Ο Αλεξανδρουπολίτης Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στα 200μ πρόσθιο στην πρώτη ημέρα του Κυπέλλου!
Ρεκόρ, μετάλλια και πολλά χαμόγελα είχε το Πανελλήνιο Χειμερινό Κύπελλο Κολύμβησης που φιλοξενήθηκε από τις 19 έως τις 21 Δεκεμβρίου 2025 στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης».
Για μια ακόμη φορά η Αλεξανδρούπολη βρέθηκε στο επίκεντρο της ελληνικής κολύμβησης, υποδεχόμενη κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες από όλη τη χώρα, σε μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου και ιδιαίτερης σημασίας.
Όπως συνέβη και σχεδόν ένα χρόνο πριν στα προκριματικά του World Cup υδατοσφαίρισης των γυναικών, ο κόσμος της Αλεξανδρούπολης κατέκλυσε το Δημοτικό Κολυμβητήριο «Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης» της πόλης για να παρακολουθήσει αυτή τη φορά το Πανελλήνιο Χειμερινό Κύπελλο Κολύμβησης ανοικτής κατηγορίας Ανδρών – Γυναικών (OPEN) και Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών (Κ19/23) «2025-26».
Και οι συμμετέχοντες αποζημίωσαν και με το παραπάνω μικρούς και μεγάλους με εξαιρετικές κούρσες, έντονο συναγωνισμό και ρεκόρ. Εξαιρετική ατμόσφαιρα και οι αθλητές/τριες έμειναν πολύ ικανοποιημένοι από αυτή, τη φιλοξενία και τη διοργάνωση.
Ο Απόστολος Χρήστου έκανε το καλύτερο δώρο στην μικρή Ελένη, κολυμβήτρια του ΝΟΑ και εθελόντρια στη διοργάνωση, καθώς μετά τη selfie που του ζήτησε και έβγαλαν, της χάρισε το χρυσό μετάλλιο του από τα100μ ύπτιο.
Πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων και νέων ανδρών στα 200μ πρόσθιο ο Ντούμας
Μέσα στο…σπίτι του ο Ευάγγελος-Εφραίμ Ντούμας σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων στα 200μ πρόσθιο στην πρώτη ημέρα του Πανελλήνιου Χειμερινού Κυπέλλου Κολύμβησης ανοικτής κατηγορίας Ανδρών – Γυναικών (OPEN) και Νέων Ανδρών – Νέων Γυναικών (Κ19/23) «2025-26».
Ο 17χρονος πρωταθλητής του Ολυμπιακού νίκησε με 2:11.00 που αποτελεί πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων (το είχε ο ίδιος με 2:11.99 από τις 4/5/2025) και νέων ανδρών (το είχε ο Μάριος Ζαφειρόπουλος με 2:11.37 από τις 27/6/2025 στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σαμορίν): «Είμαι πολύ χαρούμενος για το πανελλήνιο ρεκόρ. Ήταν μία πολύ όμορφη κούρσα για μένα καθώς επέστρεψα στα γρήγορα 200αρια μετά από αρκετούς μήνες και νιώθω πολύ χαρούμενος που είμαι πίσω γιατί είναι δύσκολα και τα 200μ. και νιώθω ότι οι κόποι αυτής της χρονιάς ανταμείβονται. Στόχους στους επόμενους αγώνες της διοργάνωσης να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να κυνηγήσω τα ατομικά μου ρεκόρ», τόνισε ο Ντούμας.
Στο ίδιο αγώνισμα των γυναικών νίκησε η Κωνσταντίνα Γκόβαρη (ΑΟ Ωκεανός) 2:29.05 και τόνισε: «Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη με την απόδοση μου, μου άρεσε πάρα πολύ η κούρσα, την ευχαριστήθηκα, μπήκα εξαρχής με δύναμη και κράτησε αυτό και μου άρεσε πολύ. Θα πω πως το περίμενα λίγο καθώς είχα κάνει καλές προπονήσεις και ήταν θέμα χρόνου να βγει ένας χρόνος κάτω από 2:30 που ήταν και ο στόχος μου. Στους επόμενους αγώνες θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ για να βελτιώσω τα ατομικά μου ρεκόρ. Το κλίμα στη διοργάνωση μου αρέσει πολύ, είναι πολύ όμορφα».
Στα 1500μ ελεύθερο των ανδρών επικράτησε ο Δημήτρης Μάρκος (ΠΑΟΚ) με χρόνο 15:18.19 μετά από συγκλονιστική μονομαχία με τον 16χρονο Κωνσταντή Χουρδάκη (Ολυμπιακός) που ήταν μπροστά μέχρι τα 1450μ και τερμάτισε δεύτερος με νέο πανελλήνιο ρεκόρ παίδων 15:18.58 (ένας άλλος κρητικός, ο Βασίλης Κακουλάκης είχε 15:30.31 από τις 3/12/2023). Ο Δημήτρης Μάρκος νίκησε και στα 200μ ελεύθερο με 1:47.45 και ανέφερε: «Ήταν μία ωραία κούρσα, μου άρεσε ο χρόνος και το πώς αυτή εξελίχθηκε. Προσπαθώ και θέλω να περνάω πιο γρήγορα το πρώτο 100αρι και μετά το δεύτερο στη σωστή στιγμή θα έρθει και αυτό αλλά πρέπει να το κυνηγάω σε κάθε κούρσα για να το πετύχω κάποια στιγμή και θα το πετύχω. Οι συνθήκες είναι εξαιρετικές εδώ στην Αλεξανδρούπολη, έχω άλλα τρία αγωνίσματα και θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και θα προσπαθήσω να δουλέψω πράγματα που θέλω να βγάλω στις μεγάλες διοργανώσεις που έρχονται».
