Η ηθοποιός Τόνια Καζιάνη έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 80 ετών, αφήνοντας πίσω της μια πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη.
Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή την Τρίτη (6/1), βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο και το κοινό που την αγάπησε μέσα από δεκάδες συμμετοχές σε θέατρο, κινηματογράφο και τηλεόραση.
Η Τόνια Καζιάνη έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1966 με την ταινία «Πέντε χιλιάδες ψέμματα», αλλά η καριέρα της απογειώθηκε τη δεκαετία του ’70.
Πρωταγωνίστησε σε χαρακτηριστικές ταινίες της εποχής, όπως το «Αδέρφια μου, αλήτες, πουλιά» με τον Τόλη Βοσκόπουλο, τον «Επαναστάτη ποπολάρο» με τον Κώστα Πρέκα, «Ο μάγκας με το τρίκυκλο» (1972) και «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται» (1977).
Στο θέατρο είχε συνεχή παρουσία τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ενώ το τηλεοπτικό κοινό την αγάπησε μέσα από σειρές όπως «Φόνος χωρίς ταυτότητα», «Θανάσιμο δίλημμα» και «Καλημέρα ζωή».
Η τελευταία της τηλεοπτική εμφάνιση ήταν το 2007 στη σειρά «Τυφλόμυγα» του ΑΝΤ1.
Ήταν επίσης η τελευταία πρωταγωνίστρια της Φίνος Φιλμ, αφού έπαιξε στην τελευταία ταινία της εταιρίας παραγωγής «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» αλλά και σε πολλές ακόμη, όπως: Ο μάγκας με το τρίκυκλο, 5.000 ψέμματα, Τα χρόνια της οργής, Τρελά κορίτσια απίθανα αγόρια, Αδέλφια μου αλήτες πουλιά, Αδέξιος εραστής κ.α.
Πρωταγωνίστησε σε πολλές παραστάσεις δίπλα σε ηθοποιούς όπως ο Βασίλης Τσιβιλίκας, ο Κώστας Καρράς, η Ελένη Ερήμου, η Γωγώ Ατζολετάκη, ο Πάνος Μιχαλόπουλος, η Τζοβάνα Φραγκούλη, η Σπεράντζα Βρανά, η Ρένα Ντορ, η Μάρθα Καραγιάννη, ο Ανδρέας Ντούζος, η Χριστίνα Σύλβα, ο Νίκος Σταυρίδης, ο Αλέκος Λειβαδίτης, η Νόνικα Γαληνέα, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Γιώργος Πάντζας, η Μαίρη Βιδάλη, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, η Γκέλυ Μαυροπούλου κ.α.
Η προσωπική της ζωή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την τέχνη.
Γνώρισε τον σύζυγό της, τον ηθοποιό Γιώργο Τζώρτζη, στα γυρίσματα της ταινίας «Ένας Γερμανός στα Καλάβρυτα» το 1970.
Οι δυο τους αποτέλεσαν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του χώρου και συμπρωταγωνίστησαν στη θρυλική σειρά «Άγνωστος πόλεμος». Ο Τζώρτζης έφυγε από τη ζωή το 2019.
Μαζί απέκτησαν μια κόρη, την Ευγενία, η οποία δεν ακολούθησε τα βήματά τους στην υποκριτική.
