website analysis Το αδιανόητο στη Ρουμανία, η αξία των πέντε γυναικών, οι 1600 αιτήσεις για σέρβις και λάντζα και ένας απίστευτος διάλογος για τον Τύμβο Καστά – Epikairo.gr

Αδιανόητο! Όπως ακριβώς το λέει η λέξη, που δυστυχώς δεν είναι ικανή να περιγράψει το τι συνέβη χθες έξω από την Τιμισοάρα της Ρουμανίας. Διότι υπάρχουν καταστάσεις που οι λέξεις δεν φτάνουν, το αντίθετο. Όταν προσπαθείς να περιγράψεις με λέξεις κάτι το… αδιανόητο, σαν να το νιώθεις χωρίς νόημα. Σαν πουκάμισο αδειανό. Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς. Αυτούς που έφυγαν; Τον τρόπο που έφυγαν; Όσους έμειναν πίσω και δεν το έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει; Την αδικία της ζωής; Το κισμέτ; Τι; Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτό που συνέβη στο μοιραίο μαύρο βανάκι με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ σε κάποιον δρόμο της Ρουμανίας, με τους επτά νεκρούς, δεν αντέχεται! Είναι βαρύ κι ασήκωτο. Δεν χωράει ούτε στο μυαλό, ούτε στα λόγια, ούτε καν στη λύπη που μπορεί να νιώσει κάποιος. Μόνο σιωπή, που όταν δε γίνεται αλλιώς, όπως στην προκειμένη περίπτωση, βαραίνει πολύ.  

Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και -ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε- η ιστορία του είναι επίσης μοναδική. Η εμπειρία του και η πορεία του στη ζωή. Πολύ περισσότερο οι πέντε ιστορίες των γυναικών που είχαν τραγικό τέλος στην έκρηξη στο εργοστάσιο στα Τρίκαλα. Δούλευαν για να στηρίξουν την οικογένειά τους και προτιμούσαν τη νυχτερινή βάρδια για να είναι την ημέρα δίπλα στα παιδιά και στα εγγόνια τους. Συγκλονιστικό! Αξεπέραστο! Προφανώς οι δικοί τους άνθρωποι θα τις θυμούνται για πάντα. Το ίδιο οφείλουμε να κάνουν όλοι, τουλάχιστον όσοι διαθέτουν κάποιο βαθμό ενσυναίσθησης. Διότι πολλά είναι γύρω τριγύρω τα τσίγκινα πρότυπα, όπως πολλοί είναι και οι κάλπικοι ήρωες. Εδώ -στην περίπτωση των 5 γυναικών- βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι αυθεντικό και ατόφιο. Η ζωή είναι δύσκολη για τους περισσότερους, αλλά κάποιοι -στην προκειμένη περίπτωση κάποιες- την παλεύουν με τον δύσκολο τρόπο. Το λιγότερο, λοιπόν, που αξίζουν και δικαιούνται είναι η μνήμη, τα σκυμμένα κεφάλια και τα χαμηλωμένα βλέμματα.

Οι τηλεφωνικές κλήσεις έπεφταν βροχή. Ομοίως και τα ηλεκτρονικά μηνύματα. Δεν πίστευε στα αφτιά κι ούτε και στα μάτια του. Ο λόγος για έναν Θεσσαλονικιό επιχειρηματία της εστίασης, ο οποίος έβαλε αγγελία στις ειδικές διαδικτυακές πύλες που αφορούν θέσεις εργασίας, ζητώντας προσωπικό για να στελεχώσει το νέο του κατάστημα. Μίλησε λοιπόν με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας και καταχώρισε την αγγελία που αφορούσε άτομα για την λάντζα, το σέρβις και το μπαρ. Μέσα σε μιάμιση μέρα κατέγραψε το απίστευτο ενδιαφέρον από νέους και νέες, αφού άλλωστε μέσα στα κριτήρια που έβαλε ήταν, εκτός όλων των υπολοίπων και το ηλικιακό. Πόσες αιτήσεις κατατέθηκαν; Δεν το χωρά ο νους του και κατ’ επέκταση κι ο δικός μας νους: 1.600 για συνολικά 6 θέσεις… Κι όλα αυτά την ώρα που στη Θεσσαλονίκη συνεχώς ανοίγουν καταστήματα στο χώρο της εστίασης, δηλαδή καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Αυτονόητα θα περίμενε κανείς να υπάρχει δυσκολία να βρει άτομα για την επιχείρησή του με τόσους ανταγωνιστές στην πιάτσα. Κι όμως συνέβη το εκ διαμέτρου αντίθετο. Βέβαια το ξεδιάλεγμα για τον επιχειρηματία από το βουνό των αιτήσεων που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Κι αυτό γιατί τα βιογραφικά είναι βαριά και η εμπειρία παρά το νεαρό της ηλικίας των ενδιαφερομένων ιδιαίτερα μεγάλη.

