website analysis Τραγωδία στη βιομηχανία Βιολάντα: Βρέθηκε η σορός της πέμπτης εργαζόμενης – Epikairo.gr

Η σορός της πέμπτης εργαζόμενης εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στο εργοστάσιο της εταιρείας Βιολάντα, που παραδόθηκε στις φλόγες μετά από έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ERTnews, η σορός εντοπίστηκε μόλις λίγα μέτρα μακριά από αυτές των τριών συναδέλφων της, στο ισόγειο του εργοστασίου.

Η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 4:00 της Δευτέρας σε πτέρυγα του εργοστασίου παραγωγής τροφίμων, κατά τη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας, ενώ μέσα βρίσκονταν 13 άτομα. Από αυτά, τα οκτώ άτομα απομακρύνθηκαν, ενώ πέντε γυναίκες έχασαν τη ζωή τους. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, προηγήθηκε ισχυρή έκρηξη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του εργοστασίου έχει καταρρεύσει.

Η τοπική κοινωνία των Τρικάλων, όπως και όλη η χώρα, είναι σε κατάσταση-σοκ από την τραγωδία, ενώ η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που ακούστηκε ακόμα και σε γειτονικά χωριά, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.

Οι εργαζόμενοι την Κυριακή είχαν βρεθεί σε εκδήλωση για την πρωτοχρονιάτικη πίτα σε ταβέρνα της περιοχής.

Οι συγγενείς των θυμάτων αμέσως μετά την τραγική είδηση έσπευσαν στον χώρο του τραγικού συμβάντος, προσπαθώντας να ενημερωθούν για την τύχη των δικών τους προσώπων.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται στον τόπο της τραγωδίας κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο λαμβάνει καταθέσεις από τους εργαζομένους που σώθηκαν από την πυρκαγιά, προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για το τι συνέβη και να δώσει απαντήσεις στις αιτίες που προκάλεσαν την ισχυρή έκρηξη.

Αναζητούν τα αίτια της τραγωδίας στην μπισκοτοβιομηχανία Βιολάντα

Οι απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα ερωτήματα θα δοθούν μετά την αυτοψία στον χώρο και την ολοκλήρωση των καταθέσεων, ενώ έχουν οριστεί και πραγματογνώμονες από την Αθήνα, και συγκεκριμένα ένας ηλεκτρολόγος, ένας χημικός και ένας πυροτεχνουργός, οι οποίοι θα υποβάλουν τα πορίσματά τους μετά την έρευνα που θα πραγματοποιήσουν στον χώρο.

Οι Αρχές προσπαθούν μέσω των καταθέσεων να εξακριβώσουν τι προηγήθηκε της έκρηξης. Ήδη έχει αναφερθεί ότι προηγήθηκε της φωτιάς η έκρηξη, ενώ διερευνάται εάν έγινε αντιληπτή κάποια χαρακτηριστική μυρωδιά που να προϊδέαζε ότι υπήρχε διαρροή, αν και στην περίπτωση του προπανίου δεν είναι εύκολα ανιχνεύσιμη.

Οι δεξαμενές προπανίου που υπήρχαν εξωτερικά του εργοστασίου και μέσω σωληνώσεων τροφοδοτούσαν τους φούρνους, διαπιστώθηκε ότι ήταν ανέπαφες.

Έτσι, η έκρηξη φαίνεται πως έγινε στο εσωτερικό του και συγκεκριμένα στο υπόγειο, τη στιγμή που οι εργαζόμενες που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν στο ισόγειο ακριβώς πάνω από το σημείο της έκρηξης.Σε αυτή την περίπτωση, το βασικό ερώτημα είναι αν υπήρχε και εάν λειτούργησε το σύστημα ανίχνευσης πιθανών διαρροών.

Παράλληλα, δεν έχει αποκλειστεί -αν και δεν συγκεντρώνει ιδιαίτερα μεγάλες πιθανότητες- η έκρηξη να προκλήθηκε από σύννεφο άλευρου που ίσως ήταν αποθηκευμένο στο υπόγειο και θα μπορούσε, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη.