τουριστικής ανάπτυξης
Σύμφωνα με την εισήγηση, οι βασικοί δείκτες για την Περιφέρεια περιλαμβάνουν:
• Αύξηση της μέσης διάρκειας παραμονής των επισκεπτών,
• Αύξηση της δαπάνης ανά επίσκεψη και διανυκτέρευση,
• Ανάπτυξη νέων αγορών με έμφαση σε χώρες όπως οι σκανδιναβικές, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κεντρική Ευρώπη,
• Επέκταση της τουριστικής περιόδου και ενίσχυση του πολύ-εποχικού χαρακτήρα.
Η στρατηγική της Περιφέρειας βασίζεται σε θεματικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων, στην ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, στην αξιοποίηση των ειδικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμός, φύση, δραστηριότητες, γαστρονομία, αθλητικός και θρησκευτικός τουρισμός) και στη στοχευμένη προσέγγιση αγορών με αυξημένη αγοραστική δύναμη.

Παρεμβάσεις και τοποθετήσεις
Ο Αθανάσιος Τσώνης, από τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», έθεσε ερώτημα σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής της ΠΑΜΘ στον εθνικό τουρισμό. Τόσο ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης όσο και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αρχοντής απάντησαν ότι ανέρχεται στο 5%.

Ο κ. Αρχοντής ανέφερε ότι η Περιφέρεια καταγράφει τουριστικά έσοδα 386 εκατ. ευρώ, με αύξηση 18,3%, καταλαμβάνοντας την 7η θέση μεταξύ των Περιφερειών για το 2025, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ. Όπως σημείωσε, «όταν ένας μη δημοφιλής προορισμός όπως η ΑΜΘ καταφέρνει τόσα μέσα σε δύο χρόνια και αναδεικνύεται ως αναδυόμενος προορισμός στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει πολλά».
Ερώτηση για τον θρησκευτικό τουρισμό υπέβαλε ο Δημήτρης Λυμπεράκης από την «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία», με τον κ. Αρχοντή να απαντά ότι εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ενίσχυσης όλων των θεματικών μορφών τουρισμού.
Ο Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, από τη «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα στοχεύει στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος, ωστόσο παρατήρησε έλλειψη συγκεκριμένων δράσεων, ιδιαίτερα στον εναλλακτικό τουρισμό, όπως ο περιπατητικός και η ανάδειξη του ορεινού όγκου της Περιφέρειας. Παράλληλα, ζήτησε αποτίμηση των αποτελεσμάτων από τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε τουριστικές εκθέσεις.

«Ντεζαβού» ανέφερε ο Στ. Ηλιόπουλος
Ιδιαίτερα κριτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας», Στέργιος Ηλιόπουλος, κάνοντας λόγο για «ντεζαβού». Όπως είπε, η σημερινή στρατηγική επικεντρώνεται στην προβολή και τις εκθέσεις, παραμελώντας τις υποδομές, ενώ υπενθύμισε ότι το 2022 η ίδια παράταξη ασκούσε κριτική για το ίδιο ζήτημα. «Το άλογο των υποδομών τρέχει μπροστά από το κάρο της προβολής», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Χαρίλαος Σεϊτανίδης, από την παράταξη «Μαζί για την Αλλαγή», αναγνώρισε τις προσπάθειες του αντιπεριφερειάρχη, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για σαφή στόχο, συγκεκριμένη στόχευση και μετρήσιμα αποτελέσματα, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια.
Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Χαρίλαος Μαρκόπουλος, υπογράμμισε ότι ο τουρισμός πρέπει να αξιολογείται ως οικονομικό μέγεθος και ότι τα θετικά αποτελέσματα αποτελούν επιβράβευση της συνολικής προσπάθειας.

Ικανοποιημένος από τις τουριστικές επιδόσεις ο περιφερειάρχης
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης συνεχάρη τον Παναγιώτη Αρχοντή για το έργο που έχει επιτευχθεί, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια αλλάζει το τουριστικό της προφίλ.
Όπως ανέφερε, η ΑΜΘ το 2025 καταγράφεται, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, ως κορυφαία σε δείκτη βιωσιμότητας, προσφέροντας εμπειρίες με υψηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον πολιτισμό, όπου η Περιφέρεια καταγράφει βαθμολογία 9,4 σύμφωνα με το Ινστιτούτο, ελάχιστα πάνω από τον εθνικό μέσο όρο.
Παράλληλα, σημείωσε την αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων και της δαπάνης ανά επισκέπτη. Σε ό, τι αφορά τον εναλλακτικό τουρισμό, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη ύψους 800.000 ευρώ για τη δημιουργία δικτύου μονοπατιών σε όλη την Περιφέρεια, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού προϋποθέτει τις κατάλληλες υποδομές.
Τελικώς, το σχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία.

xronos.gr