website analysis Ζελένσκι / «H διασφάλιση της ειρήνης εξαρτάται από τους εταίρους μας» – Τα βλέμματα στη συνάντηση με τον Τραμπ – Epikairo.gr

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι το Κίεβο κάνει τα πάντα για να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, αλλά ότι τελικά η διασφάλιση της ειρήνης εξαρτάται από τους εταίρους του, την ώρα που τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

«Αυτές είναι μερικές από τις πιο έντονες διπλωματικά ημέρες του χρόνου και πολλά μπορούν να επιλυθούν πριν από το νέο έτος και κάνουμε τα πάντα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αν θα προκύψουν αποφάσεις εξαρτάται από τους εταίρους μας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram ενόψει των προγραμματισμένων συνομιλιών του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι εταίροι της Ουκρανίας θα πρέπει να αυξήσουν την πίεση προς τη Μόσχα «ώστε οι Ρώσοι να αισθανθούν τις επιπτώσεις από την ίδια την επιθετικότητά τους».

Ο Ζελένσκι και η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασαν στη Φλόριντα αργά το Σάββατο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Σεργκέι Κισλίτσα, στο X.

«Καλησπέρα, Φλόριντα!», έγραψε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με μια φωτογραφία ενός αεροσκάφους που φέρει το επώνυμο του προέδρου των ΗΠΑ στην άτρακτο.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα επιμείνει στην παραχώρηση ολόκληρου του Ντονμπάς, ακόμη και περιοχών που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αντιταχθεί σε άλλα μέρη της τελευταίας πρότασης, δημιουργώντας αμφιβολίες για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα αποδεχτεί ό,τι και αν προκύψει από τις συνομιλίες της Κυριακής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε στο Axios την Παρασκευή ότι εξακολουθεί να ελπίζει πως θα «μετριάσει» την πρόταση των ΗΠΑ για πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς. Σε αντίθετη περίπτωση, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ολόκληρο το σχέδιο των 20 σημείων θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Το Axios ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν το δημοψήφισμα ως ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και ένα σημάδι ότι δεν αποκλείει πλέον εδαφικές παραχωρήσεις, αν και είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια 60ήμερη εκεχειρία για να επιτρέψει στην Ουκρανία να προετοιμαστεί και να διεξαγάγει μια τέτοια ψηφοφορία.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Ουκρανοί ψηφοφόροι ενδέχεται επίσης να απορρίψουν το σχέδιο.

Η συνάντηση του Ζελένσκι με τον Τραμπ έρχεται μετά από εβδομάδες διπλωματικών προσπαθειών.

Οι Ευρωπαίοι, αν και κατά καιρούς αποκομμένοι από τον κύκλο του Τραμπ, έχουν εντείνει τις προσπάθειες να σκιαγραφήσουν το περίγραμμα μιας μεταπολεμικής εγγύησης ασφάλειας για το Κίεβο, η οποία θα υποστηριχθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον έχουν συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα, και ο Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι το σχέδιο των 20 σημείων έχει ολοκληρωθεί κατά 90%. Ωστόσο, το ζήτημα του ποια εδάφη, εάν κάποια, θα παραχωρηθούν στη Ρωσία παραμένει άλυτο.

Ενώ η Μόσχα επιμένει να καταλάβει όλο το Ντονμπάς, το Κίεβο θέλει ο χάρτης να παγώσει στις τρέχουσες γραμμές του μετώπου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επιδιώκοντας έναν συμβιβασμό, έχουν προτείνει μια ελεύθερη οικονομική ζώνη εάν η Ουκρανία αποχωρήσει από την περιοχή, αν και παραμένει ασαφές πώς θα λειτουργήσει αυτή η ζώνη στην πράξη.

Ο Ζελένσκι, του οποίου οι προηγούμενες συναντήσεις με τον Τραμπ δεν ήταν πάντα ομαλές, ανησυχεί, μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους του, ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ξεπουλήσει την Ουκρανία και να αφήσει τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να πληρώσουν τον λογαριασμό για την υποστήριξη ενός κατεστραμμένου κράτους, αφού οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν 12 έως 17 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους την ημέρα, το 2025.

Η Ρωσία ελέγχει ολόκληρη την Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, και από την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια έχει ελέγξει περίπου το 12% του εδάφους της, συμπεριλαμβανομένου περίπου του 90% του Ντονμπάς, του 75% των περιοχών Ζαπορίζια και Χερσώνα, και τμήματα των περιοχών Χάρκοβο, Σούμι, Νικολάιφ και Ντνιεπροπετρόφσκ, σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις.

Ο Πούτιν δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι πιστεύει πως μια ειρηνευτική συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται στους όρους που έθεσε το 2024: την αποχώρηση της Ουκρανίας από όλες τις περιοχές Ντονμπάς, Ζαπορίζια και Χερσώνα και την επίσημη αποκήρυξη του Κιέβου από τον στόχο του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Το σχέδιο των 20 σημείων προέκυψε από το σχέδιο των 28 σημείων , το οποίο με τη σειρά του προέκυψε από συνομιλίες μεταξύ του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ, του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και του ειδικού απεσταλμένου της Ρωσίας Κίριλ Ντμίτριεφ, και το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Νοέμβριο.

Οι επακόλουθες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών αξιωματούχων και Αμερικανών διαπραγματευτών κατέληξαν στο σχέδιο των 20 σημείων, το οποίο είναι πιο φιλικό προς το Κίεβο.