website analysis Αποφασισμένοι οι αγρότες να κόψουν την Ελλάδα στη μέση – Κλείνουν και τα δύο ρεύματα στα Μάλγαρα – Epikairo.gr

Αποφασισμένοι να κόψουν την Ελλάδα στα δύο είναι οι αγρότες, οι οποίοι από σήμερα Δευτέρα, εκτός από τις εθνικές οδούς, κλείνουν και τους παραδρόμους, παραλύοντας επί ώρες την κυκλοφορία.

Σήμερα στις 16:00 πραγματοποιείται νέα δράση στη Νίκαια, με αποκλεισμό παρακαμπτήριων δρόμων ενώ από την Τρίτη δίνεται στην κυκλοφορία η αερογέφυρα πάνω από το μπλόκο της Νίκαια.

Οι αγρότες αναμένεται να μπουν με τα τρακτέρ τους στην πόλη της Λάρισα. Με τη συγκεκριμένη δράση, αποσκοπούν στο να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσουν λύσεις στα βασικά αιτήματά τους για να κάτσουν στο τραπέζι στο διαλόγου.

Μετά τη σημερινή κινητοποίηση που θα ξεκινήσει στις 16:00 οι αγρότες θα κατευθυνθούν στο κέντρο της Λάρισας όπου θα ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά με τα αιτήματά τους.

Στα Μάλγαρα, ο σχεδιασμός των αγροτών προβλέπει κλείσιμο και των δύο ρευμάτων της εθνικής οδού τη Δευτέρα, με επαναλειτουργία την Τρίτη για τη διευκόλυνση των εκδρομέων.

Παράλληλα, 18 μπλόκα της ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση υπό προϋποθέσεις, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και από άλλα μπλόκα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μπλόκα πανελλαδικά ανέρχονται σε 57, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο πανελλαδικής σύσκεψης το Σάββατο, είτε στα Μάλγαρα είτε στη Νίκαια.

Αγροτικές κινητοποιήσεις: «Ωρίμασαν οι συνθήκες για διάλογο με την κυβέρνηση» – Η συνάντηση 18 μπλόκων στην Επανομή Θεσσαλονίκης

Κλιμακώνουν τον αγώνας τους στο μπλόκο Φιλώτα Αμυνταίου – Στο πλευρό τους και οι οδηγοί ταξί

Με δίωρο κλείσιμο του οδικού δικτύου Φλώρινας-Κοζάνης μέσω Φιλώτα στις 2 το μεσημέρι με 4 το απόγευμα, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα Δευτέρα -29 Δεκεμβρίου- αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι στο μπλόκο του κόμβου του Φιλώτα Αμυνταίου Φλώρινας. Την ίδια ώρα, θα παρευρεθεί και ο σύλλογος «Μακεδονία» των ταξί Αμυνταίου με τα οχήματά τους, δείχνοντας και έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Την Τρίτη 30/12 στις 11:00 θα κάνουν συμβολική πορεία με τρακτέρ στο κέντρο της Πτολεμαΐδας και θα γνωστοποιήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας.

Την Τετάρτη, Παραμονή Πρωτοχρονιάς στις 17:00 θα γίνει γλέντι στο μπλόκο, το οποίο διοργανώνουν ως συμπαράσταση τα εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία της περιοχής (ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ,ΣΕΕΕΝ, ιδιωτικών υπαλλήλων Πτολεμαΐδας, ΟΓΕ και Σύλλογος Α.μ.ε. Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ΠΔΜ).

Σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στο Μαρτίνο Φθιώτιδας, καθώς η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Από νωρίς το πρωί, περίπου από τις 11:00 έως τις 13:00, σημειώθηκε έντονη ταλαιπωρία τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο της Εθνικής, με αποτέλεσμα η κίνηση να διακόπτεται και να δημιουργείται συμφόρηση στη γέφυρα του μπλόκου. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και αυτή τη στιγμή, με τις καθυστερήσεις για τους οδηγούς να ξεπερνούν την 1 ώρα και την κίνηση να διεξάγεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Στο σημείο του Μαρτίνου, τα αυτοκίνητα που εκτρέπονται από την Εθνική Οδό και εκείνα που χρησιμοποιούν την παρακαμπτήρια οδό καταφθάνουν συνεχώς από Θεσσαλονίκη, αλλά η κυκλοφορία παραμένει περιορισμένη. Οι αγρότες στα μπλόκα παραμένουν αμετακίνητοι, ενώ εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Οι οδηγοί καλούνται να προγραμματίσουν προσεκτικά τα δρομολόγιά τους και να ενημερώνονται για την κίνηση, καθώς η ταλαιπωρία στο Μαρτίνο αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετή ώρα.

Στις Αφίδνες, αγρότες των γύρω περιοχών έχουν σηκώσει τις μπάρες των διοδίων και τα αυτοκίνητα περνούν ελεύθερα.

Παράλληλα, προαναγγέλλουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να συνεδριάσουν και αυτοί τις επόμενες ημέρες.

Οι αγρότες μοίρασαν φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς, πολλοί από τους οποίους ανταποκρίθηκαν, δηλώνοντας τη στήριξή τους.

Με νέα κινητοποίηση στην Καλαμάτα ξεκινά η ερχόμενη εβδομάδα για τους αγρότες της Μεσσηνίας. Για τη Δευτέρα αποφασίστηκε Μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει από το μπλόκο της Θουρίας θα καταλήξει στο κτίριο της ΔΟΥ Καλαμάτας. 

Σύμφωνα επίσης, με απόφαση της χθεσινής συνέλευσης, το μπλόκο της Μεσσηνίας κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις του, ακολουθώντας την απόφαση του πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των Αγροτών. Οι μορφές των κινητοποιήσεων θα αποφασιστούν στις συνελεύσεις των επόμενων ημερών, ενώ εκφράστηκε ομόφωνα η άποψη για ανυποχώρητο αγώνα μέχρι την ανταπόκριση της κυβέρνησης στα αιτήματα τους από την κυβέρνηση. 

Το μπλόκο της Θουρίας μετρά πλέον δύο εβδομάδες και τις τελευταίες μέρες αυξάνεται η συμμετοχή των αγροτών, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές του νομού η συγκομιδή της ελιάς είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Ενθαρρυντική εξέλιξη χαρακτηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τη διάθεση πολλών εκπροσώπων των αγροτικών κινητοποιήσεων να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου ενώ καλεί και τους υπόλοιπους να αφήσουν στην άκρη τη λογική της στείρας αντιπαράθεσης. Μάλιστα, όπως σημειώνει η κυβέρνηση έχει προτάξει τον διάλογο και έχει δείξει ειλικρινή διάθεση από την αρχή των κινητοποιήσεων.

«Ο ειλικρινής διάλογος –και μόνο αυτός- θα φέρει τις λύσεις», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και ο Παύλος Μαρινάκης στρέφει τους προβολείς στα τεκμήρια της ειλικρινούς διάθεσης της για διάλογο, πέραν της πρόσκλησης του ίδιου του Πρωθυπουργού με συγκεκριμένη ημέρα και ώρα, αλλά και μέσα από το πλαίσιο που τέθηκε προ ημερών, με το οποίο:

-ικανοποιήθηκε η συντριπτική πλειονότητα των αιτημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων, σε συνέχεια

-σε συνέχεια μέτρων στήριξης που έχουν υλοποιηθεί επιλύοντας διαχρονικά αιτήματα του πρωτογενούς τομέα, ενώ

-οι πληρωμές προχωράνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει.

Κι όπως υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκης, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι εκπρόσωποι των μπλόκων αντιλαμβάνονται την ανάγκη για προσέλευση στο τραπέζι του διαλόγου:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως: «Πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη. Είναι κρίσιμο να το αντιληφθούν αυτό όσοι ακόμα αρνούνται τον διάλογο, αφήνοντας στην άκρη την παρωχημένη λογική της στείρας αντιπαράθεσης, που έχει δοκιμάσει κατά πολύ τις αντοχές της κοινωνίας».