website analysis Ο Μητσοτάκης δεν πάει στο Νταβός, απευθείας στις Βρυξέλλες το απόγευμα -Η Ελλάδα συντάσσεται πλήρως με την ΕΕ μετά τις απειλές Τραμπ – Epikairo.gr

Δεν θα μεταβεί τελικά στο Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, καθώς ο χρόνος είναι πλέον πολύ περιορισμένος, αφού το απόγευμα θα πρέπει να βρεθεί στις Βρυξέλλες για μία κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ταξίδεψε χθες, όπως ήταν προγραμματισμένο, λόγων των καιρικών συνθηκών και της κατάστασης στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση. Ενώ, σήμερα, στις 8 το απόγευμα θα πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τις εξελίξεις στη Γροιλανδία και τη στάση της Ε.Ε. έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η στρατηγική πολιτική της Αθήνας ανάμεσα στην ευρωπαϊκή συνοχή και τις απειλές Τραμπ

Η Αθήνα επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των ευρωπαϊκών θέσεων με τις οποίες συντάσσεται απολύτως και της σχέσης της με την Ουάσιγκτον, καθώς δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διαταραχθούν. Η επιθετικότητα του κ. Τραμπ στην υπόθεση της Γροιλανδίας και η ανοιχτή αντιπαράθεση με την Ευρώπη δυσκολεύει τις κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας μέσα σε ένα ασταθές και ευμετάβλητο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Αμερικανός Πρόεδρος πήγε στον ελβετικό θέρετρο απειλώντας ότι με τον έναν ή την άλλο τρόπο η Γροιλανδία θα περάσει στον έλεγχο των ΗΠΑ, στην ομιλία του εκεί απέκλεισε την χρήση στρατιωτικών μέσων και αργά το βράδυ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω. Ακύρωσε την επιβολή δασμών στα 8 ευρωπαϊκά κράτη που έστειλαν στρατιώτες στη Γροιλανδία και μίλησε για μία συμφωνία, με τη μεσολάβηση του ΝΑΤΟ, η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές χωρίς να υπάρχει προσάρτηση, όπως επιθυμούσε.

Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόσκληση Τραμπ -Συνοδική πορεία με ΕΕ για το Συμβούλιο Ειρήνης

Η Ελλάδα αναζητά τη «χρυσή τομή» στην εξωτερική πολιτική με τις ΗΠΑ

Παράλληλα, όμως, η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την «εξαιρετικά καλή στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, με στόχο «να καλλιεργηθεί έτι περαιτέρω. Είναι σημαντικό, πέρα από την ευρωατλαντική σχέση, να υπάρχει και μία πολύ καλή σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι μία στρατηγική επιλογή, την οποία έχουμε και θα συνεχίσουμε να την καλλιεργούμε». Γι’ αυτό η ελληνική πλευρά πέρα από την σαφή έκφραση των θέσεων της, αναζητά διπλωματικές διατυπώσεις και χειρισμούς που δεν θα προκαλέσουν την αντίδραση της Ουάσιγκτον. Η στρατηγική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι να ανοίξει την πόρτα του Λευκού Οίκου για στενότερη συνεργασία και όχι να την κλείσει ερμητικά, εκδηλώνοντας τον εκνευρισμό του, ο κ. Τραμπ. Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν σε πολύ υψηλό επίπεδο και γι’ αυτό ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι «ο διάλογος οφείλει να πρυτανεύσει σε κάθε περίπτωση» στη διαμάχη της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ.