website analysis Καρυστιανού εφ’ όλης της ύλης / «Το “Δεξιά” και “Αριστερά” είναι χαρακτηρισμοί του παλιού πολιτικού συστήματος» – Epikairo.gr

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Μαρία Καρυστιανού στο OPEN, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της τόσο ως προς τις θέσεις όσο και ως προς τα πρόσωπα του νέου πολιτικού φορέα που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ενώ επανέλαβε την αμφιλεγόμενη άποψή της περί Δεξιάς και Αριστεράς. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτησή της για τις αμβλώσες, δηλώνοντας ότι η ίδια ως παιδίατρος είναι διχασμένη ανάμεσα στα δικαιώματα της γυναίκας και τα «δικαιώματα του εμβρύου». Ανέφερε ακόμα ότι οι αμβλώσεις «είναι θέμα δημόσιας διαβούλευσης, ας αποφασίσει η κοινωνία τι θέλει να γίνει».

Έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα πραγματικό κράτος δικαίου με τη Δικαιοσύνη που, όπως τόνισε, της αρμόζει.

Απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, εκτίμησε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να εκπλήξει πολλούς και εξήγησε πως δίπλα της βρίσκονται άνθρωποι που δεν είναι ενεργοί στην πολιτική και προέρχονται από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους.

Μιλώντας στο OPEN, η κ. Καρυστιανού αναφέρθηκε στο εγχείρημα που, όπως είπε, βρίσκεται σε φάση οργάνωσης:

«Αυτό το κίνημα πολιτών το οποίο όντως οργανώνεται και έχω συγκινηθεί γιατί μας έχουν έρθει πάνω από 300 email με πολύ βαριά βιογραφικά επιστημόνων που θέλουν να συνδράμουν εθελοντικά. Αυτό δείχνει μεγάλη ανάγκη που έχει ο κόσμος να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο, καθαρό και ελπιδοφόρο».

Αναφερόμενη στις ανησυχίες για τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν την προσπάθεια, πρόσθεσε: «Θα μείνω στο σχόλιο που έκανε ένας συνεπιβάτης μου σε αεροπλάνο. Με πλησίασε και μου είπε “είμαστε μαζί σας. Δε φοβόμαστε εσάς, είμαστε σίγουροι για εσάς, φοβόμαστε όμως αυτούς που θα σας πλαισιώσουν”».

Η ίδια επεσήμανε ότι αναμένει προσπάθειες αμαύρωσης του εγχειρήματος, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν αποδέχεται ιδεολογικές ταμπέλες: «Το “Δεξιά” και “Αριστερά” είναι χαρακτηρισμοί που ταιριάζουν στο παλιό πολιτικό σύστημα. Δε θα ’θελα να ’χω ταμπέλες γιατί συνομιλώ με ανθρώπους που ανήκουν σε όλα τα κόμματα και σε όλες τις ιδεολογίες».

Όπως είπε, αξίες όπως «κράτος δικαίου, διαφάνεια και λογοδοσία» δεν μπορούν να φέρουν κομματική ετικέτα.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ζήτημα της Δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι η προσωπική της εμπειρία την έφερε στο προσκήνιο: «Άκουγα για δικαιοσύνη, για κράτος δικαίου αλλά δεν έβλεπα τίποτα και έτσι ο κόσμος με έμαθε αναγκαστικά από αυτό που μου συνέβη».

Όπως τόνισε, προτεραιότητα αποτελεί η λειτουργία ενός πραγματικού κράτους δικαίου: «Το σημαντικό είναι να αποκτήσουμε ένα κράτος δικαίου, να μιλήσουμε ξανά για το άρθρο 86 που προστατεύει τους πολιτικούς και τους δίνει ατιμωρησία».

Σε ερώτηση για τις προτάσεις της σχετικά με τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη, ξεκαθάρισε: «Δε θα ανοίξω τα χαρτιά μου τώρα γι’ αυτό το ζήτημα, αλλά είναι από αυτά που μας ενδιαφέρουν […] όταν κάνουμε την παρουσίαση του προγράμματός μας για την Οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, το Δημογραφικό, τη Νεολαία, θα αναλυθούν τα πάντα».

