website analysis Ματσάδο / Ετοιμάζεται να δώσει το Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ – Αντιδρά το Νορβηγικό Ινστιτούτο – Epikairo.gr

Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ ξεκαθάρισε ότι το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, να επιμεριστεί ή να ανακληθεί, μετά από δηλώσεις της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Μαρία Κορίνα Ματσάδο, η οποία άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να απονείμει το βραβείο του 2025 στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Ads Σύμφωνα με το Reuters, σε σχετική ανακοίνωση του το Ινστιτούτο υπογράμμισε ότι η απόφαση απονομής ενός Νόμπελ είναι τελική και αμετάκλητη, επικαλούμενο το καταστατικό του Ιδρύματος Νόμπελ, το οποίο δεν προβλέπει δυνατότητα ένστασης. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι οι επιτροπές απονομής δεν σχολιάζουν τις πράξεις ή τις δηλώσεις των βραβευθέντων μετά την απονομή. Ads «Από τη στιγμή που ανακοινώνεται ένα Βραβείο Νόμπελ, δεν μπορεί να ανακληθεί, να μοιραστεί ή να μεταφερθεί σε άλλο πρόσωπο», ανέφεραν την Παρασκευή η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ και το Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ, τονίζοντας ότι «η απόφαση είναι οριστική και ισχύει εσαεί». Ads Τη Δευτέρα, σε συνέντευξή της στον Σον Χάνιτι στο Fox News, η Ματσάδο δήλωσε ότι μια τέτοια απονομή προς τον Τραμπ θα αποτελούσε ένδειξη ευγνωμοσύνης του λαού της Βενεζουέλας για την απομάκρυνση του Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία, μετά την απαγωγή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα. Ads Όταν ρωτήθηκε αν έχει πράγματι προσφέρει το Νόμπελ Ειρήνης στον Τραμπ, απάντησε: «Όχι, δεν έχει συμβεί ακόμη».
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κατάκτηση του βραβείου, συνδέοντάς το κατά καιρούς με διπλωματικές επιτυχίες του, δήλωσε ότι θα αισθανόταν τιμή να το αποδεχθεί εφόσον του το πρότεινε η Ματσάδο, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.