Οι κινεζικές Αρχές περνούν από τις προθέσεις στις πράξεις: από το 2027 απαγορεύονται οι ηλεκτρικές, αναδιπλούμενες χειρολαβές θυρών.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που θα τεθεί σε ισχύ από το 2027, όλα τα επιβατικά αυτοκίνητα κάτω των 3,5 τόνων θα πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν εσωτερικές και εξωτερικές χειρολαβές με μηχανική λειτουργία. Με απλά λόγια, οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγουν ακόμη και χωρίς ρεύμα ή σε περίπτωση σοβαρής παραμόρφωσης του αμαξώματος.
Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αναδιπλούμενες, ηλεκτρικά ελεγχόμενες χειρολαβές που έχουν γίνει σήμα κατατεθέν μοντέλων όπως τα Tesla Model S, Model 3 και Model Y, αλλά και κινεζικών EV όπως το BYD Seal και το Xiaomi SU7. Παρότι προβάλλονται ως λύση για καλύτερη αεροδυναμική και ελαφρώς αυξημένη αυτονομία, στην πράξη τα οφέλη είναι περιορισμένα, ενώ οι κίνδυνοι αποδείχθηκαν πραγματικοί.
Χαρακτηριστικές είναι οι πρόσφατες υποθέσεις θανατηφόρων δυστυχημάτων σε πόλεις όπως το Chengdu και το Tongling, όπου οι πόρτες δεν άνοιξαν μετά τη διακοπή ρεύματος, καθυστερώντας μοιραία τον απεγκλωβισμό. Σε ορισμένα μοντέλα, μάλιστα, η μηχανική εφεδρική λαβή στο εσωτερικό δεν είναι άμεσα ορατή ή εύκολα προσβάσιμη.
Η εξέλιξη αυτή, την οποία είχαμε αναδείξει ήδη από τον Σεπτέμβριο ως επικείμενη πρόθεση των κινεζικών Αρχών, δεν αφορά μόνο την εγχώρια αγορά. Καθώς η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων παγκοσμίως, οι αλλαγές αναμένεται να περάσουν και στα μοντέλα που προορίζονται για την Ευρώπη και τις υπόλοιπες αγορές.
Με λίγα λόγια, η εποχή όπου ο σχεδιασμός και το «clean look» υπερίσχυαν της λειτουργικότητας φαίνεται να τελειώνει. Η ασφάλεια μπαίνει ξανά πρώτη – ακόμη κι αν αυτό σημαίνει το τέλος μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες τάσεις του σύγχρονου automotive design.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Σαρωτικοί έλεγχοι αλκοτέστ σε όλη την Αττική (+video)
Ασφάλεια αυτοκινήτου σε δόσεις με χρεωστική: Γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια
Τα πιο δημοφιλή Peugeot με νέες εκδόσεις και πιο προσιτές τιμές
