website analysis Πούτιν / Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – «Ληστές» οι Ευρωπαίοι – Epikairo.gr

Την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, μιλώντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την στάση της ΕΕ αλλά και την γενικότερη αντίληψη του Κρεμλίνου. Ads Αρχικά, υποστήριξε πως δεν πιστεύει πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ αντιθέτως η Ρωσία είναι «έτοιμη και πρόθυμη» να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με βάση τις αρχές που παρουσίασε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το 2024.
Διαβάστε επίσης: Politico / Η Σύνοδος Κορυφής, οι συγκρούσεις και η απροθυμία της ΕΕ να πληρώσει για την Ουκρανία
Ο Πούτιν αναφερόταν σε ομιλία που είχε κάνει πριν 18 μήνες στην οποία είχε ζητήσει από το Κίεβο να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να αποσύρει τα ουκρανικά στρατεύματα από τις τέσσερες επαρχίες που ελέγχει εν μέρει η Ρωσία και επιδιώκει να τις προσαρτήσει. Ads Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα εδαφικά κέρδη που σημειώνει τον τελευταίο καιρό ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι «προελαύνει σε όλα τα μέτωπα».
«Τα στρατεύματά μας προελαύνουν σε όλη τη γραμμή του μετώπου (…) ο εχθρός υποχωρεί προς όλες τις κατευθύνσεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν θεωρούμε ότι είμαστε υπεύθυνοι για τον θάνατο ανθρώπων διότι δεν ξεκινήσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο», σημείωσε μάλιστα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στο Κίεβο.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε επίσης ότι η χρήση των ρωσικών παγωμένων περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας «θα είχε σοβαρές επιπτώσεις», την ώρα που η χθεσινή σύνοδος των 27 χωρών μελών της ΕΕ δεν κατέληξε σε συμφωνία για το θέμα.
«Είναι ληστεία. Αλλά γιατί δεν είναι δυνατόν να διαπραχθεί αυτή η ληστεία; Επειδή οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για τους ληστές», τόνισε ο Πούτιν στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

Ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Μόσχα θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στα δικαστήρια, σημειώνοντας πως η Ευρώπη «αργά ή γρήγορα θα πρέπει να επιστρέψει ό,τι κλέβει».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν επαίνεσε τις «σοβαρές προσπάθειες του Τραμπ για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», ενώ υπογράμμισε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είναι «ειλικρινής» σε αυτές τις προσπάθειες. «Η μπάλα βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο γήπεδο των δυτικών λεγόμενων αντιπάλων μας, του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου και… των Ευρωπαίων χορηγών του», τόνισε ακόμη, δηλώνοντας έτοιμος να διαπραγματευθεί και να τερματίσει την σύγκρουση με ειρηνικά μέσα.