Αλλαγές έφεραν σε επίπεδο Κρήτης οι κρίσεις στο πυροσβεστικό σώμα καθώς νέος διοικητής των Περιφερειακών Υπηρεσιών Πυροσβεστικής του νησιού θα είναι ο Ξενοφώντας Τσιλιμιγκάκης.
Ο αρχιπύραρχος κ. Τσιλιμιγκάκης, πρώην διοικητής πυροσβεστικής στα Χανιά, προήχθη σε διοικητή όλων των υπηρεσιών της Κρήτης και αναμένεται να αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά του έως τις 14 Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις κρίσεις στο πυροσβεστικό σώμα, ο υποστράτηγος Κωνσταντίνος Ψαρός που ήταν μέχρι πρότινος ο Συντονιστής Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης προήχθη σε αντιστράτηγο ωστόσο μένει εκτός οργανικής θέσης, καθώς κρίθηκε ως «ευδοκόμως τερματίσαντας τη σταδιοδρομία του κατά τις τακτικές κρίσεις έτους 2026».
ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής συγχαίρει τον μέχρι πρότινος Γενικό Περιφερειακό Διοικητή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης Μιχάλη Σεληνιωτάκη για την επάξια προαγωγή του σε Υποστράτηγο και του εύχεται καλή επιτυχία στη νέα του θέση ως Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου – Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όπως επισημαίνει, η επιχειρησιακή αλλά και η συντονιστική ικανότητα του κ. Σεληνιωτάκη συνέβαλλαν αποφασιστικά στην τιμητική προαγωγή του στη νευραλγική αυτή θέση και διασφαλίζουν τη συνέχεια της εξαιρετικής συνεργασίας που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Ο κ. Καλογερής συγχαίρει επίσης τον Αρχιπύραρχο Ξενοφώντα Τσιλιμιγκάκη, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης, και του εύχεται κάθε επιτυχία στο απαιτητικό έργο που αναλαμβάνει, προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών, της προστασίας του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου της Κρήτης.
Ο κ. Τσιλιμιγκάκης έχει αποδείξει, κατά την εδώ θητεία του, υψηλό αίσθημα ευθύνης και γόνιμης συνεργασίας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, πυρκαγιών και άλλων έκτακτων περιστατικών.
Επίσης, με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής ευχαριστεί τον Χανιώτη Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Γεώργιο Μαρκουλάκη, ο οποίος αποστρατεύεται, ολοκληρώνοντας μια μακρά και ουσιαστική πορεία στο Πυροσβεστικό Σώμα, ανερχόμενος στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας του. Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων τον ευχαριστεί θερμά για τη μεγάλη προσφορά του, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την εξαιρετική συνεργασία που είχαν όλα αυτά τα χρόνια και του εύχεται καλή συνέχεια στη νέα φάση της ζωής του.
Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, με αφορμή τις πρόσφατες κρίσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας και την ανάληψη των νέων καθηκόντων του Περιφερειακού Διοικητή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης, Αρχιπύραρχου Ξενοφώντα Τσιλιμιγκάκη, σε συγχαρητήριο μήνυμα του, αναφέρει:
«Θα ήθελα να εκφράσω από καρδιάς τα θερμά μου συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς ευχές μου για κάθε επιτυχία στον συντοπίτη μας, Αρχιπύραρχο Ξενοφώντα Τσιλιμιγκάκη, ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα, ιδιαιτέρως απαιτητικά και κρίσιμα καθήκοντά του ως Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης. Η τοποθέτησή του σε μια τόσο νευραλγική θέση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση της μακρόχρονης πορείας του, και του υψηλού αισθήματος ευθύνης που τον διακρίνει.
Ο κ. Τσιλιμιγκάκης ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, απέδειξε έμπρακτα τον επαγγελματισμό, την αποτελεσματικότητα και τη βαθιά γνώση του για τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας. Η συμβολή του στη θωράκιση της πολιτικής προστασίας της περιοχής μας και στη διαχείριση κρίσιμων και απαιτητικών περιστατικών υπήρξε καθοριστική, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα τόσο στο Πυροσβεστικό Σώμα όσο και στην τοπική κοινωνία.
Εκ μέρους του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, εκφράζουμε την πλήρη στήριξή μας στο έργο του νέου Περιφερειακού Διοικητή και ευχόμαστε ολόψυχα δύναμη και υγεία, ώστε να επιτελέσει το δύσκολο και πολυσύνθετο έργο του με συνέπεια, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα».
Επίσης ο Δήμαρχος Χανίων, με αφορμή την αποστρατεία του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Γεώργιου Μαρκουλάκη, έπειτα από 35 χρόνια προσφοράς στο Πυροσβεστικό Σώμα, αναφέρει: «Με ιδιαίτερη τιμή και εκτίμηση αποχαιρετούμε από την ενεργό υπηρεσία τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Μαρκουλάκη, έναν αξιωματικό που υπηρέτησε με αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό και αυταπάρνηση το Πυροσβεστικό Σώμα. Η μακρόχρονη διαδρομή του, που σημαδεύτηκε από κρίσιμες επιχειρησιακές παρεμβάσεις και ουσιαστική συμβολή στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, αποτελεί παράδειγμα προσφοράς και ήθους.
