Χρειάζονται 200.000 ευρώ για να λειτουργήσει ξανά το κτίριο – Ποιος φορέας ενδέχεται να καλύψει το κόστος με αντάλλαγμα την παραχώρηση χώρων
Τη μεταφορά της τεχνικής υπηρεσίας και της πολεοδομίας του δήμου Αλεξανδρούπολης στον «Μύλο Μασούρα» επιδιώκει η δημοτική αρχή, σύμφωνα με όσα είπε στη συνεδρίαση «λογοδοσίας», ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Γιάννης Ζαμπούκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ορεστιάδας, όπως τόνισε ο κ. Ζαμπούκης, ο «Μύλος Μασούρα» εκκενώθηκε προ 4-5 ετών λόγω έλλειψης συστημάτων πυρασφάλειας στους ορόφους του και έκτοτε χρησιμοποιείται μόνον το ισόγειο, ως αποθηκευτικός χώρος βιβλίων αλλά και για τη στέγαση της Λέσχης Αλεξανδρουπολιτών και της Φιλαρμονικής του δήμου.
Το κόστος εγκατάστασης των συστημάτων πυρασφάλειας στους ορόφους, μαζί με την αλλαγή των εσωτερικών κουφωμάτων και της κεντρικής θέρμανσης, που κρίνονται αναγκαία για να λειτουργήσει όλο το κτίριο, ανέρχεται σε 200.000 ευρώ περίπου, και όπως εξήγησε ο κ. Ζαμπούκης, ο δήμος αναμένει την απάντηση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, για το εάν θα αναλάβει το κόστος των εργασιών αυτών, με αντάλλαγμα να του παραχωρηθούν χώροι για την έναρξη δραστηριότητάς του στην Αλεξανδρούπολη.
«Το ΕΚΕΤΑ εκδήλωσε ενδιαφέρον, το είδαν οι μηχανικοί του, η πρότασή μας είναι να συμψηφιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί τα μισθώματα που θα πρέπει να καταβάλλει για τους χώρους που θα χρησιμοποιήσει, με το ποσό που θα διαθέσει για τις εργασίες αποκατάστασης», εξήγησε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, προσθέτοντας ότι «οι υπόλοιποι χώροι των τριών ορόφων του Μύλου Μασούρα, σχεδιάζεται να στεγάσουν την τεχνική υπηρεσία και την πολεοδομία του δήμου, «σε έναν χώρο που στο πίσω μέρος έχει πάρκινγκ και έχει και στάση λεωφορείου, για να εξυπηρετείται η πρόσβαση», όπως σημείωσε ο κ. Ζαμπούκης.
Στο ερώτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη λειτουργία της δημοτικής πινακοθήκης, ο κ. Ζαμπούκης τόνισε πως «παρελήφθη άρον άρον το 2019, πριν τις εκλογές. Το κτίριο, την περίοδο του covid έμεινε κλειστό και έχει βγάλει πολλά προβλήματα: μαζεύει νερά, όπως δείχνουν οι αυτοψίες, και το υπόγειο και μέρος των τουαλετών έχει πάρα πολλή υγρασία. Χρειάζονται περίπου 20.000-30.000 ευρώ για την αποκατάσταση, ώστε να καταστεί ένας εκθεσιακός χώρος έργων τέχνης.
Έχει προσληφθεί μία εικαστικός, που απλά, ανεπίσημα, ανοίγει τις πρωινές ώρες την πινακοθήκη, και προσπαθούμε να προσλάβουμε δύο εξειδικευμένες υπαλλήλους-κανονικά απαιτούνται τρεις για να λειτουργεί η πινακοθήκη από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.
Πιστεύαμε ότι μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας θα μπορούσαν να κάνουμε τις προσλήψεις, όμως η Αποκεντρωμένη έχει απορρίψει αντίστοιχα αιτήματα άλλου δήμου.
Έχουμε απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και ζητάμε συνεχώς αυτό το προσωπικό, γιατί είναι αδύνατο να λειτουργήσει κανονικά μία δημοτική πινακοθήκη χωρίς τις προσλήψεις αυτές».
