Εκατοντάδες είναι τα τρακτέρ που έχουν παραταχθεί στα δύο μπλόκα των αγροτικών κινητοποιήσεων στον Έβρο
Εκατοντάδες είναι τα τρακτέρ που έχουν παραταχθεί στα δύο μπλόκα των αγροτικών κινητοποιήσεων στον Έβρο, σε Ορμένιο και Κήπους. Η πίεση στα σύνορα εντείνονται κα δεν απουσιάζουν οι εντάσεις και τα νεύρα ειδικά με οδηγούς φορτηγών που επιθυμούν να εισέλθουν στην Τουρκία και έχουν καθηλωθεί.
Στους Κήπους, ο αποκλεισμός των φορτηγών διεθνών μεταφορών συνεχίζεται με συνέπεια, προκαλώντας ουρές εκατοντάδων οχημάτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, περίπου 350 φορτηγά παραμένουν ακινητοποιημένα στην Εγνατία Οδό, ενώ εκτιμά ότι περίπου 1.000 φορτηγά είναι εγκλωβισμένα στη τουρκική πλευρά.
Η κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων διεξάγεται κανονικά, όμως στα φορτηγά επιτρέπεται η διέλευση μόνο για εκείνα που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα. Την ίδια στιγμή, ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με τη στήριξη επαγγελματιών της εστίασης, καλύπτει σημαντικό μέρος της καθημερινής σίτισης των οδηγών που βρίσκονται σε αναμονή για ημέρες.
Στο Ορμένιο, το μπλόκο παραμένει σταθερό και ενισχύεται καθημερινά, με πλήρη αποκλεισμό των διεθνών μεταφορών προς και από Βουλγαρία. Οι αγρότες του βορείου Έβρου τονίζουν ότι είναι έτοιμοι να παραμείνουν για όσο χρειαστεί:
«Τα μπλόκα δεν πρόκειται να λυθούν χωρίς ουσιαστικές λύσεις – όχι υποσχέσεις», μεταφέρουν στελέχη των Συλλόγων.
Σε ανάρτησή του, ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης σχολιάζει ότι οι εκκλήσεις για διάλογο από την πλευρά της κυβέρνησης «πρέπει να βασίζονται στην αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη, πρέπει να έχουν στόχο την επίλυση προβλημάτων, την εύρεση της αλήθειας ή την επίτευξη συμφωνίας και όχι την επικοινωνιακή εξαπάτηση», όπως, μεταξύ άλλων αναφέρει ο σύλλογος. Επιπλέον, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναρωτηθεί «τι οδήγησε το σύνολο του αγροτικού κόσμου στους δρόμους» και τονίζει ότι «η σημερινή κατάσταση δεν δικαιώνει καμία πλευρά, αλλά δείχνει την αποτυχία όλων απέναντι στα νέα παιδιά που καλούνται να μείνουν στην ελληνική ύπαιθρο». Τα τρακτέρ που βρίσκονται στα δύο σημεία του νομού, εμποδίζουν τη διέλευση φορτηγών από τους συνοριακούς σταθμούς Κήπων και Ορμενίου, ενώ μέσα στην εβδομάδα τα συντονιστικά τους, σε συνεννόηση μεταξύ τους αλλά και με το πανελλαδικό συντονιστικό, αναμένεται να προχωρήσουν σε δράσεις κλιμάκωσης.
Οι αγρότες σκληραίνουν τη στάση τους σε όλη την Ελλάδα
Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα προχωρούν σε πιο δυναμικές δράσεις, την ώρα που η κυβέρνηση υπόσχεται από τη μία διάλογο μόνο εάν σταματήσουν τα μπλόκα και από την άλλη αυξάνει την καταστολή όπως αναφέρει το in.gr
Μιλώντας για «ασάφεια των αιτημάτων» των αγροτών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να ποντάρει στη δημιουργία κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού λέγοντας ότι οι «τυφλές διαμαρτυρίες» κινδυνεύουν να «στρέψουν την υπόλοιπη κοινωνία απέναντί τους».
Την ίδια στιγμή οι αγρότες διαμηνύουν ότι εχθρός τους δεν είναι η κοινωνία αλλά οι αγώνες τους αφορούν την επιβίωσή τους και μεταφέρουν το θετικό κλίμα που λαμβάνουν στα μπλόκα από τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι η νέα ΚΑΠ, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές επιλογές, οδηγούν χιλιάδες οικογένειες στο ξεκλήρισμα. Μεταξύ των αιτημάτων τους συμπεριλαμβάνονται, κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα καλύπτουν το πραγματικό κόστος παραγωγής, μείωση κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία και πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα και ριζική αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει στο 100% παραγωγή και κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους.
Κινητοποιήσεις και αποκλεισμοί σε λιμάνια, αεροδρόμια και κεντρικές αρτηρίες ξεκίνησαν από σήμερα σε διάφορες περιοχές της χώρας ενώ η ερχόμενη εβδομάδα θα κρίνει και το μέλλον των διαμαρτυριών με την επόμενη γενική πανελλαδική συνέλευση να είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου.
Μέχρι στιγμής οι απόπειρες καταστολής των κινητοποιήσεων που επαναλήφθηκαν σήμερα στην Κρήτη δεν φαίνεται να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, καθώς η οργή αυξάνεται στα μπλόκα.
Γιώργος Πανταζίδης