Ως Δήμος Χανίων, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες για τη διαχρονική συνεργασία και τη σημαντική συμβολή του στην ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του φυσικού μας πλούτου. Του ευχόμαστε υγεία, δύναμη και κάθε επιτυχία στο νέο κεφάλαιο της ζωής του, με τη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία με τον ίδιο ζήλο και την ίδια υπευθυνότητα».
Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, προς τον Αρχιπύραρχο Ξενοφώντα Τσιλιμιγκάκη, με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ως Περιφερειακού Διοικητή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης.
Στην επιστολή επισημαίνεται η πολυετής εμπειρία του στο Πυροσβεστικό Σώμα και η επιτυχημένη θητεία του ως Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, στοιχεία που αποτελούν εχέγγυα για την αποτελεσματική άσκηση των νέων του καθηκόντων.
Παράλληλα, ο κ. Μαλανδράκης επαναφέρει το αίτημα του Δήμου Πλατανιά για τη σύσταση μόνιμου Πυροσβεστικού Σταθμού στα διοικητικά του όρια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:
«….Με την ευκαιρία αυτή, επαναφέρουμε το πάγιο και τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου Πλατανιά για τη σύσταση μόνιμου Πυροσβεστικού Σταθμού στον Δήμο μας, αίτημα που απορρέει από τη γεωγραφική έκταση, τη μορφολογία της περιοχής, την αυξημένη τουριστική κίνηση και τις ιδιαίτερες ανάγκες πυροπροστασίας, ιδίως κατά την αντιπυρική περίοδο, με στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού μας περιβάλλοντος…»
Ο Δήμαρχος Πλατανιά εκφράζει , κλείνοντας την επιστολή, την προσδοκία ότι το παραπάνω αίτημα θα τύχει της δέουσας προσοχής και εύχεται κάθε επιτυχία στον νέο Περιφερειακό Διοικητή στο απαιτητικό έργο που αναλαμβάνει.
Παράλληλα, ο κ. Μαλανδράκης εκφράζει τις ευχές του και τις ευχαριστίες του για τη συνεργασία προς τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Γιώργο Μαρκουλάκη, με αφορμή την αποστρατεία του λόγω συμπλήρωσης 35 ετών υπηρεσίας, αναγνωρίζοντας τη μακρόχρονη προσφορά του στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη συμβολή του στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της πολιτικής προστασίας της χώρας.
«Η τιμή της προσφοράς δεν αποστρατεύεται » αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης για την αποστρατεία του Υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Γεώργιου Μαρκουλάκη. Όπως επισημαίνει: « Η αποστρατεία σου δεν αποτελεί αποχώρηση, αλλά δικαίωση μιας μακράς, έντιμης και ουσιαστικής διαδρομής προσφοράς. Υπηρέτησες με αίσθημα καθήκοντος, με αυταπάρνηση και με βαθιά αγάπη για τον άνθρωπο, την πατρίδα και την κοινωνία. Απόστρατος πλέον, αλλά όχι απόμαχος.
Η παρακαταθήκη σου στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη δημόσια ζωή του τόπου μας παραμένει ζωντανή και ισχυρή. Σου εύχομαι υγεία, γαλήνη και τη χαρά που αξίζει σε ανθρώπους που
έδωσαν πολλά χωρίς να ζητήσουν τίποτα παραπάνω από το καθήκον τους.
Παράλληλα, ο κ. Κουκιανάκης, εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στους προαχθέντες αξιωματικούς: Αρχιπύραρχο κ. Ξενοφώντα Τσιλιμιγκάκη, που αναλαμβάνει καθήκοντα Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, και Υποστράτηγο κ. Μιχάλη Σεληνιωτάκη, που τοποθετήθηκε Συντονιστής Επιχειρήσεων Βορείου–Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
Η ανάληψη τόσο κρίσιμων και απαιτητικών ρόλων από άξιους αξιωματικούς αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για τον τόπο μας και απόδειξη ότι το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει ανθρώπους με γνώση, εμπειρία και ψυχικό σθένος. Τους εύχομαι δύναμη, καθαρή σκέψη και επιτυχία στο δύσκολο έργο τους. Η Κρήτη, το Αιγαίο και η πατρίδα ολόκληρη έχουν ανάγκη από ηγεσίες που εμπνέουν εμπιστοσύνη και αποφασιστικότητα. Ως Δήμαρχος Αποκορώνου, εκφράζω τον βαθύ σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας κοινωνίας σε όλους όσοι υπηρετούν την ασφάλεια και τη ζωή με αυταπάρνηση».
