Η καταγγελία για επίθεση εις βάρος δημοσιογράφου στο Στρασβούργο έθεσε σε άμεση δοκιμασία τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας μέσα σε λίγες ώρες στην απομάκρυνση του Νίκου Παππά από την ευρωομάδα και στην εκκίνηση της διαδικασίας διαγραφής του.
Υπό την πίεση που δημιουργούσαν τα γεγονότα, το εύλογο σφυροκόπημα του Τύπου και η αναμενόμενη αντίδραση από την κυβέρνηση, η Κουμουνδούρου κινήθηκε άμεσα, οδηγούμενη μέσα σε λίγες ώρες στην απομάκρυνση του Νίκου Παππά από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το τηλεφώνημα του επικεφαλής της ευρωομάδας Κώστα Αρβανίτη προς τον Σωκράτη Φάμελλο, η σύσκεψη που ακολούθησε και η εισήγηση για την ενεργοποίηση των πειθαρχικών διαδικασιών αποτυπώνουν το παρασκήνιο της απόφασης.
ΣΥΡΙΖΑ: Η διαδικασία διαγραφής του Νίκου Παππά μετά την καταγγελία για χειροδικία στο Στρασβούργο
Μόλις έγινε γνωστή η καταγγελία για επίθεση εις βάρος δημοσιογράφου στο Στρασβούργο, ο Κώστας Αρβανίτης ζήτησε να ενημερωθεί απευθείας από τον ίδιο τον Νίκο Παππά για όσα είχαν συμβεί. Στη συνέχεια ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, με τον οποίο υπήρξε άμεση επικοινωνία για την αποτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακολούθησε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες της ηγεσίας, στην οποία εξετάστηκαν τόσο τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης όσο και οι πολιτικές της προεκτάσεις.
Μετά τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισηγήθηκε την απομάκρυνση του Νίκου Παππά από την ευρωομάδα του κόμματος και την έναρξη της διαδικασίας διαγραφής του μέσω της Επιτροπής Δεοντολογίας. Το σκεπτικό της απόφασης, όπως μεταφέρεται από κομματικές πηγές, στηρίχθηκε στο ότι η ουσία της καταγγελίας για χειροδικία εις βάρος δημοσιογράφου δεν διαψεύστηκε, ενώ υπογραμμίστηκε πως τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
Μετά τις αποφάσεις αυτές και την επίσημη απομάκρυνσή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, κινήθηκε και η διαδικασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Αριστεράς, με την πολιτική ομάδα της Left να εκκινεί τις προβλεπόμενες διαδικασίες για τη διαγραφή του Νίκου Παππά από τις τάξεις της.
Ο Πολάκης διαφώνησε με τη διαγραφή -Το χρονικό του επεισοδίου στο Στρασβούργο
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διαφωνία του Παύλου Πολάκη με τη διαγραφή. Πηγές από την Κουμουνδούρου διέψευσαν ότι υπήρξε τέτοια αντίδραση, επισημαίνοντας πως ο κ. Πολάκης ζήτησε απλώς να ενημερωθεί για τις συνθήκες του περιστατικού, χωρίς να διατυπώσει αντίρρηση επί των αποφάσεων που ελήφθησαν.
Του παρασκηνίου είχαν προηγηθεί, φυσικά, τα γεγονότα που σόκαραν σε μεγάλο βαθμό τον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και την κοινή γνώμη εν γένει. Το επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, εκτός των χώρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μπαρ του Στρασβούργου, όπου βρίσκονταν μέλη της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής, καθώς και ο ευρωβουλευτής με συνεργάτες του. Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στη μήνυση που κατέθεσε στις γαλλικές αρχές ο δημοσιογράφος του News 24/7 Νίκος Γιαννόπουλος, προηγήθηκε λεκτική αντιπαράθεση, η οποία εξελίχθηκε σε σωματική επίθεση. Όπως καταγγέλλεται, ο Νίκος Παππάς επιχείρησε απρόκλητα να του βάλει τρικλοποδιά και στη συνέχεια φέρεται να του κατάφερε γροθιές στο κεφάλι, την ώρα που ο δημοσιογράφος απομακρυνόταν από τον χώρο.
