website analysis Ευρωλίγκα / «Επιδρομή» του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι – Συνέτριψε 104-66 την απογοητευτική Παρτίζαν – Epikairo.gr

Ο Ολυμπιακός, πραγματοποιώντας μια από τις κορυφαίες εκτός έδρας εμφανίσεις του στην Ευρωλίγκα, επικράτησε με το σαρωτικό 104-66 επί της Παρτίζαν στη «Χάλα Πιονίρ» του Βελιγραδίου, για την 22η αγωνιστική.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα βρήκε αντίσταση μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο. Έκτοτε, κυριάρχησε απόλυτα στο παρκέ σε άμυνα και επίθεση, με πολυφωνία στην επίθεση και καταιγισμό τριπόντων (16/36τρ., 44,4%) έφτασε ακόμη και στο +45, σημειώνοντας τη δεύτερη σερί νίκη του στη διοργάνωση και 13η συνολικά στη σεζόν.

Κάπως έτσι, το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα ανέβηκε στο 13-8 (7-3 εντός και 6-5 εκτός έδρας), ενώ η ομάδα του Τζοάν Πενιαρόγια, που διανύει την πιο ζόρικη σε αγωνιστικό, αλλά και σε διοικητικό επίπεδο φάση της, από τότε που επέστρεψε στην Ευρωλίγκα, παραμένει κολλημένη στον πάτο του βαθμολογικού πίνακα 6-16 (5-6 εντός και 1-10 εκτός έδρας), μετρώντας πια επτά διαδοχικές ήττες.

Η τελευταία νίκη των ασπρόμαυρων του Βελιγραδίου ήταν στο ντέρμπι με τον Ερυθρό Αστέρα, στις 12 Δεκεμβρίου.

Ο Ολυμπιακός, που ξεκίνησε με τους Γουόκαπ, Ντόρσεϊ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Μιλουτίνοφ στην αρχική του πεντάδα, μπήκε κάπως νωθρά στο ξεκίνημα του αγώνα, ψάχνοντας τα πατήματά του στο παρκέ της Χάλα Πιονίρ. Με την Παρτίζαν να «χτυπά» στην αντίπαλη ρακέτα και να εκμεταλλεύεται τα φάουλ των φιλοξενούμενων, προηγήθηκαν με 6-2 στο πρώτο δίλεπτο.

Ένα τρίποντο του Βεζένκοφ και ένα γκολ-φάουλ του Ντόρσεϊ έφεραν το πρώτο «ερυθρόλευκο» προβάδισμα στο ματς (6-8) ένα λεπτό αργότερα, προτού οι Πέιν και Τζεκίρι γράψουν το 10-8 στο 5λεπτο.

Με φόλοου των Μιλουτίνοφ και Βεζένκοφ, και τα τρίποντα των Παπανικολάου και Γουόκαπ, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήρε εκ νέου το πάνω χέρι στο σκορ για το 18-14 στο 7′. Μετά από τέσσερις άστοχες προσπάθειες πίσω από τα 6,75μ., οι Σέρβοι βρήκαν τρίποντο με τον Μαρίνκοβιτς, προτού ο Βεζένκοφ με τον 7ο πόντο του γράψει το 20-17 της περιόδου, σε ένα δεκάλεπτο όπου ο Ολυμπιακός είχε μόλις 3 ασίστ για 2 λάθη.

Όσο περνούσε η ώρα, οι Πειραιώτες κυριαρχούσαν στο ματς και στις δύο πλευρές του παρκέ, επιβάλλοντας σιγά-σιγά τον δικό τους ρυθμό και τέμπο. Μοναδικό «ψεγάδι» στο πρώτο ημίχρονο, ήταν το γεγονός πως από τα συνολικά 8 φάουλ που έκανε ο Ολυμπιακός στα πρώτα 16 λεπτά, στα 7 από αυτά έστειλε τους «ασπρόμαυρους» του Βελιγραδίου στην γραμμή των βολών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να βρουν δέκα «εύκολους» πόντους.

Κατά τα άλλα, οι πρωταθλητές Ελλάδας έπαιξαν τρομερή άμυνα, βρήκαν πολλούς πόντους από δεύτερες ευκαιρίες (11 στο σύνολο) και συνέχισαν να «βομβαρδίζουν» το αντίπαλο καλάθι πίσω από τα 6,75 μέτρα.

Evan Fournier, çok uzaklardan isabeti buldu! 🎯#EveryGameMatters pic.twitter.com/bwSgC7ZFdm
— EuroLeague Türkiye (@EuroLeagueTUR) January 14, 2026

Με τον Βεζένκοφ να παίρνει φωτιά και να πετυχαίνει 11 πόντους φτάνοντας τους 18 στο ημίχρονο (!), τους Γουόκαπ, Νιλικίνα, Φουρνιέ και Γουόρντ και τον Σάσα να βάζουν έξι τρίποντα, ο Ολυμπιακός αύξανε διαρκώς τη διαφορά, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια με το εντυπωσιακό +21 για το 52-31.