Ο Κωνσταντής Χουρδάκης που έπιασε το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων του Μονάχου επεσήμανε: «Ήταν η καλύτερη κούρσα που έχω κάνει. Είχα πάρα πολύ καλό ανταγωνισμό, ειδικά με έναν αθλητή τέτοιου επιπέδου (σ.σ. Μάρκος), είμαι πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα, για τον τερματισμό που βρέθηκα πολύ κοντά του. Αυτό με κάνει να σκέφτομαι πως το μέλλον έχει και άλλα πράγματα να δώσει».
Στα 200μ ελεύθερο των γυναικών επικράτησε η Άρτεμις Βασιλάκη (ΑΟ Τρίτωνας Ηρακλείου) με ατομικό ρεκόρ 2:01.11.
O Απόστολος Σίσκος (ΑΑ Αστέρια) ήταν ο πιο γρήγορος στον τελικό των 200μ ύπτιο και τερμάτισε σε 1:56.71, πιάνοντας το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Παρίσι (31 Ιουλίου – 16 Αυγούστου 2026).
Στις γυναίκες επικράτησε η Ελένη Αντωνιάδου (ΠΑΟΚ) σε 2:16.28: «Η κούρσα μου άρεσε πάρα πολύ. Ήμουν προπονημένη γι’ αυτούς τους χρόνους και τα περάσματα που έκανα. Θέλω να κατεβάσω κι άλλο τους χρόνους τους επόμενους αγώνες. Μου αρέσει πολύ η διοργάνωση γιατί συμμετέχουν μεγάλοι αθλητές και μου δίνουν κίνητρο για να τους φτάσω. Η Αλεξανδρούπολη μου άρεσε ακόμη περισσότερο φέτος και το κολυμβητήριο είναι τέλειο γιατί είναι μεγάλο», τόνισε.
Στα 50μ πεταλούδα νίκησε ο Στέργιος-Μάριος Μπίλας (Ολυμπιακός) σε 23.30, έπιασε και αυτός το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Παρίσι (31 Ιουλίου – 16 Αυγούστου 2026) και παραδέχθηκε πώς ήταν «Πολύ γρήγορη κούρσα, είμαι πολύ ικανοποιημένος, τα 35 μέτρα ήταν άριστα. Έκανα ένα λάθος στον τερματισμό, κόλλησα ανάμεσα σε δύο χεριές και επέλεξα να γλιστρήσω».
Στις γυναίκες επικράτησε η Γεωργία Δαμασιώτη (ΑΟΠ Φαλήρου) σε 26.81: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω κάνει πολύ καλή προετοιμασία γιατί δεν είναι το αγώνισμα μου αλλά θεωρώ πως έκανα δύο καλές κούρσες σήμερα με κάποια λάθη, τα οποία όμως τα βλέπω ως κάτι θετικό αφού σημαίνει πως έχω περιθώρια βελτίωσης», είπε. Ακυρώθηκε η Άννα Ντουντουνάκη (Παναθηναϊκός) λόγω άκυρης εκκίνησης.
Η Γεωργία Μακρή (ΚΟ Περιστερίου) κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 1500μ ελεύθερο με επίδοση 16:41.33 και δήλωσε πως «Είμαι χαρούμενη για την 1η θέση και για τον χρόνο που είναι κοντά στο ρεκόρ μου, παρ’ όλα αυτά θεωρώ πως μπορώ να πάω πιο κάτω αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα και ελπίζω για καλύτερα πράγματα. Είναι πρώτη μου φορά στην Αλεξανδρούπολη, είναι υπέροχες οι συνθήκες και ελπίζω για το καλύτερο και στους επόμενους αγώνες».
Ο ΑΟ Παλαιού Φαλήρου (τέσσερα κύπελλα) και ο Ολυμπιακός (δυο κύπελλα), κατέκτησαν τους ομαδικούς τίτλους-πρωταθλήματα του Πανελλήνιου Χειμερινού Κυπέλλου Κολύμβησης.
Ο ΑΟ Παλαιού Φαλήρου πρώτευσε στη Βαθμολογία Γυναικών με 479 βαθμούς, στη Γενική Βαθμολογία Νέων Ανδρών-Νέων Γυναικών με 878,50, στην Νέων Ανδρών με 456,50 και την Νέων Γυναικών με 422β.
Ο Ολυμπιακός πρώτευσε στην Γενική βαθμολογία Ανδρών-Γυναικών με 1029 βαθμούς, και στη Ανδρών με 581β.
Καλύτερος αθλητής στην κατηγορία Ανδρών αναδείχθηκε ο Απόστολος Χρήστου (53.17 στα 100μ ύπτιο) και στην Νέων Ανδρών ο Απόστολος Σίσκος (1:56.71 στα 200μ ύπτιο).
Καλύτερη αθλήτρια στην κατηγορία Γυναικών αναδείχθηκε η Άννα Ντουντουνάκη (57.58 στα 100μ πεταλούδα) και στην Νέων Γυναικών η Γεωργία Δαμασιώτη (57.78 στα 100μ πεταλούδα).