«Αναίτια η επίθεση», λέει ο Γιαννόπουλος -Υπό διερεύνηση η υπόθεση
Ο Νίκος Γιαννόπουλος περιγράφει την επίθεση ως αναίτια, χωρίς να έχει προηγηθεί άλλο περιστατικό εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν είχε δεχθεί και απειλές από τον ίδιο ευρωβουλευτή, την περίοδο που εκείνος ήταν επαγγελματίας καλαθοσφαιριστής και ο δημοσιογράφος κάλυπτε το αθλητικό ρεπορτάζ.
Μετά το περιστατικό, ο δημοσιογράφος ενημέρωσε τους συναδέλφους του και προχώρησε άμεσα στις προβλεπόμενες νομικές ενέργειες. Η μήνυση κατατέθηκε στην Αστυνομική Διοίκηση της Αλσατίας και περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή των γεγονότων, καθώς και καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων. Η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες γαλλικές αρχές, οι οποίες καλούνται να αξιολογήσουν τα πραγματικά περιστατικά και τις τυχόν ποινικές ευθύνες, ενώ έχει κινηθεί και η αυτόφωρη διαδικασία.
Η αντίδραση του Παππά, ο οποίος συμμετείχε κανονικά στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου
Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς, σε ανάρτησή του, έκανε λόγο για «λάθος αντίδραση» από μέρους του, αποφεύγοντας να δώσει λεπτομέρειες για το περιστατικό. Στο ίδιο κείμενο άφησε υπονοούμενα για την κατάσταση στην οποία, κατά την εκτίμησή του, βρισκόταν ο δημοσιογράφος, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω ανάλυση, επικαλούμενος –όπως ανέφερε– σεβασμό προς το γεγονός ότι ο Νίκος Γιαννόπουλος είναι πατέρας δύο παιδιών.
Ωστόσο, ο Παππάς προανήγγειλε με την ανάρτησή του ότι θα απαντήσει για τις καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές.
Πάντως, σύμφωνα τις πληροφορίες και ανθρώπους που βρίσκονται στο Στρασβούργο ο Νίκος Παππάς εμφανίστηκε στο Κοινοβούλιο κανονικά την Τετάρτη, συμμετείχε στις συνεδριάσεις και τις ψηφοφορίες της Ολομέλειας και εθεάθη μέχρι αργά το απόγευμα ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια ενημέρωση ότι αναζητήθηκε από τις τοπικές αστυνομικές αρχές με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση για το περιστατικό με τον Νίκο Παππά
Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της κυβέρνησης. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι το περιστατικό «έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων απαξιωτικών και επιθετικών συμπεριφορών» του Νίκου Παππά, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τον κάλυπτε πολιτικά και ότι «χρειάστηκε να χειροδικήσει για να αναγκαστεί το κόμμα να τον διαγράψει».
Παράλληλα, η Κουμουνδούρου απάντησε στις επικρίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, προχωρώντας σε έναν σαφή παραλληλισμό με την περίπτωση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε επιστρέψει στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί περιστατικό σωματικής επίθεσης σε υπάλληλο στο αεροδρόμιο. Ο διευθυντής Τύπου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Κυμπιζής, τόνισε σε δημόσια παρέμβασή του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αντίστοιχη επιστροφή του Νίκου Παππά στις τάξεις του κόμματος, υπογραμμίζοντας τη διαφοροποίηση της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε τέτοια περιστατικά.
Την επίθεση και τη συμπεριφορά του ευρωβουλευτή καταδίκασε και το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για τραμπούκικη ενέργεια σε βάρος δημοσιογράφου. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η ΕΣΗΕΑ, τονίζοντας ότι η βία απέναντι σε ανθρώπους του Τύπου δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε καμία περίπτωση.