Απαντώντας σε ερωτήματα για το ποιοι βρίσκονται πίσω από το νέο κόμμα και για πιθανές συνεργασίες, σημείωσε: «Προέρχονται από όλους τους χώρους αλλά δεν είναι ενεργοί πολιτικοί». Αναφερόμενη σε συγκεκριμένα πρόσωπα, διευκρίνισε ότι ο κ. Πατσίκας «βρίσκεται στην ευρεία ομάδα» σε οργανωτικό επίπεδο, ενώ «ο κ. Νικολόπουλος δεν είναι στην ομάδα».

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα υπάρξει συνεργασία με κανένα κόμμα: «Δεν θα υπάρξει όμως καμία συνεργασία με κανένα κόμμα. Όχι στη συγκυβέρνηση. Ας μην προδικάζουμε το αποτέλεσμα γιατί μπορεί να μας εκπλήξει όλους».

Αναφερόμενη στις επικρίσεις για τον χρόνο της πολιτικής της εμπλοκής, απάντησε: «Δεν μπορώ να δω Δικαιοσύνη τη στιγμή που έχουμε μια σύγκρουση τρένων και δεν υπάρχει εισαγγελέας που να έχει το σθένος να φέρει τον υπουργό Μεταφορών με τη διαδικασία του αυτοφώρου».

Για τη δίκη σημείωσε: «Θα γίνει μια δίκη στην οποία δε θα είναι κανείς κατηγορούμενος από την Hellenic Train […] δεν είναι κατηγορούμενοι οι άνθρωποι που έφαγαν τα χρήματα της 717, δεν είναι κατηγορούμενα άτομα υπεύθυνα για την πυρόσφαιρα».

Αναφερόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσε ότι δεν κατανοεί την αλλαγή στάσης απέναντί της, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε: «Εμείς οι πολίτες που ζήσαμε τις εποχές των μνημονίων, δεν τις ξεχνάμε».

Η κριτική της, όπως είπε, αφορά συνολικά τα κόμματα που κυβέρνησαν και οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Για το δικαίωμα στην άμβλωση, η κ. Καρυστιανού δήλωσε:

«Σέβομαι την ελεύθερη βούληση, είναι πολύ σημαντική και κατοχυρωμένη συνταγματικά. Θεωρώ ότι είναι ένα θέμα δημόσιας διαβούλευσης. Ας αποφασίσει λοιπόν η κοινωνία τι θα ήθελε να γίνει.

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στο θέμα των αμβλώσεων γιατί αφορά τα δικαιώματα της γυναίκας, δικό της είναι το σώμα, η αλήθεια είναι αυτή, αλλά και τα δικαιώματα του εμβρύου. Τώρα εγώ είμαι και παιδίατρος, επομένως και λόγω της επιστήμης μου διχάζομαι ποια δικαιώματα θα πρέπει… δεν μπορώ να ιεραρχήσω τα δικαιώματα της γυναίκας και του εμβρύου. Μια γυναίκα μπορεί να αποφασίσει βεβαίως για το σώμα της. Το θέμα είναι ότι στην περίπτωση των αμβλώσεων υπάρχει και ένα άλλο ηθικό θέμα.

Δεν έχει σημασία τι λέω εγώ ή τι πιστεύετε εσείς. Στη δημόσια διαβούλευση η πλειοψηφία, οι περισσότεροι, θα έχουν καλύτερη άποψη και γνώμη και είναι πιο δημοκρατικό. Μιλάμε για μια ζωή που μόλις γεννάται. Η επιστήμη μου με έχει βάλει σε θέση φροντίζοντας και τη ζωή που έχει δημιουργηθεί, δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω. Κατανοώ πλήρως και το δικαίωμα της γυναίκας αν θέλει την τεκνοποίηση ή όχι.

Τη στιγμή που ξεκινάει από τους τρεις μήνες να χτυπάει η καρδιά ενός παιδιού, θεωρείται μια ζωή που έχει δημιουργηθεί. Και μετά από κάποιες εβδομάδες, ακόμα και τα παιδιά που έχουν βγει με καισαρική – πηγαίνετε να δείτε στις μονάδες θεραπείας νεογνών – επιβιώνουν. Το γνωρίζω ότι είναι νόμιμες οι αμβλώσεις. Για το ηθικό θέμα λέω. Θέματα τα οποία μπορεί να αφορούν το πώς θέλει να λειτουργεί η κοινωνία μας μπορεί να λύνονται με διαβουλεύσεις. Όχι, το συγκεκριμένο, γενικότερα».