Στα μπλόκα παραμένουν οι αγρότες της χώρας, ανυποχώρητοι στις διεκδικήσεις τους, ενώ συνεχώς κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, καθώς οι συζητήσεις με την κυβέρνηση δεν δείχνουν να οδηγούν κάπου όπως έγινε και την Πέμπτη (11/12) στην Κρήτη. Ads Το πρωί της Παρασκευής (12/12) αναμένεται να γίνει αποκλεισμός στο λιμάνι στη Θεσσαλονίκη καθώς οι αγρότες της Βορείου Ελλάδος σχεδιάζουν τον αποκλεισμό του, προσερχόμενοι σε αυτό με τα τρακτέρ και τα γεωργικά τους μηχανήματα. Η συγκεκριμένη κινητοποίηση θεωρείται κομβική, καθώς αποτελεί μήνυμα κλιμάκωσης από τους αγρότες, που πλέον μετρούν 108 μπλόκα σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, στην Καβάλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία έξω από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, ενώ στην Ηγουμενίτσα επιχείρησαν να αποκλείσουν το λιμάνι της πόλης. Παράλληλα, στην Εύβοια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της υψηλής γέφυρας Χαλκίδας για περίπου μία ώρα.
Παραμένουν στα μπλόκα της δυτικής Θεσσαλίας
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Ads Αντιπροσωπείες από σωματεία και φορείς των δύο νομών επισκέπτονται καθημερινά τα δύο μπλόκα στη δυτική Θεσσαλία για να εκφράσουν από κοντά τη στήριξη και την αλληλεγγύη στον αγώνα των αγροτών.
Μέσα από τις καθημερινές συνελεύσεις ενημερώνονται για την πορεία των κινητοποιήσεων αλλά και τα αιτήματα, προτείνουν και συζητούν άλλες μορφές δράσης, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν και θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Προμαχώνας
Στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, εκατοντάδες νταλίκες παραμένουν ακινητοποιημένες και στις δύο πλευρές των συνόρων, σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων. Οι αγρότες συνεχίζουν για ένατη ημέρα τον αποκλεισμό, χαρακτηρίζοντας το σημείο ως το πιο κομβικό μπλόκο της χώρας.
Το Σάββατο (13/12) αναμένεται εξάωρος αποκλεισμός του σταθμού, ενώ παράλληλα θα κινηθούν πάνω από 100 λεωφορεία με φοιτητές προς το Μπάνσκο. Η αστυνομία προσπαθεί να διαχειριστεί την αυξημένη ένταση που επικρατεί στην περιοχή.
Χαλκίδα
Από τις 7:00 έως 8:30 το απόγευμα έκλεισε εκ νέου η υψηλή γέφυρα της Χαλκίδας από αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της κεντρικής Εύβοιας. Στο σημείο καταφθάνουν ενισχύσεις από τη βόρεια Εύβοια, ενώ το πρωί είχε προηγηθεί νέος αποκλεισμός διάρκειας μιάμισης ώρας.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, παρέμεινε ανοιχτό το ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα μέσω της παλαιάς γέφυρας, λόγω της περιφοράς της εικόνας του Αγίου Σπυρίδωνα. Οι αγρότες δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους.
Πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια
Το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί διάσκεψη στη Νίκαια, με σκοπό την αποτίμηση των κινητοποιήσεων και τη χάραξη της στρατηγικής κλιμάκωσης. Άγνωστο παραμένει αν θα συμμετάσχουν οι αγρότες της Κρήτης, καθώς αντιπροσωπεία τους έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ειδική σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για αύριο στις 12:00 στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 35 έως 40 μπλόκα. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν, εφόσον δεν υπάρξει σαφής κυβερνητική δέσμευση για επίλυση των προβλημάτων τους. Στο μπλόκο της Νίκαιας, οι παραγωγοί δέχονται τη στήριξη εργαζομένων, συνταξιούχων και τοπικών φορέων. Το σημείο επισκέφθηκε και ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, εκφράζοντας ανησυχία για την ερήμωση της υπαίθρου. Εκεί αναμένεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.
