Στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής παραπέμπεται η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με απόφαση της εξεταστικής επιτροπής, καθώς – σύμφωνα με πηγές της Νέας Δημοκρατίας – «ξεπέρασε κάθε όριο ανοχής».
Όπως υποστηρίζουν πηγές της ΝΔ, η στάση της κ. Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Καρασμάνη, καθιστούσε μονόδρομο την παραπομπή της στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Τονίζεται ότι, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις και προειδοποιήσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ανδρέα Νικολακόπουλου, για σεβασμό των χρόνων και συμμόρφωση στους κανόνες της διαδικασίας, η συμπεριφορά της κρίθηκε αντιδημοκρατική, με αποτέλεσμα – όπως αναφέρουν – «το ποτήρι να ξεχειλίσει».
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αποκάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ «συμπλεγματικά υποκείμενα» και απευθυνόμενη στον βουλευτή Νικόλαο Βλαχάκο, αδελφό του ήρωα των Ιμίων, τον προέτρεψε να «ασχοληθεί με την αλήθεια στα Ίμια», γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα προσβλητικό.
Στη συνέχεια, οι πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι ο εισηγητής του κόμματος, Μακάριος Λαζαρίδης, υπογράμμισε πως ήταν αδιανόητο να διατυπώνονται τέτοιες αναφορές λίγες ημέρες πριν από την επέτειο των 30 ετών από το δυστύχημα στα Ίμια. Όπως τόνισε, επρόκειτο για προσβολή στη μνήμη του ήρωα, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρα αντεθνική συμπεριφορά». Παράλληλα, παρέθεσε παραδείγματα που – κατά την άποψη της ΝΔ – συνθέτουν ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο αντιδημοκρατικής στάσης, όπως η πρόσφατη σεξιστική επίθεση κατά της αντιπροέδρου της Επιτροπής, Μαρίας Συρεγγέλα, οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί προς τον πρόεδρο Ανδρέα Νικολακόπουλο και αναφορές περί «εγκληματικής οργάνωσης» σε σχέση με την κυβέρνηση.
Καταλήγοντας, πηγές της Νέας Δημοκρατίας επισημαίνουν ότι το κόμμα δεν προτίθεται να δείξει περαιτέρω ανοχή σε τέτοιου είδους συμπεριφορές και, βάσει του άρθρου 80, παραπέμπει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας για αντικοινοβουλευτική στάση.