Χαρακτηριστικό είναι πως το επιμέρους σκορ στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν 32-14, με τους Πειραιώτες να μοιράζουν 8 ασίστ για δύο λάθη και να πετυχαίνουν 6/11 τρίποντα. Θετικότατος σε αυτό το διάστημα ήταν και ο Χολ με εντυπωσιακά καλάθια και δύο κλεψίματα.

Η ολιγόλεπτη διακοπή του ημιχρόνου δεν άλλαξε την εικόνα του αγώνα, με την Παρτίζαν να συνεχίζει την αποκαρδιωτική της εμφάνιση και τον Ολυμπιακό να επιβάλει πλήρως τον ρυθμό του. Ο Ουάσινγκτον έμοιαζε να παλεύει μόνος του για τους Σέρβους, την ώρα όπου ο Ολυμπιακός με πολυφωνία στην επίθεση και απειλές από όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ.

Με τους Ντόρσεϊ και Μιλουτίνοφ να παίρνουν μπρος στην επίθεση και τον Σάσα να ήταν ο γνωστός Βεζένκοφ Σάσα, οι φιλοξενούμενοι έφτασαν στο +31 και το 71-40 στο 26ο λεπτό.

Με το σύνολο του Ζοάν Πενιαρόγια να μην μπορεί να διαχειριστεί ούτε την αγωνιστική, αλλά ούτε και την ψυχολογική πίεση, είδε τους φιλοξενούμενους να ανεβάζουν και άλλο τη διαφορά και με τους Μιλουτίνοφ και Βεζένκοφ να κλείνουν την τρίτη περίοδο στο +36 και το 79-43.

Με το παιχνίδι και τον τελικό νικητή να έχουν κριθεί προ πολλού, οι «ερυθρόλευκοι» όχι μόνο δεν άφησαν το πόδι από το γκάζι στο τελευταίο δεκάλεπτο, αντιθέτως, η «δεύτερη πεντάδα» έβγαλε ένταση, διάθεση και όρεξη στο παρκέ της Χάλα Πιονίρ.

Με τον Πίτερς να παίρνει τη σκυτάλη από τους συμπαίκτες του και να ευστοχεί και εκείνος σε σουτ πίσω από τα 6,75μ., τον Χολ να προσφέρει πολύτιμες βοήθειες σε άμυνα και επίθεση και τον Γουόρντ να δίνει την απαραίτητη ενέργεια, ο Ολυμπιακός έφτασε στο +45 και το 100-55 στο 38ο λεπτό, παίρνοντας τελικώς τη νίκη με σκορ 104-66.

Οι διαιτητές: Μόγκουλκοτς, Σούκις, Ράτσις

Τα δεκάλεπτα: 17-20, 31-52, 43-79, 66-104

Παρτίζαν Βελιγραδίου (Πενιαρόγια): Ουάσινγκτον 28 (7/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 5/7 βολές, 3 ασίστ, 3 λάθη), Οσετκόβσκι 2, Μαρίνκοβιτς 7 (1/4 τρίποντα), Ποκουσέβσκι (0/4 τρίποντα), Πέιν 5 (1/5 δίποντα, 0/7 τρίποντα, 3/4 βολές, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα), Μπόνγκα 7 (1/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Λάκιτς 2, Τζεκίρι 4 (10 ριμπάουντ), Φερνάντο 11 (1/1 τρίοντο, 5 ριμπάουντ), Καλάθης (0/4 σουτ, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ)

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Γουόκαπ 12 (4/4 τρίποντα, 7 ασίστ), Νιλικίνα 6 (2/5 τρίποντα), Γουόρντ 5 (1/2 τρίποντα, 3 ασίστ), Λαρεντζάκης 2 (0/3 τρίποντα, 4 ασίστ), Βεζένκοβ 25 (6/8 δίποντα, 3/4 τρίποντα, 4/4 βολές, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ), Παπανικολάου 3 (1/6 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ντόρσεϊ 12 (0/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 4 λάθη), Πιτερς 12 (4/4 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Μιλουτίνοβ 12 (7 ριμπάουντ), Χολ 12 (7 ριμπάουντ,2 κλεψίματα), Φουρνιέ 3 (1/4 τρίποντα, 4 ασίστ)

Τα ομαδικά στατιστικά της Παρτίζαν: 16/35 δίποντα, 6/29 τρίποντα, 16/19 βολές, 29 ριμπάουντ (23 αμυντικά – 6 επιθετικά), 13 ασίστ, 6 κλεψίματα, 9 λάθη, 2 μπλοκ.

Τα ομαδικά στατιστικά του Ολυμπιακού: 23/35 δίποντα, 16/36 τρίποντα, 10/15 βολές, 45 ριμπάουντ (35 αμυντικά – 10 επιθετικά), 28 ασίστ, 5 κλεψίματα, 8 λάθη, 2 μπλοκ.

Οι επόμενοι αγώνες των δύο ομάδων: Στην 23η αγωνιστική η Παρτίζαν θα παίξει με την Μπάγερν στο Μόναχο (20/1, 21:30), ενώ ο Ολυμπιακός θα υποδεχεί στο ΣΕΦ τη Μακάμπι (20/1, 19:15).