Σε συνέχεια του χθεσινού σχολίου στο καφέ Αριστοτέλους για τον ασυνείδητο αγρότη που δήλωσε στον ΟΠΕΚΕΠΕ ολόκληρο τον λόφο Καστά στην Αμφίπολη Σερρών ως καλλιεργήσιμη έκταση, προκειμένου να πάρει επιδότηση, ήρθε στο φως η σχετική συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και η αποκάλυψη από τον πρώην πρόεδρο του Οργανισμού, Γρηγόρη Αποστολάκο. Υπενθυμίζεται πως η δήλωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε την περίοδο 2013 – 2014 όταν ο λόφος Καστά απασχολούσε όχι μόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή επικαιρότητα, καθώς εκεί γινόταν ανασκαφές από πλήθος αρχαιολόγων για την αποκάλυψη του σπουδαίου μνημείου. Στο πολιτικό σκηνικό υπήρχε κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου, σε γνώση των οποίων ήρθε η σχετική καταγγελία, αλλά ζήτησαν να μην διαρρεύσει το θέμα «για να μην ξεφτιλιστεί η χώρα σε όλο τον κόσμο». Ιδού ο σχετικός διάλογος τον οποίο δημοσίευσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Σερρών, Κωνσταντίνος Μπούμπας:

Κ. Μπούμπας: Γιατί κάτι με αρχαιολογικό χώρο είχαμε εκείνη την εποχή αν θυμάστε.
Γρ. Αποστολάκος: Εσείς είχατε με τον λόφο Καστά.
Κ. Μπούμπας: Έτσι μπράβο. Γι’ αυτό το λέω.
Γρ. Αποστολάκος: Ξέρω το όνομα δεν θα το πω τώρα. Δεν ξέρω και αν ζει ο άνθρωπος.
Κ. Μπούμπας: Γι’ αυτό το λέω.
Γρ. Αποστολάκος: Ο οποίος πήγε και δήλωσε όλο τον λόφο Καστά. Βούιζε τότε όλος ο πλανήτης και πήγε στον αρχαιολογικό χώρο που έσκαβαν τότε και πήγε και το δήλωσε.
Κ. Μπούμπας:Το 2014 ήταν αυτό κύριε Αποστολάκο;
Γρ. Αποστολάκος: Ναι τον έπιασε ο Μοδέλος.
Κ. Μπούμπας: Πώς είπατε;
Γρ. Αποστολάκος: Ο Μοδέλος τον έπιασε αρχές του 2014.
Κ. Μπούμπας: Ναι, ήταν τότε που ήταν το ξεκίνημα της ανακάλυψης του τύμβου Καστά στην περιοχή του Δήμου Αμφίπολης από όπου κατάγομαι κιόλας.
Γρ. Αποστολάκος: Όλον ο αθεόφοβος, όλο.
Κ. Μπούμπας: Καλά εδώ δήλωσαν τα βοσκοτόπια σε Σκόπια και Αλβανία, εσείς λέτε μόνο για τους αρχαιολογικούς χώρους;
Γρ. Αποστολάκος: Για να καταλάβετε τι συνέβαινε, το θέμα έφτασε και σε επίπεδο Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου, ο κ. Βενιζέλος ήταν τότε. Όταν του το είπα μου λέει φρόντισε να μη διαρρεύσει θα ξεφτιλιστούμε σε όλο τον πλανήτη. Στείλε τον όπου πρέπει να τον στείλεις αλλά μην το βγάζεις στη δημοσιότητα. Γι’ αυτό δεν βγήκε στη δημοσιότητα, για να μην εξευτελιστεί η χώρα».

Εξαιρετικά πλούσιο είναι το πρόγραμμα του Οικουμενικού πατριάρχη στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Βαρθολομαίος προφανώς δέχθηκε πολλές προτάσεις και εξίσου προφανώς θέλησε να ικανοποιήσει όσους γίνεται περισσότερο, παρά την ηλικία του, που ασφαλώς τον δυσκολεύει. Η Θεσσαλονίκη, άλλωστε, υπήρξε για 1000 χρόνια συμβασιλεύουσα, κάτι που μετά βεβαιότητος συγκινεί τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης εκκλησίας. Σε αυτή την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου ξεχωριστή είναι η παρουσία του στην εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα. Διότι η ίδια η εκδήλωση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού συμπεριλαμβάνει αφενός δύο μουσικά μέρη -στην αρχή θα ψαλεί το Απολυτίκιο Αγίου Βασιλείου «Εις πάσαν την γην» και στο τέλος θα ακουστούν κομμάτια του Μπαχ, του Μπετόβεν και του Σοπέν- και αφετέρου μια ομιλία με τίτλο «Η τεχνητή νοημοσύνη. Μία σύγχρονη ουτοπία;», που θα εκφωνήσει ο ομότιμος καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ και αντεπιστέλλων εταίρος του Ινστιτούτου Ιδιωτικού Διεθνούς και Αλλοδαπού Οικονομικού Δικαίου του πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Αθανάσιος Καΐσης. Το θέμα είναι απόλυτα επίκαιρο, ενώ ο καθηγητής Καΐσης είναι γνωστός για την ευρυμάθεια και το σπινθηροβόλο του πνεύμα, ένας συνδυασμός που… σκοτώνει, υπό την έννοια ότι μετά βεβαιότητος δεν θα ακούσουμε από το στόμα του κάτι κοινότυπο ή τετριμμένο.