website analysis Sundance festival / Οργή για την ICE από τον Έντουαρντ Νόρτον ως τη Νάταλι Πόρτμαν [Βίντεο] – Epikairo.gr

Μεγάλη διαδήλωση σημειώθηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance, που διεξάγεται στο Park City της Γιούτα την Κυριακή (25/1) κατά των δύο εκτελέσεων πολιτών στη Μινεάπολη από πράκτορες της ICE, με δημιουργός και ηθοποιούς να κάνουν παρεμβάσεις με κονκάρδες και αιχμηρές δηλώσεις κατά του «παράνομου στρατού που δολοφονεί αμερικανούς πολίτες», όπως τον χαρακτήρισε ο Έντουαρντ Νόρτον.

Η ηθοποιός Νατάσα Λυόν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που κοινοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύσεις για τη διαμαρτυρία, που ονομάστηκε «Sundancers Melt ICE» και για την οποία έγινε κάλεσμα το απόγευμα της Κυριακής.

Οι οργανωτές, σύμφωνα με τον Guardian, ζήτησαν να πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση 10 λεπτών με τη δύση του ηλίου στην Main Street του Park City για να τιμήσουν τη μνήμη της Ρενέ Γκουντ, που δολοφονήθηκε στις 7 Ιανουαρίου, και του Άλεξ Πρέτι, που δολοφονήθηκε το Σάββατο από πράκτορες της ICE.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο, οι συμμετέχοντες κρατούν τα αναμμένα τους κινητά και φωνάζουν «love melts ICE», ενώ μια μικρή ομάδα αστυνομικών παρακολουθεί.

Στο κύμα των διαμαρτυριών, στο οποίο συμμετείχαν και ηθοποιοί όπως ο Ελάιζα Γουντ και η Νάταλι Πόρτμαν τόσο με κονκάρδες που έλεγαν «ICE OUT» όσο και με αιχμηρές δηλώσεις.

Ο ηθοποιός του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» βρισκόταν ανάμεσα στους διαδηλωτές και δήλωσε: «Άνθρωποι εκτελέστηκαν παράνομα με πυροβολισμούς στη Μινεσότα – είναι φρικτό. Βρισκόμαστε εδώ σε ένα φεστιβάλ κινηματογράφου που έχει στόχο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά· να αφηγείται ιστορίες από όλο τον κόσμο. Δεν είμαστε διχασμένοι εδώ· ερχόμαστε όλοι μαζί».

Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν και η παρέμβαση της ηθοποιού Νάταλι Πόρτμαν, η οποία φορούσε κονκάρδες με τα συνθήματα «ICE out» και «Be Good» κατά τη διάρκεια των δημοσιογραφικών της εμφανίσεων στο φεστιβάλ. Η Πόρτμαν δήλωσε επίσης στο Deadline: «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε αυτή τη χώρα είναι απολύτως φρικτό. Αυτό που κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η κυβέρνηση Τραμπ, η Κρίστι Νόεμ, η ICE – είναι πραγματικά ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην ανθρωπότητα».

Η ηθοποιός και σκηνοθέτρια Ολίβια Γουάιλντ σχολίασε επίσης τους πυροβολισμούς το Σάββατο, δηλώνοντας στο Variety: «Είμαι σοκαρισμένη και αηδιασμένη. Δεν μπορούμε να περάσουμε ούτε μία μέρα ακόμη απλώς αποδεχόμενοι αυτό ως τη νέα κανονικότητα. Είναι εξοργιστικό. Άνθρωποι δολοφονούνται… Και αν μπορούμε να κάνουμε οτιδήποτε εδώ για να στηρίξουμε το κίνημα που ζητά την απομάκρυνση της ICE, για να απονομιμοποιήσουμε αυτή την απίστευτα εγκληματική οργάνωση, τότε αυτό ακριβώς πρέπει να κάνουμε».